Čučoriedky vo vlastnej šťave

Vladimír Morochovič
executive chef spoločnosti Sodexo Slovakia a člen Gourmet klubu, 22. augusta 2012
Čučoriedky vo vlastnej šťave
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

Suroviny na 1 liter kompótu:
500 g
500 g (pomer cukru a čučoriedok si môžete nastaviť aj sami. )




Postup

  1. 1

    Čučoriedky nakladáme do pohárov a po vrstvách presypávame cukrom. Pokračujeme striedavo čučoriedky – cukor, až kým nenaplníme poháre.

  2. 2

    Uzavrieme a sterilizujeme, kým čučoriedky nepustia šťavu. Po vysterilizovaní poháre obrátime hore dnom.

  3. 3

    Na čo si dať pozor: Zavárajte nepoškodené ovocie a zeleninu ihneď po zbere. Dbajte na čistotu pohárov. Presvedčte sa, že sú neporušené viečka, najlepšie sú nové a dobre dotiahnuté. Správna teplota pri zaváraní je od 65 oC do 90 oC – to je „betónová istota“. Označte si tiež dátum zavárania.

Diskusia k receptu

katamama
Takto sa zavárali čučoriedky na Slovensku najmenej pred storočím. Pravdaže nebolo víčok ani patentných fliaš. Jednoducho sa čučoriedky s cukrom nasypali dopohárov ako to opisuje pán Mochovič,poháre sa uzavreli celofánom,zaistili sa gumičkou a dali sa na okennú parapetu tam,kde malo prístup slnko. Pod vplyvom slnečných lúčov sa cukor vo fľašiach topil a objem v pohároch sa zmenšil asi o polovicu ale nikdy sa nič nepokazilo a bez sterilizácie. Veruže,aj naši predkovia to vedeli!
marianne69
no az toto uvidi @cukrovy revizor,tak neviem co na to povie:-))) ale moja starka takto zavarala nielen cucuriedky,boli uzasne...fotka naozaj vydarena.
tatranka
Takýmto spôsobom zavárala a konzervovala brusnice moja svokra na Štrbskom Plese.Tam ich bolo pred rokmi bohate.Vždy keď sme došli na návštevu pozrela som na skriňu,či tam brusnice v pohároch sú a koľko.Bola to pre mňa nádej,že sa mi pár pohárikov tejto chutnej zaváraniny ujde.A vždy tak aj bolo.Ja teraz buď draho nakupujem na zavarenie pár pohárikov,alebo robím náhrašku s ribezlí s hruškami.No tento recept je chutný,ale veru žiadna náhrada nazastúpi to pravé. varecha.pravda.sk/recepty/falosny-brusnicovy-kompot-fotor...
aroooo
ja som tak dávnejšie presýpala s cukrom černice a čierne ríbezle bez sterilizácie, trochu som to potlačila a bola z toho úžasná vec na tiramisu a pod. ................
marta5
Ja som takto zavárala jahody minulý rok ,boli super.Tohto roku skúsim černice.Sterilizujem ich.
marianne69
@domacapani to Ti neviem az tak so 100% istotou povedat,ale starka skoro vsetko tak zavarala,vratane cernic,ciernych ribezli,ze zasypala cukrom a strerelizovala.Robil tak aj moj otec,mama uz varievala nalevy....ale som tu uz citala v niektorom recepte,varechacka nepamatam si,ktora to uz bola,pisala,ze ona tak strerelizuje vsetko....
alena45
čučoriedky nemám, ale keď vykôstkujem čerešne alebo višne, zasypem ich cukrom, za pár hodín pustia svoju šťavu , naplním aj so šťavou do pohárov a sterilizujem. Je to v podstate to isté. Samozrejme aj jahody.
beatrica101
ja tak zavaram jahody umyvam po troche na sitku a v mise ich zasypem cukrom pokym pustia stavu ich necham v chlade a potom do poharov so zvysnou stavou po troche zalejem a sterilizujem len kratko na 60stupnov a este sa mi nepokazili
radost
i ja zmiešam drobné ovocie v mise plastovej-cukru menej-a potom sterilizujem..toto musí byť presladené..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia