Foto: eldina
akékoľvek bylinky máte doma-skúste si urobiť domáce "Riiiiiiiiicoláááááááá"..:)...ja mám doma Medovku lekársku, ale idem si kúpiť Mätu priepornú /kvôli chuti / a aj Šalviu Zobraziť celý popisakékoľvek bylinky máte doma-skúste si urobiť domáce "Riiiiiiiiicoláááááááá"..:)...ja mám doma Medovku lekársku, ale idem si kúpiť Mätu priepornú /kvôli chuti / a aj Šalviu lekársku, kvôli silnému antibakteriálnemu účinku (ďasná, bolestivé hrdlo a pod)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
nakoľko som ich robila z Medovky lekárskej, pár viet k nej:------Táto bylinka s výrazne citrónovou vôňou má silnú protivírusovú a protibakteriálnu aktivitu, ktorá napomáha pri liečení oparu (herpes). Ak ju užívame vnútorne, pomáha pri nervových problémoch a podráždenosti, najmä u detí. Ľudia trpiaci stavmi úzkosti a búšením srdca majú z medovky prospech, pretože pôsobí sedatívne a uvoľňuje nervovú sústavu. Z liehových výťažkov medovky sa vyrábajú veľmi žiadané lieky proti bolestiam hlavy, hypochondrii a hystérii. Je účinná proti nespavosti, melanchólii a depresiám. Inhalácia silice napomáha pri odkašliavaní a uvoľňovaní hlienu. Čerstvé pohmliaždené listy prikladáme na miesta po uštipnutí hmyzom. Odvar z medovky je vynikajúci ako relaxačný kúpeľ.
Medovka je bylinka, ktorá blahodárne pôsobí na organizmus. Povzbudí Vám myseľ, posilní telo i dušu. Preto som skúsila urobiť tvrdé cukríky na cmúľanie-z Medovky :)..aspoň budem pokojná a budem menej piecť /dnes až 4 druhy/..:)- 2
Predtým, ako začnem s postupom výroby, najprv pár slov o tom, ako zbierať bylinky.Bylinky treba umyť a nechať /najlepšie vo viazaničke/ obschnúť (kľudne aj otriasť), takú hodinku, ide totiž o to, že každá kvapka vody by cukrovému sirupu vadila...kým sa varí sirup,zomelte alebo nadrobno nakrájate bylinky.
- 3
Postup: do hrnčeka , najlepšie s dvojitým dnom/ja som nemala a nevadilo/..:)..dať 1 dcl vody a 2 dcl cukru, pomiešať...dať variť, ked zovrie , už nemiešať/nebáť sa, nič neprihorí/-ale ide o to, aby sa po okrajoch hrnca cukor nekryštalizoval..ked zovrie, plameň stíšiť, ale dbáme o to, aby stále /budúci/ sirup pomaly vrel.....asi po 10 minútach skúste, v akom štádiu je sirup..a to tak, že do misky si dáte studenú vodu a malou lyžičkou naberiete trochu sirupu...ak sa masa vo vode rozleje, ešte treba variť../ja som ho varila asi 25 minút/...v nejakých intervaloch /ja som 3 x/ skúšajte hustotu...sirup je hotový, ak v studenej vode "stuhne" v jednoliatu masu/-vid foto..
- 4
vtedy sirup vyzerá takto:
- 5
hrniec stiahnuť z ohňa, počkať, kým prestane "bublinkovať" a vtedy pridať bylinky a ak chcete, aby boli aj trochu kyselkavé-za 1/2 čl kyseliny citrónovej /citrodeko/ a zamiešať.
- 6
Masu vyliať bud na silikónovú podložku alebo mierne vymastený plech /ja som mala plech/-pozor, všetko je priam žeravé!!..:)..chvíľu počkať/ale len chvíľu/ a snažiť sa z nej vymodelovať guličku/preto guličku, lebo masa rýchlo tuhne a v guličke vydrží nadlhšie teplá/....a tu si prídu na svoje masochisti či ľudia, čo nemajú problém behať po žeravých uhlíkoch!..:) ..lebo čo najrýchlejšie treba tvarovať malé gulôčky z ešte teplej masy ..:) ...na konci sa mi už síce robilo ťažšie, ale dalo sa..:)...na foto masa na mastnom plechu
- 7
a tu už guličky.../respektíve- už aj nie guličky, lebo ku koncu, ked sa už ťažšie modelovalo, mi už bolo jedno, aký útvar vytvorím/..:)
- 8
nahádzať ich do nádoby, v ktorej je práškový cukor a škrob-uzavrieť ju a dobre pohrkať, nech sa na ne usadí cukor...
- 9
takéto krásky vznikli..:)
- 10
cukríky treba dať do fľašky, či inej nádoby, ktorá sa dá napevno zatvoriť...aby nezvlhli..
- 11
a ešte zopár rád/zadarmo!!/..:).....-------------ak by ste sa rozhodli robiť hned dvojitú dávku, nerobte to, už z tejto dávky sa ku koncu ťažšie modelujú guličky, masa tuhne a potom už nevytvoríte nič...:)------------------------môžte primiešať aj trochu škorice, citrónovej či pomarančovej kôry/ bio / , či skombinovať viac byliniek...chuť bude zaujímavejšia------a ešte jedna vec-ak by Vám náhodou napadlo, trochu mastnejšie guličky osušiť v papierovej rolke-ani to nerobte, skúsila som jednu a papier sa hned zalepil..:))..našťastie som to skúsila len s jednou...inak by som ich asi musela všetky vycmúľať od papiera a tak "baliť"..:)))))))))))))))-----------cukríky sa nechrúmu, ale cmúľajú, jedine, že by ste chceli pravidelnejšie podporovať Vášho zubára..:))
- 12
myslím si, že aj ako darček je to vcelku zaujímavé...prípadne si porobiť zásoby na zimu...:)))
- 13
* doplnenie k receptu: v diskusii spomenula Varecháčka Manya, že sirup nalievala do silikonových formičiek na cukríky, takže ak máte doma, skúste tak, je to určite ľahšie..Manya, vdaka Ti za tip...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Prajem príjemný deň.. a Eldi, nech sa Ti darí v dnešnom pečení.
www.gorila.sk/spisovatel/johannes_mario_simmel?ref_id...
No teraz sa už musím zamerať na slanú tortu - cez víkend ideme na oslavu / a virtuálne si na oslave spomeniem aj na blogovú oslávenkyňu/.
Príjemný deň.
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-jogurt-fotorecept/35866-...
marianminarik.blog.sme.sk/c/99495/Vynasiel-som-ucinnu-metodu-boja...
ešte mi napadlo k tomu predchádzajúcemu komentu, nevieš koľko stupňov má tento sirup? silikónové formičky nie sú určené na čokoládové cukríky? tekutá čokoláda je oveľa chladnejšia. ja len, že koľko stupňov ten silikón znesie? lebo ja veľmi silikónu na horúco nedôverujem, ale to je môj problém ;-)
varecha.pravda.sk/diskusie/ako-sa-da-pridat-foto-ku-komen...
a držia, nič sa nelepí
možno baza obsahuje niečo, čo ich po nejakom čase zlepí/tieto medovkové sú super