Cukríky z liečivých byliniek fotorecept

eldina - fotkaeldina, 20. mája 2013
Cukríky z liečivých byliniek (fotorecept)
Foto: eldina

akékoľvek bylinky máte doma-skúste si urobiť domáce "Riiiiiiiiicoláááááááá"..:)...ja mám doma Medovku lekársku, ale idem si kúpiť Mätu priepornú /kvôli chuti / a aj Šalviu Zobraziť celý popisakékoľvek bylinky máte doma-skúste si urobiť domáce "Riiiiiiiiicoláááááááá"..:)...ja mám doma Medovku lekársku, ale idem si kúpiť Mätu priepornú /kvôli chuti / a aj Šalviu lekársku, kvôli silnému antibakteriálnemu účinku (ďasná, bolestivé hrdlo a pod)

30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 dcl
1 dcl
1/2 ČL
Na posypanie:
3 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    nakoľko som ich robila z Medovky lekárskej, pár viet k nej:------Táto bylinka s výrazne citrónovou vôňou má silnú protivírusovú a protibakteriálnu aktivitu, ktorá napomáha pri liečení oparu (herpes). Ak ju užívame vnútorne, pomáha pri nervových problémoch a podráždenosti, najmä u detí. Ľudia trpiaci stavmi úzkosti a búšením srdca majú z medovky prospech, pretože pôsobí sedatívne a uvoľňuje nervovú sústavu. Z liehových výťažkov medovky sa vyrábajú veľmi žiadané lieky proti bolestiam hlavy, hypochondrii a hystérii. Je účinná proti nespavosti, melanchólii a depresiám. Inhalácia silice napomáha pri odkašliavaní a uvoľňovaní hlienu. Čerstvé pohmliaždené listy prikladáme na miesta po uštipnutí hmyzom. Odvar z medovky je vynikajúci ako relaxačný kúpeľ.

    Medovka je bylinka, ktorá blahodárne pôsobí na organizmus. Povzbudí Vám myseľ, posilní telo i dušu. Preto som skúsila urobiť tvrdé cukríky na cmúľanie-z Medovky :)..aspoň budem pokojná a budem menej piecť /dnes až 4 druhy/..:)

  2. 2

    Predtým, ako začnem s postupom výroby, najprv pár slov o tom, ako zbierať bylinky.Bylinky treba umyť a nechať /najlepšie vo viazaničke/ obschnúť (kľudne aj otriasť), takú hodinku, ide totiž o to, že každá kvapka vody by cukrovému sirupu vadila...kým sa varí sirup,zomelte alebo nadrobno nakrájate bylinky.

  3. 3

    Postup: do hrnčeka , najlepšie s dvojitým dnom/ja som nemala a nevadilo/..:)..dať 1 dcl vody a 2 dcl cukru, pomiešať...dať variť, ked zovrie , už nemiešať/nebáť sa, nič neprihorí/-ale ide o to, aby sa po okrajoch hrnca cukor nekryštalizoval..ked zovrie, plameň stíšiť, ale dbáme o to, aby stále /budúci/ sirup pomaly vrel.....asi po 10 minútach skúste, v akom štádiu je sirup..a to tak, že do misky si dáte studenú vodu a malou lyžičkou naberiete trochu sirupu...ak sa masa vo vode rozleje, ešte treba variť../ja som ho varila asi 25 minút/...v nejakých intervaloch /ja som 3 x/ skúšajte hustotu...sirup je hotový, ak v studenej vode "stuhne" v jednoliatu masu/-vid foto..

    Cukríky z liečivých byliniek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vtedy sirup vyzerá takto:

    Cukríky z liečivých byliniek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    hrniec stiahnuť z ohňa, počkať, kým prestane "bublinkovať" a vtedy pridať bylinky a ak chcete, aby boli aj trochu kyselkavé-za 1/2 čl kyseliny citrónovej /citrodeko/ a zamiešať.

    Cukríky z liečivých byliniek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Masu vyliať bud na silikónovú podložku alebo mierne vymastený plech /ja som mala plech/-pozor, všetko je priam žeravé!!..:)..chvíľu počkať/ale len chvíľu/ a snažiť sa z nej vymodelovať guličku/preto guličku, lebo masa rýchlo tuhne a v guličke vydrží nadlhšie teplá/....a tu si prídu na svoje masochisti či ľudia, čo nemajú problém behať po žeravých uhlíkoch!..:) ..lebo čo najrýchlejšie treba tvarovať malé gulôčky z ešte teplej masy ..:) ...na konci sa mi už síce robilo ťažšie, ale dalo sa..:)...na foto masa na mastnom plechu

    Cukríky z liečivých byliniek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a tu už guličky.../respektíve- už aj nie guličky, lebo ku koncu, ked sa už ťažšie modelovalo, mi už bolo jedno, aký útvar vytvorím/..:)

    Cukríky z liečivých byliniek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    nahádzať ich do nádoby, v ktorej je práškový cukor a škrob-uzavrieť ju a dobre pohrkať, nech sa na ne usadí cukor...

    Cukríky z liečivých byliniek (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    takéto krásky vznikli..:)

    Cukríky z liečivých byliniek (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    cukríky treba dať do fľašky, či inej nádoby, ktorá sa dá napevno zatvoriť...aby nezvlhli..

    Cukríky z liečivých byliniek (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a ešte zopár rád/zadarmo!!/..:).....-------------ak by ste sa rozhodli robiť hned dvojitú dávku, nerobte to, už z tejto dávky sa ku koncu ťažšie modelujú guličky, masa tuhne a potom už nevytvoríte nič...:)------------------------môžte primiešať aj trochu škorice, citrónovej či pomarančovej kôry/ bio / , či skombinovať viac byliniek...chuť bude zaujímavejšia------a ešte jedna vec-ak by Vám náhodou napadlo, trochu mastnejšie guličky osušiť v papierovej rolke-ani to nerobte, skúsila som jednu a papier sa hned zalepil..:))..našťastie som to skúsila len s jednou...inak by som ich asi musela všetky vycmúľať od papiera a tak "baliť"..:)))))))))))))))-----------cukríky sa nechrúmu, ale cmúľajú, jedine, že by ste chceli pravidelnejšie podporovať Vášho zubára..:))

  12. 12

    myslím si, že aj ako darček je to vcelku zaujímavé...prípadne si porobiť zásoby na zimu...:)))

  13. 13

    * doplnenie k receptu: v diskusii spomenula Varecháčka Manya, že sirup nalievala do silikonových formičiek na cukríky, takže ak máte doma, skúste tak, je to určite ľahšie..Manya, vdaka Ti za tip...

Diskusia k receptu

tiginko
jejda a toto čo je?? Ty vieš vyrábať už aj cukríky?? Neuveriteľná žena si ty... škoda, že u nás by cukríky nikto necmuľal, ale porozmýšľam, či by som nimi niekomu nemohla urobiť radosť ako s darčekom. Si jednička :-)
njdevil
obdivuhodne, ta moja rastie do krasy, urcite vyskusam!!!!
eldina
@tiginko ja viem všetko...:) ale už mám uložených aj pár "antireceptov"-teda-čo sa mi nezdarilo....neboj, dokonalá nie som..:)
jakamaka
Nuž už minule som Ti chcela napísať, že Ty si taká naša Trebenová... Toto ma oslovilo asi najviac zo všetkých Tvojich receptov :):):):) Kedysi som v nejakom časopise čítala podobný postup na lipové cukríky, ale nikdy keď kvitla lipa som ten recept nenašla :):):) A tak toto si sem dala úplne aktuálne.. dnes som si robila čaj z medovky a materinej dúšky.. Zajtra tú medovku ošklbem viacej :):):):) Vďaka za tento recept.
violetacamorova
Uz premyslan z akych byliniek by som ich spravila, velmi sa mi pacia. Momentalne mam doma len medvedi cenak tak z toho asi nie :) :) :)
jakamaka
Myslím, že aj materina dúška by bola fajn... Dnes som si robila voňavý čaj, a tak uvidím aj ja, čo vlastne namiešam aké bylinky...ale rozhodne to idem zajtra skúšať..
eldina
@jakamaka Kami, je jedno, z čoho robíš-len nech je to jedlé....:) nemám mätu, ale ak by som mala, švacla by som tam aj z nej...:) šlaviu idem zohnať kvôli "pastilkám" , urobím cukríky a schovám!!!-v zime akoby som našla, decká stále "omína" v krku..tak budú cmúľať domáce..:)
eldina
@jakamaka bože, napísala som "šlaviu"...samozrejme mám na mysli šalviu..aby ma nejaký futbalový fanúšik slovne nenapadol, že haním meno Slávie..:)
jakamaka
No o tej šalvii rozmýšľam aj ja.. na hrdlo na horšie časy... Dcéra mi ju veru minule aj ponúkala /na sušenie/, tak nabudúce si natrhám aj na sušenie a aj na cukríky...
dandy51
úžasný receptík,akurát mám nazbieranú materinu dúšku,vyskúšam,ďakujem za recept
irenaw
@eldinka a čo tak naliať na pomastený plech ako takú hrubú čiaru a potom pooddeľovať pomasteným nožíkom kúsky? lebo ja teda horúce holou rukou šuľkať nebudem, to môžem rovno tie halušky bez cedidla z vody vyberať ;-) pekný a vtipný popis ako vždy a aj ma to láka vyskúšať, len tak pre zaujímavosť, KK
eldina
@irenaw zlatinko, ani nevieš, ako by si ma potešila, keby si to skúsila , urobila "štolverky" a dala mi vedieť, že či je to rýchlejšie...:)))))))))))
eldina
@izabella929 Izi, ale tak snád na cukríky si nájdeš čas? po polnoci máš ticho v dome....bude len teba počuť, ako ujúkaš, pri popálených prstoch..:)
izabella929
eldinuška, po polnoci drichmem unavená a nemám čas myslieť na cukríky...cukríček je môj sladký spánok po drine ma záhradke...prsty potrebujem v práci aj na záhradke, nemôžem si ich spáliť len tak zo srandy...po 4 hodinovom kopaní na záhrade už veru nemám chuť ani na cukrík, iba sprcha a hajde do perín.-) keď bude pršať urobím maslovo-karamelové cukríky a dám sem recept....krásny večer a šuľkanie cukríkov.-))))
irenaw
cez víkend mätu oholím a napíšem ti, čo som stvorila :-) drž mi palce, lebo ak si prsty oškvŕknem, tak s obväzmi sa mi bude písať ťažko :-D
eldina
@irenaw musím priznať, že nemám prsty popálené, lebo zajtra sa chystám urobiť ešte zaujímavejšie cukríky...:) ale môžme si cukríky vymeniť,hm?..:)
adustek
krásny recept :) ďakujem a určite vyskúšam :) moja mamina má neskutočne rada cukríky a bylinky tiež...takže sa jej tým zavďačím :)
neposed
uzasny receptik, tak ako vsetky Tvoje doterajsie. Si sikovnica...
garanco
Zdravé cukríky som ešte nerobila (iba tie sladučké "štolverky"), tak ich urobím podľa Teba, už som si recept uložila. Ja si pestujem v záhrade všetky bylinky, ktoré spomínaš, a po umytí ich odstreďujem tak, ako to radil v jednej so svojich knižiek ujo J.M.Simmel: umyté bylinky dám do stredu čistej utierky, všetky štyri rohy spojím a batôžtekom rýchle točím- najlepšie niekde vonku. Takto sa vytvorí akási odstredivka a po chvíli sú bylinky, ale aj lístky hlávkového šalátu, úplne zbavené vody.
eldina
@garanco máš na mysli Simmelovu knihu-Es muss nicht immer Kaviar? tam bola kopa receptov...:)
manya
páči sa mi tvoj recept, byliniek mám neúrekom, len vymysli niečo ľahšie na porcovanie, pri mojej šikovnosti polovica stuhne.
eldina
@manya vôbec sa neboj, toto je niečo veľmi jednoduché, kľudne skús s touto dávkou...nemáš veľa čo robiť, sirup sa ti varí sám a po odstavení tam dáš akúkoľvek bylinku/y a trochu citr.kyseliny, nech sú kyselkavé...a potom už koľko stihneš guličiek...ak ti ostane jedna väčšia-bude len a len tvoja!! nikomu ju nepožičiaš do úst!!..:))
1x meddy
manya
musím nahovoriť dcéru, štyri ruky si s tým poradia skôr a narobíme cukríkov na celú zimu, ešte nejaké pekné poháre...
vierutt
No téééééda, @eldina , čo Ty ešte nevytvoríš! Vynikajúci nápad, "zelinky" mám, tak už len rukávy vysúkať. A okrem toho, ja mám tvrdé cukríky celkom rada
eldina
@manya pozri, výdavky na to nie sú nejako extra, na jednu skúšku, toľko cukru snád má doma každý...a bud sa zdarí alebo nie.../ale nemá sa tam čo nezdariť/, ja práve sedím a robím dalšie /uvidíš neskôr, aký super nápad/..popíjam kávičku a sirup sa varí, dokonca už mám aj vajcobudík natiahnutý, včera sa to tíško varilo cca 20-25 min, takže teraz mám na 20 min, potom urobím "skúšku" s vodou, či už lepí a hotovo!! ostatné trvá max 5 min..nenarobíš sa, ver mi..ja, lenivec, viem, o čom hovorím..:)
eldina
@vierutt to je výzva do boja!! čakám, že napíšeš-ako ich máš už hotové!!..:)
jakamaka
Až teraz sa smejem sama na sebe... včera som dávala sušiť trocha materinej dúšky aj medovku.. a pritom som si urobila z pár byliniek čaj, lebo tá vôňa ma až tak nabádala ...a večer som akosi rýchlo pri televízore zaspávala... divila som sa tomu, lebo obvykle tak rýchlo nezaspím... a až teraz ako som si išla čítať ešte raz Tvoj presný postup, ako mám ten sirup variť... až teraz ma napadlo, že jááj veď tá medovka ma včera tak uspala :):):)
Prajem príjemný deň.. a Eldi, nech sa Ti darí v dnešnom pečení.
irenaw
myslíš, že bude sirup fungovať, keby som dala miesto vody kávu? alebo dám už rovno pri varení sirupu čerstvú kôru z citrusov... si mi dala chrobáka do hlavy, do piatku mám čo vymýšľať a to sa mi páči ;-)))
eldina
@irenaw sirup var len z vody a cukru..všetko možné, čo tam chceš pridať-aj citronovú kôru, až po uvarení sirupu, lebo sa ti to dobre neskaramelizuje....potrebuješ to najprv zhustnúť
eldina
@irenaw pohladila si mi ako šéfke ego, to si zaslúži nejakú odmenu...vieš, ako na mňa..:)
tiginko
ja len si dovolím také menšie upresnenie k tomu Simmelovi: chýba tam na konci "sein" :-) To vieš, ešte som si dnes do nikoho nerypla, v robote pohoda, klídek, tabáček... A ty znesieš, veď ťa poznám :-) Pekný deň ti želám @eldinka
angast
nechápem , prečo to čítate po rakúsky , keď kniha vyšla aj v slovenčine.
tiginko
vyšla, ale nedostať ju, tak preto. Ja po nej pátram už dlhšie, voľakedy dávno som ju mala požičanú, ale veľmi ju túžim mať doma. Ozaj, nemá niekto na predaj? Znesiem aj v češtine...
eldina
@tiginko nepriem sa...:) ten názov som len skopčila..takže tak...:)..a ja ju mámmmmmmmmmm!!..:) ale nepredám..:) skús -ako aj ja dať na burzaknih.sk, že kúpiš
jakamaka
No cukríky sú hotové, cukrom zasypané... a podnietila si ma k experimentovaniu s bylinkami :):):) Dobrý nápad...A ten zbytok, čo mi stuhol len tak neforemne použijem do čaju...
No teraz sa už musím zamerať na slanú tortu - cez víkend ideme na oslavu / a virtuálne si na oslave spomeniem aj na blogovú oslávenkyňu/.
Príjemný deň.
eldina
@jakamaka Kami, si oficiálne prvá, čo recept vyskúšala..:) pozri moje dalšie cukríky, čo som robila dnes../už zverejnili/
eldina
@angast to je vcelku jednoduché..v lekárni majú rektálnu rúrku, stojí cca 0,80 €, zasunieš /vieš kam/ , chodíš- a popri tom aj "pískaš"....:)
angast
ja to nepotrebujem - chcel som len pomôcť blížnej , ale ty si daj pozor aby si si nesadla s tým na tie bagety
mirkamt
@eldina , myslím, že som ešte žiadny z tvojich receptov/nápadov nerobila, ale v poslednej dobe ma dobre pobavia :-) :-D
kika1212
@eldina , čo Ty zdravé a rozumné nevymyslíš. Veď Ty si chodiaca Božia lekáreň. Len aby Ti po prstoch neklapli farmafirmy ak za tým budú vidieť svoj krach. A @angastovi by som tú rektálnu rúrku neodporúčala. So žinčicou je to dosť nebezpečné a tú on ľúbi.
tiginko
@eldina ty si všeobecne poklad, vďaka tvojmu odporúčaniu na burzu kníih už budem mať toho Simmela večer, našla som v BA pani, ktorá mi ho predá :-)
jakamaka
:):):) Od jedla sme sa až kam dostali :):):):) To potom aj to varenie ide s humorom oveľa lepšie.. Takže okrem poučenia sa tu aj dobre zabavím :):):)
eldina
@tiginko tam chodím aj ja hľadať...teraz som kúpila oba diely Bratov Karamazovcov za 10 € čo je super....a okrem toho, tam chodia aj antikvariáty a oni ťa oslovia, ak to majú/čo hľadáš/..som rada, že sa ti zašťastilo...:)
violetacamorova
V Skotsku este ani baza nekvitne, ale uz dva dni je horuco cize tohorocny treti horuci den, tak si vyskusam bazove, ked zakvitne
garanco
@eldina , ja natűrlich, deutsch ist das " Es muss nicht immer nur Kaviar sein, ale ja som ju čítala po slovensky (nie po "rakúsky"), je tam spústa iných dobrých nápadov a tie som si hneď prepisovala do písanky - lebo človek nemôže mať doma všetky knihy, ktoré sa mu páčia.
eldina
@garanco ved ja ju mám tiež v slovenčine, len mi nenapadol hned názov, tak prvé, čo som vygooglila -som skopčila..:) tiež som tam brala nejaké inšpirácie, ale priznávam, už ani jednu neviem..:) lebo som v strednom veku a už veru aj zabúdam..:)
ailuj82
no vyskúšané, ten cukor treba asi dlhšie variť, lebo ja som ho varila asi 40 min. a cukríky sú dosť mäkké. Ale chuťovo sú supiš, skúsim aj s inými bylinkami. Vďaka :)
eldina
@ailuj82 nerozumiem, 3x som robila behom dvoch dní a viac ako 25 min som ani raz nevarila...musí byť slabučký plameň, ale vrieť musí tiež, malé bublinky robiť...
ailuj82
vrelo, aj plameň bol malý. Mne to nevadí, že sú mäkké, obalila som ich ešte v karameli a nemali chybu. Dcéra z nich zobrala do školy a deťom veľmi chutili :)
eldina
@ailuj82 nuž, hlavné je, že si spokojná....aj dcérka..:) a možno bude aj školský zubár....:)
eldina
@pupavocka ked rozdávali humor a sarkazmus, teba obišiel veľkým oblúkom....či si fakt predstavuješ, že niekomu kážem schrúmať množstvo cukríkov?..ide o to, že sa to cmúľa ako pastilky, preto je to z byliniek...ach, bože!!!
laminka
díky za recept,budem skúšať z každej bylinky čo mám v záhrade a že ich teda je....a z levandule by mohli byť výborné,už aby rozkvitla....
stevca
už aj ukladám do kk, ani som netušila že aj takto sa dajú vyrobiť cukríky :)))
belicka
Aj mne sa tento nápad velmi pačil. Tiež som ich mala mäkké, neviem či som ich malo varila, alebo čo. Ale chuťovo sú super :). Robila som z mäty. Skúsim ďalšiu várku z medovky a uvidíme.
eldina
@belicka skúšaj ten test v studenej vode častejšie....až ked sa ti vo vode "zgrcne"-nerobí "nite" nerozpúšťa sa, vtedy je sirup pripravený...vtedy ho daj dolu z ohňa, počkaj, kým prestane bublinkovať, daj bylinky a citrodeko a až potom na naolejovaný plech../ale na slabom ohni variť, zároveň vrieť, aby ti nezhorel, či neskaramelizoval na kúsky/
belicka
eldina dakujem veľmi pekne. skúsim a dám vedieť ako sa podarila ďalšia várka :)
eldina
@belicka práve mi napísala @manya , že ona liala ten sirup do silikonových formičiek na cukríky/zožeň si čo najmenšie útvary/-, idem to aj doplniť do receptov...to je super vec, hm?
irenaw
hlásim hotovo. dala som 0,5 čl citrónovej kôry, 0,5 čl čerstvého zázvoru, 0,5 čl kyseliny citrónovej a mätu. varila som sirup 30 minút na najmenšom plameni, potom už vo vode ostávali pekné guličky. odstavila a pridala všetky prísady, miešala som, kým to neprestalo peniť, aby z hmoty vyšla všetka vlhkosť zo surovín a potom som to naliala na plech v dvoch čiarach vedľa seba. oddelila som kúsky nožom, ale tvar bol škaredý, tak som spravila guľky. robilo sa mi veľmi dobre, prvé dva sa mi rozliezli na placku, kým som si všimla, že ich treba ešte raz pogúľať, aby držali tvar. a posledný sa už nedal vytvarovať. ale inak v pohode, tým, že som ich mala vlastne rýchlo pokrájané na kúsky, mi išli veľmi šikovne aj vytvarovať a neboli ani horúce. tvarovala som ich suchými rukami, oni boli od masla už z plechu a noža. stuhli mi dobre, ako klasické cmúľacie cukríky. zabavila som sa, ďakujem :-) a tu sú

ešte mi napadlo k tomu predchádzajúcemu komentu, nevieš koľko stupňov má tento sirup? silikónové formičky nie sú určené na čokoládové cukríky? tekutá čokoláda je oveľa chladnejšia. ja len, že koľko stupňov ten silikón znesie? lebo ja veľmi silikónu na horúco nedôverujem, ale to je môj problém ;-)
eldina
@irenaw !!!!!!!!! ty si dokonalá!!...:) tak úžasný koment som tu ešte nemala, na Vareche..:)....ten sirup by mal mať / 155 °C, vraj...:)/...ale ona to už skúšala silkonom /zabudla som meno nicku/-a netuším, či je viac druhov silik.foriem......tvoje Ricoláááááááááá sú krásne!!....ako sa sem dáva vôbec foto? do komentu?
eldina
@angast chceš povedať, že ked niekde nájdem napr.foto ušpinené nohavice, skopčím adresu obrázka a vložím do diskusie "domáci jogurt"-že už to tam bude?...:)))))))))))))
dalia3
@irenau ,máš ich krásne a určite aj dobre chutia.Ja budem robiť zajtra bazové na skúšku.Spýtam sa a nechápem(asi preto,že som ich ešte nerobila)keď si urobila sirup,odstavila a pridala prísady.Aké prísady ešte do toho?
irenaw
@dalia3 sirup bol iba z vody a cukru a to všetko ostatné až potom, keď bol sirup taký, ako káže @eldina ;-) bazové sú trochu iné, ty budeš sirup robiť s vodou ochutenou bazou a po odstavení pridáš len kyselinu citrónovú. držím ti palce
danja301
tak...prave som vybrala prvu davku,robila som ich zo salvie,ktoru som macerovala 24 hodin a liala som ich do formiciek na lad ,ktore sa prikladaju ako vybava kazdej chladnicky,liala som ich len to polovice hlbky,inac by boli dsot velke a vysli mi akurat....tu formu som ale predtym vymastila olivovym olejom a nemala som ziaden problem ich vybrat von ...super recept,vdaka:)
motozuzika
Mám silikónové formičky, ktoré sa na toto presne hodia. Akurát mám dilemu, nevadia v ústach tie kúsky byliniek? Viacej sa mi totiž pozdáva tá verzia s bazovými, kedy sa nechá vylúhovať, aj keď tým varením sa asi veľa dobrých vecí stratí... @elina
eldina
@motozuzika ved daj menej byliniek.....netreba tam nejaká extra gramáž, ide len o chuť....len ich nasekaj nadrobnúčko /alebo kľudne aj v mažiariku/, v ústach to nevadí, ver mi...ale samozrejme môžeš aj ako bazové skúsiť, len ako hovoríš-účinok sa asi stratí, ostane len chuť..:)
eldina
@mariamka určite môžeš, len asi budú slabšie "aromatizované", nie? lebo bylinky vlastne nevaríš....ale vieš čo?skús ich najprv namočiť na nejaký čas do vody, sceď a postupuj ako pri bazových-teda, aj budeš mať už voňavú vodu, aj bylinky budú opäť "vo forme", len ich nejako osuš, aby ti nezriedili sirup..:)
mariamka
no dakujem, to boli fofry:) mam tam celkom slusnu zasobu.. na kredenci salviu, medovku, levandulu, kostihoj, mätu, materinu dusku.. tak skusim.. esteze ze ta mame takuto "bosorku" :))) a ked uz som tu, skusil uz niekto ten vaporizer?? ja hej :)) vraj najucinnejsia inhalacia a liecba bylinkami...
eldina
@mariamka na šalviu sa chystám aj ja, rodina síce nie je chorľavá/odklopem/, ale ak už, tak hrdlo si dosť často "cítia"...takže namiesto drahých cmúľačiek z lekárne-radšej šalviu, tá má antibakteriálne účinky..ja konkrétne-vaporizér nepoznám..tiež by ma to zaujímalo
angast
parizer tam nedávaj - on má po dvoch dňoch bakteriálne účinky.
angast
áno . Niekto tu z toho robil vegetariánsky gyros.
eldina
@angast mňa zase pobavila "gazdinka", nie tak dávno, asi 30.ročná, dokonca už mamička, ktorá robila hráškovú polievku z konzervy a písala, že variť hrášok, kým sa nerozvarí...ona asi nevedela, že ten hrach je už varený...mne je jasné, že nie každý je zručný, ani že nik nespadol ako kuchár z neba, že každý nejako začína, ale zase kraviny dávať na Varechu a ešte si myslieť, že sa niekto odo mňa niečo môže naučiť, to je už vrchol..:)...nezabudnem, ako ešte písala, že je to pre mladé manželky, čo nemá čas pri dieťati mužovi navariť....mám dve deti a čas na varenie sa aj na materskej vždy našiel, ale to sme nemali čas vysedávať na nete, na materských fórach , že? nik nehovorí, že žena má denne dve hodiny variť, ale pol hodinu si určite nájde aj mamička s malým dieťaťom..ja byť manžel, zarábať a doma ma čaká polievka z konzervy-za 5 min, tak sa asi rozvádzam...:)../uff, teraz ma ukameňujú mladé mamičky/...:)
teniska
zdravím! vyzerajú super, chcem sa len spýtať, či niekto neviete , či sa mi podarí spraviť sirup ak miesto cukru použijem stéviu? ďakujem! a to obaľovanie v záverečnom cukre je potrebné, alebo stuhnú pokojne aj bez toho? :) ďakujeeem :)
eldina
@teniska ohľadne stevie neviem, ale predpokladám, že sa z nej nedá urobiť " karamel"-takže ak má niekto skúsenosť, tiež rada privítam info..ten cukor a škrob je na konci preto, aby sa ti nezlepili...tuhnutie od toho nezávisí..:)
eldina
@zachranarka ahoj, stačí za 1 PL byliniek a nakoľko ostanú v cukríkoch, nech sú nakrájané či zomleté tak najemno, ako sa len dá..práve som našla v špajzi cukríky z byliniek, ešte od vlani..:)
a držia, nič sa nelepí
možno baza obsahuje niečo, čo ich po nejakom čase zlepí/tieto medovkové sú super
eriba
Ja by som sa chcela spytat kolko treba tych byliniek dat do tej jednej davky? A treba cerstve nazbierat vsak? Chcela by som vyskusat skorocelove..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia