Cuketovo-pomarančový a cuketovo-citrónový džem

elmelpel - fotkaelmelpel, 24. septembra 2013
Cuketovo-pomarančový a cuketovo-citrónový džem
Foto: elmelpel

Stále som hľadala neobvyklé recepty z cukety a natrafila som na cuketový džem s citrónom. Keďže cuketa veľmi dobre absorbuje príchuť a vôňu inej Zobraziť celý popisStále som hľadala neobvyklé recepty z cukety a natrafila som na cuketový džem s citrónom. Keďže cuketa veľmi dobre absorbuje príchuť a vôňu inej ingrediencie, skúsila som ho obmeniť a miesto citrónu som dala pomaranč. Výsledok skvelý, syn, ktorý džemy vôbec nejedáva si dokonca dal duplu. Nech sa páči recept, ak Vám ešte svietia na záhrade cukety tak ako nám :)

7
porcií
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1

    Očistenú cuketu - ošúpaná a zbavená jadierok, nakrájame na kôstky a povaríme, keďže pustí veľa vody, nepodlievam, len ju nechám jednoducho zmäknúť. Medzitým si pripravíme pomaranče alebo citróny, klasika som ich ošúpala, zbavila jadierok a nakrájala na štvrtinky.

    Cuketovo-pomarančový a cuketovo-citrónový džem - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme ich k cukete, chvíľu povaríme a potom ponorným mixérom rozmixujeme, každý ako má rád, ja som nedala až celkom do hladka, nech mi kľudne na chlebíku vykŕka kúsok pomaranča :) Pridáme cukor zmiešaný s Gelfixom a povaríme asi 1/2 hodinku, len aby nám džem zhustol. Ja som skúšala na tanieriku, akú mám hustotu. Vrelý džem naplníme do pohárikov a dáme hore dnom. Bohužiaľ som nefotila všetko, hádam bude postačovať výsledok :)

Diskusia k receptu

hanka56
Tak citronový už jsem dělala ale pomerančový ne,to mě nenapadlo,
tak jdu na něj.
radost
dobrý nápad..a ktorý je chutnejší-citron či pomaranč..??
elmelpel
@hanka56 veru skus, je fajnovy
@radost mne osobne viac chutil pomarancovy, chalanom citronovy, vraj to chuti ako tie gumenne citronove cukriky :)
zinnajdha
elmelpel - to je meno vytvorené zo slova "pelmel? Poznám slovo pelmel ako označenie jedla, ktoré vzniklo tak, že všetko čo mám na tanieri najprv zmiešam a až potom jem. Napr. jaternice, kapusta a zemiaky... Po rumunsky "talmeš-balmeš". Myslím, že aj hopel- popel je to isté, ale po česky.
natali711
A ja som robila podobný, len bez gelfixu, tuto z varechy(od mariamka), a použila som grep, ružový. Kto má rád grepy, tak ako ja, určite odporúčam vyskúšať aj grep.
kubasanka
skusila som urobiť oba -citronový je sviežejší, a skusim ešte s kiwi
anina6
dnes som vyskúšala tvoj recept, ubrala som cukor, dala som 600 g na jednu dávku a s výsledkom som spokojná. snáď trošku kyslejší mohol byť, dávala som 3 pomaranče a 1 citrón. vyskúšam aj s iným ovocím. vďaka za recept.@Elmelpel.
anina6


a pridávam aj foto chlebík s chutným cuketovo-pomarančovým džemom.
kukulienka71
na zvýraznenie chuti je dobré pridať aj kôru chemicky neošetrených citrusov. S kôrou ale dlho nevariť, bo džem zhorkne.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha