Falošný brusnicový kompót (fotorecept)

Falošný brusnicový kompót (fotorecept)
Foto: tatranka
tatrankaTatranka, recept pridal: 11. augusta 2011 17:10Ďalšie jeho recepty

Tento recept mám asi 25 rokov.Som rada,že som ho získala od priateľky Zdenky.Robievam ho každý rok. Várka,ktorá je v popise mi stačí na celý rok.Je to vlastne chutná sladká pochutina k mäsku. Už som ho plánovala uverejniť skôr,no nevyšlo mi to.Preto že ja záhradu nemám a som odkázaná na nákup akej koľvek zeleniny a ovocia.Tak ho chytro ponúkam.Možno ešte niektoré stihnete. Ja som ho robila dnes.

Suroviny

6O
minút
príprava

Postup prípravy receptu

1

Obraté ríbezle očistíme od stopiek.Umyjeme ich.Hrušky ošúpeme zo šupky, rozdelíme na štvrťky.Vykrojíme jaderník a postrúhame na hrubšom strúhadle.
Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 1

2

Do čistých ríbezlí vsypeme postrúhané hrušky.Celú škoricu si nalámeme,alebo podrvíme.Pridáme ku hruškám a ríbezliam.Zasypeme 2 kg cukru.Premiešame.Všetko necháme asi 1 hodinu odpočívať.
Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 2

3

Keď sa cukor čiastočne rozpustí preložíme nádobu na sporák.Budeme ríbezle ohrievať,/nesmú vrieť!!!!! Asi do teploty 50-60 stupňov.Trvá to asi 25 minút.Vtedy by mal byť cukor rozpustený a utvorí sa chutný sirup.Do takejto zmesi,pridáme 2 kávové lyžičky práškovej škorice.Zamiešame.Zmes je pripravená na naloženie do pohárov.Poháre musia byť suché a čisté.Radšej menšie. Ríbezle naberáme z vrchu lyžicou a tak ich vkladáme do pohárov.Nakoniec pridáme trochu zo sirupu v ktorom sa varili.Ale ozaj len trochu.
Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 3

4

Takto pokračujeme do pozbierania hustej várky.Zvyšok precedíme a zo sita vyberieme posledné ríbezle.Zostane nám asi 1l-1,5 litra kvalitnej hustej šťavy v ktorej boli ríbezle a hrušky.Šťavu precedíme a a dáme variť do hrnca,do ktorého vsypeme gel fix,na zahustenie.
Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 4

5

Medzi tým si dám do rúry sterilizovať ríbezle na 180 stupňov na 15 minút./Sterilizujem na hlbšom plechu a vo vode asi 4 cm vysoko./ Medzi tým mi začína vrieť šťava zo zahusťovačom.Musí vrieť 5 minút.Po tom ju stiahnem z ohňa a vymiešam ,aby som zlikvidovala penu.Takto horúci rôsol,lebo to nie je lekvár,nalievam do fľaštičiek.Je to pochutina,ktorú používam na natieranie koláčov a zákuskov.
Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 5

6

Po vysterilizovaní ríbezli,fľaše pootáčam,aby som mala istotu,že fľašky sú dobre uzavreté. Pri prvej konzumácii,pochopíte,že nie ríbezle ,ale naozajsné brusnice papkáte.
Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 6

7

Rôsol a falošné brusnice.
Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 7

8

A potom už len servírovať na chutnom obede.Divina na smotane.
Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 8



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • danculka, 11. augusta 2011 o 21:19
    Super,ale tento rok to už robiť nebudem,nemám ríbezle:)))))ukladám do KK


  • akeber, 11. augusta 2011 o 21:37
    kráááásny receptík ukladám aj keď u nás je už dávno po ríbezľach zíde sa v budúci rok


  • vierik, 11. augusta 2011 o 21:52
    @ tatranka krásny receptík,len neviem či sú ešte ríbezle,ale si ho ukladám určite ho urobím aj keď možno až na rok....:-)


  • 3sandra3, 11. augusta 2011 o 21:53
    jééého, to je dobré... fajn recept


  • marcy, 11. augusta 2011 o 22:16
    je dôvod kúpiť odrodu ríbezlí,ktoré dozrievajú v jeseni :)))


  • pivonka, 11. augusta 2011 o 22:18
    Veľmi špecifický recept a mne sa páči, ríbezle pestujem. Problém bude asi s hruškami, tie dozrievajú neskôr. Použila si kupované z dovozu? Recept samozrejme zakladám.


  • tatranka, 11. augusta 2011 o 22:24
    Dievčatá,ríbezle sú oberané dnes.Pod Tatrami je to tak.Hrušky som kúpila v Kauflande,dovozové.Naše neboli.
    Mrzí ma,že sa mi recept nepodarilo vložiť skôr.Nemala by som preň žiaden fotopostup.
    No hádam nevadí,na rok,akoby ste našli.


  • ola111, 11. augusta 2011 o 22:25
    Výborný recept,ukladám,musí si rok počkať,nevadí,o to bude vzácnejší.


  • marianna76, 11. augusta 2011 o 22:46
    Krásne, ale fajn, veď niektorým u Vás pod Tatrami sa hodí aj teraz. Ja som robila už druhý krát tú nutelu, tento raz z bielych tekvíc a hneď dvojitú dávku.


  • kata50, 11. augusta 2011 o 22:58
    Ukladám si, na budúci rok skúsim :-))


  • dorisa, 11. augusta 2011 o 23:05
    Super, krásny recept. Ja mám ríbezle rada pre ich úžasnú chuť. K mäsu ja nepodávam tekéto ovocné dochucovadla, ani omáčky. Nemá mi to kto jesť:(


  • katkaszaboova, 11. augusta 2011 o 23:43
    Krásne spracovaný postup, aj fotky, určite aj výsledok stojí za to. Dúfam, že vyhrá!


  • tatranka, 12. augusta 2011 o 06:47
    Ďakujem vám.


  • klaura, 12. augusta 2011 o 08:03
    originálny recept ... :) ukladám si ho


  • sonulienka, 12. augusta 2011 o 08:42
    Vinikajúci recept ukladám si ho, ja kupujem brusnicový kompót keď grilujem syr encián je to výborné a k tomu nakrájam jarnú ciboľku nemá to chybu.Ďakujem za receptík ako vždy výborné od Teba.


  • sonulienka, 12. augusta 2011 o 08:50
    Ospravedlňujem sa za pravopisnú chybu" vynikajúci".


  • chillypapricka, 12. augusta 2011 o 09:44
    Martuška, niečo fantastiko, fakt to nemá chybu. Tento rok to už nestihnem ale na budúci na sto pro vyskúšam, díky za výborný receptík. Ty si proste kúzelníčka:-)


  • smorko, 12. augusta 2011 o 09:46
    Výborný recept ukladám do KK.Ďakujem...


  • babi, 12. augusta 2011 o 10:46
    Martuška peknučký receptík, odkladám. Ja som zvykla ríbezle robiť len tak, že ich priamo vo flaške presýpam kr. cukrom , potrasiem,aby sadli a tak až do plna, nechám postáť ,ak treba dosypem, zatvorím a sterilizujem. je to tiež veľmi chutné ako náhrada brusnic. Toto tvoje je ale zaujímavé, musím vyskúšať
    Potom tie kúsky cele škorice vyberieš? to som nepostrehla.


  • tatranka, 12. augusta 2011 o 14:38
    @babi tie kúsky škorice zostávajú.Tak ako ty robíš ríbezle,tak ja robím pravé brusnice.


  • tetuska, 12. augusta 2011 o 16:18
    no jasné, pravé brusnice sú lepšie, ja robievam podobný recept, ale len z ríbezlí a zalievam ich nakoniec rumom, to je dobrôtka, až budem mať trocha viac času, popíšem...


  • gittka, 12. augusta 2011 o 17:06
    ja som prvýkrát jedla brusnice s hruškami vlani na jesen v Rožňave a velmi my chutili.keby som mala tento recept ked my dozrievajú ríbezle,určite by už boli pohariky na poličke v špajzke...určite skvelá chuť,ako všetko od teba... @tatranka ...


  • helca103, 12. augusta 2011 o 17:17
    Už nie sú ríbezle , už len na budúci rok vyskúšam, chuť môže byt úžasná


  • olga42, 12. augusta 2011 o 17:49
    Srdečne ďakujem za výborný recept budem do robit na rok.


  • cistinka, 12. augusta 2011 o 18:16
    Presne tento recept mám odskúšaný....je to fakt lahôdka (hlavne k sviečkovej)


  • zdezda, 12. augusta 2011 o 18:23
    To je úžasné, tatranka, krásny recept, ešte som takýto nevidela, skláňam varechu :-)


  • tatranka, 12. augusta 2011 o 19:40
    Veľmi ma tešia vaše komentáriky.No je mi veľmi ľúto,že som nemala možnosť uviesť tento recept v čase dozrievania ríbezlí.
    Ja sama mám tento recept veľmi rada a ako píšem robím ho bez prestávky každý rok ako som ho spoznala a získala.


  • remcula, 12. augusta 2011 o 20:25
    Bože, jsem myslela, že ani nedoroluji až dolů!! :-)) Nádherný recept, super inspirace!


  • vierik, 12. augusta 2011 o 20:41
    @tatranka neľutuj....prídem si naoberať k Vám :-)))))))))))


  • nika60, 12. augusta 2011 o 20:44
    ukladám skúsim na budúci rok


  • evas13, 13. augusta 2011 o 08:42
    Krásny receptík od super kuchárky. :)


  • tatranka, 13. augusta 2011 o 08:50
    @evas13 ďakujem za pochvalu.


  • tati2008, 13. augusta 2011 o 12:34
    Ja zase robim podobne,ale namiesto hrusiek davam nastruhanu mrkvu.


  • tatranka, 13. augusta 2011 o 12:44
    @tati2008 aj to môže byť celkom zaujímavá kombinácia.Hádam bude treba vyskúšať.


  • marta5, 13. augusta 2011 o 14:11
    Máš skvelé recepty, určite vyskúšam na budúci rok,si jednička s hviezdičkou.


  • marienka44, 13. augusta 2011 o 21:29
    @Tatranka ,ja takmer vsetky kompoty sterilizujem v steril. hrnci 20 min. pri 80 stupnov. Ty si sterilizovala az pri 180 stupnov. Nie je to vysoka teplota na tie ribezle? Recept ukladam do KK.


  • tatranka, 13. augusta 2011 o 22:52
    @marienka44 neboj sa moja.Tie poháre sú vlastne len teplé keď ich vkladám na sterilizáciu.Preto že kým som ich naplnila uzavrela schladli.Ja ich potrebujem rozohriať,aby som vytlačila vzduch z nútra.A za tých 15 minút sa akurát zohrejú do horúca. Nesmú zvrieť.A to za tú dobu sa nestane.Neboj!!!


  • frezia68, 15. augusta 2011 o 16:12
    Je to jeden z najlepších receptov,nepoznala som a vyskúšam o rok,akosi som ho prehliadla,lebo nechodím pravidelne.Tie staré recepty sú unikátne a krásne,zrozumiteľné spracovanie,aj fotky,ako vždy :-)))


  • tatranka, 15. augusta 2011 o 16:39
    @frezia68 teším sa,že sa ti recept páči.


  • elen52, 16. augusta 2011 o 20:01
    Robila som tiež podobne ríbezle, je to výborné /ale gel fix nie je nutný/


  • garanco, 16. augusta 2011 o 21:38
    Výborný recept- ako vždy od Teba, ukladám do kk, dúfam, že na budúci rok naň nezabudnem


  • tatranka, 16. augusta 2011 o 22:29
    @garanco ver,že by to bola škoda,pokiaľ by si pozabudla.Je výborný.!!!


  • tatranka, 16. augusta 2011 o 22:34
    elen52 pred tým som robila aj bez gel fixu.Jednoducho ešte nebol.No od kedy jestvujú zahusťovadlá,dávam ho,pretože ríbezle získajú ohromnú želatinovú kozistenciu a zároveň mám ohromný lekvárový rôsol.Tak mi zostávala šťava,ktorá nemala také praktické použitie,ako rôsol.


  • anaska, 10. novembra 2011 o 22:19
    @tatranka , škoda že som tento tvoj recept nevidela v čase zavárania ríbezlí. Nič to, je pripravený na budúci rok, vďaka zaň.


  • 3sandra3, 10. novembra 2011 o 22:27
    number one ,,,, 1


  • sovka62, 23. júna 2012 o 21:58
    Veľmi zaujímavé. Po brusnice sa nedostanem, tak toto bude dobrá náhrada. Ríbezle nám rastú v záhrade, tak o rok vyskúšam.


  • mariaklara, 23. júna 2012 o 23:34
    Práve mi dozrievajú, vyskúšam, vďaka za pripomenutie, vlani som ho čítala už po zbere.


  • danculka, 24. júna 2012 o 14:36
    No ešte že si sa prebrala,pretože ja už mám skoro po nich,ale mám neskoršiu odrodu a tá bude na budúci týždeň akurát,veľmi pekne ´dakujem?Ja viem,že u vás je to o niečo neskôr,ale bola som v utorok v Levoči a horúce,ako na dolniakoch ha,ha,ha...


  • garanco, 26. júna 2012 o 10:28
    Veľmi vhodne si recept pripomenula. Ríbezle už koncom týždňa oberiem, dám do mrazničky aspoň pol dávky - viac ich nebude- a tam počkajú na hrušky, potom z nich budú brusnice:-)))


  • cinkla, 28. júna 2012 o 19:10
    Aj mne sa tento recept paci. Zda sa mi vyborny.
    Vedela som, ze sa k brusniciam t,r, dostanem tazko, tak som ich nahradila ciernymi ribezlami. Mam dobry parny odstavovac, tak som z nich urobila stavu a odstavene ribezle som nechala prevriet s cukrom a nalozila som ich ako marmeladu.Teda bez sterilizovania s postavenim na vrchnacik. Reku, budu do poloviciek kompotovanych marhul tiez k mäsku. Som na ne zvedava. Hlavne ako budu reagovat moji mali vnuci, ktori uz brusnice poznaju tiez a maju tak radi.


  • tatranka, 28. júna 2012 o 19:29
    @cinkla páči sa mi,ako si si poradila.Určite to bude dobrá chuťovka k jedlu-mäsku.Bude to aj dekoratívne pekné.Viem si predstaviť v oranžových marhulkách, tmavá ríbezlová marmeláda.Škoda že si to nedala ako recept na Varechu.Možno na rok.


  • marijanka712, 28. júna 2012 o 20:04
    No dievčatá, že čítam tieto komentáre ináč by mi tento super recept unikol aj mne dozrievajú ribizle i ked ich nie je toľko ako po iné roky , ale rozumne to musím zadeliť , lebo tie brusnice sú čoraz drahšie a na vyšše je problém k ním sa dostať naši spoluobčania ich vyzbierajú ešte zelené a potom sô nekvalitné.... ja záváram brusnice tak isto ako ty@tatranka si robila tieto ribizle, ale posledné roky dávam miesto hrušiek jablká a tak isto sa mi to osvädčilo ako zahusťovadlo a chutí nám to. velký rozdiel v tom nevidim vtedy ked ich klasicky zavárám , že zalievam sirupom dávam hrušky u nás sa tomu prvému spôsobu ako si ty závárala hovori na husto dokonca niekedy su fakt ako v rôsole husté a bez takejto dobroty mäso na smotane nesmie byť a v poslednom čase aj k rezňom sa dekoruje.... a manžel zbožňuje brusnice najmä ked má nejaké problémy s močovým mechurom , alebo sa na neho len šikovne vyhovori, aby mohol siahnuť po takej vzácnej dobrote.


  • tatranka, 29. júna 2012 o 13:34
    @marijanka712 tento recept robím roky a neviem si prestaviť svoju špajzičku,že by som ho jeden rok nemala medzi zaváraninami.Na chutné mäsko je to naozaj čerešnička na torte.Ochutí a aj okrášli ,tanier sfarebnie.
    K brusniciam je z roka na rok ťažšie sa dostať a keď sú,tak ich už teraz predávajú veľmi draho.No ver,že ja až taký veľký rozdiel necítim medzi týmto falošným brusnicovým kompótom a skutočným.


  • marijanka712, 30. júna 2012 o 09:20
    @tatranka 100% idem na to na budúci týždeň potom ti dám vedieť ako to dopadlo, len ešte neviem či dám hrušky alebo jablká dúfam, že to chuť nepokazí mám na to ešte pár dní porozmyšlam už prvé také dobré skoré jablčka začínajú padať.... mám rada tvoje recepty sú fakt dobre odskúšané na chuťovo na môj jazýček.


  • tatranka, 1. júla 2012 o 13:14
    @marijanka712 nikdy som ich nerobila s jablčkami. V recepte sú uvedené hrušky a ešte k tomu /tvrdšie/,tak neviem,či budú vhodné skoré jabĺčka.Aby ti kompot nezačal kysnúť.Bola by škoda surovín aj námahy.Napíš ako si dopadla.Budem sa tešiť.A ďakujem,že si spokojná s mojími receptami.Teší ma to.


  • mariaklara, 13. júla 2012 o 01:40
    Milá @tatranka , tej práce je toľko, že človek nestíha v tomto teple ani odpísať na recept, cez víkend som ho vyskúšala z polovičnej dávky, priznám sa, že pravý brusnicový som ešte nejedla, ale tento je veľmi chutný, v pondelok som robila bažanta a ochutila som si ho týmto kompótom. Na budúci rok ho určite urobím z celej dávky a mám aj čierne ríbezle, tak dám pol na pol. Ďakujem za chutný recept.


  • honestka, 13. júla 2012 o 03:22
    doma sme mali velikansku zahrau a tiez sme to robili podobnym sposobom, hoci aj vinko bolo fajnove.
    pamatam si, ze mamka robila najskor akoby slaby karamel a potom prisypala ovocie. bolo vhodne pouzit ci jablcka, ci hrusky= tie boli ako kusky v kompote chutnejsie a lepsia kombinacia.
    TU vzdy dostaneme brusnice okrem sezony 2x do roka na Vianoce a Thanksgiving, lebo sa bezne podavaju k pecenej morke.
    Takto uravene su vemi rychle a ked by aj ostali, v chladnicke vydrzia dlho. Ja vsak namieto dalsieho ovocia pridavam teraz uz len stavu z pomaracov s kuskami dobre umytej a skrabkou na zemiaky osupanej koze aj z citrona, palicku skorice.

    Velmi pekny a nazrony recept Tatranka, ako vzdy perfektne spracovany.


  • tatranka, 13. júla 2012 o 17:41
    @mariaklara veľmi si ma potešila svojou správou.Som rada,že vám chutil.


  • tatranka, 13. júla 2012 o 17:44
    @honestka ja som už dávno nemala pravý brusnicový kompót.Stále len túto náhradu,ktorú som uviedla.Akosi sa mi nedarí natrafiť na niekoho,kto by mi brusnice predal.
    Ďakujem za pochvalu svojho uvedeného receptu.


  • soniatko, 8. februára 2014 o 11:08
    no nech sa páči! užasne vyzera ten receptik!!! tento rok mi pribudne do spajzky na policu dalsia fajnota :o) dakujem


  • tatranka, 8. februára 2014 o 12:30
    @siniatko , veru si ho urob.Ja ho robím každý rok,hoci si vždy musím kúpiť ríbezle.Je to ohromný doplnok k mäsku.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist