Falošný brusnicový kompót fotorecept

tatrankaTatranka, 70 ročná žena, Kežmarok, 11. augusta 2011 17:10
Ďalšie jej recepty »

Falošný brusnicový kompót (fotorecept)Foto: tatranka

Tento recept mám asi 25 rokov.Som rada,že som ho získala od priateľky Zdenky.Robievam ho každý rok. Várka,ktorá je v popise mi stačí na celý rok.Je to vlastne chutná sladká pochutina k mäsku. Už som ho plánovala uverejniť skôr,no nevyšlo mi to.Preto že ja záhradu nemám a som odkázaná na nákup akej koľvek zeleniny a ovocia.Tak ho chytro ponúkam.Možno ešte niektoré stihnete. Ja som ho robila dnes.

6O min
príprava

Suroviny

3 kg
2 kg
balíček
2 lyžičky
5-6 kusov tvrdšie
2 balíčky ,želir fix

Postup prípravy

  1. 1

    Obraté ríbezle očistíme od stopiek.Umyjeme ich.Hrušky ošúpeme zo šupky, rozdelíme na štvrťky.Vykrojíme jaderník a postrúhame na hrubšom strúhadle.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do čistých ríbezlí vsypeme postrúhané hrušky.Celú škoricu si nalámeme,alebo podrvíme.Pridáme ku hruškám a ríbezliam.Zasypeme 2 kg cukru.Premiešame.Všetko necháme asi 1 hodinu odpočívať.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa cukor čiastočne rozpustí preložíme nádobu na sporák.Budeme ríbezle ohrievať,/nesmú vrieť!!!!! Asi do teploty 50-60 stupňov.Trvá to asi 25 minút.Vtedy by mal byť cukor rozpustený a utvorí sa chutný sirup.Do takejto zmesi,pridáme 2 kávové lyžičky práškovej škorice.Zamiešame.Zmes je pripravená na naloženie do pohárov.Poháre musia byť suché a čisté.Radšej menšie. Ríbezle naberáme z vrchu lyžicou a tak ich vkladáme do pohárov.Nakoniec pridáme trochu zo sirupu v ktorom sa varili.Ale ozaj len trochu.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto pokračujeme do pozbierania hustej várky.Zvyšok precedíme a zo sita vyberieme posledné ríbezle.Zostane nám asi 1l-1,5 litra kvalitnej hustej šťavy v ktorej boli ríbezle a hrušky.Šťavu precedíme a a dáme variť do hrnca,do ktorého vsypeme gel fix,na zahustenie.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzi tým si dám do rúry sterilizovať ríbezle na 180 stupňov na 15 minút./Sterilizujem na hlbšom plechu a vo vode asi 4 cm vysoko./ Medzi tým mi začína vrieť šťava zo zahusťovačom.Musí vrieť 5 minút.Po tom ju stiahnem z ohňa a vymiešam ,aby som zlikvidovala penu.Takto horúci rôsol,lebo to nie je lekvár,nalievam do fľaštičiek.Je to pochutina,ktorú používam na natieranie koláčov a zákuskov.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vysterilizovaní ríbezli,fľaše pootáčam,aby som mala istotu,že fľašky sú dobre uzavreté. Pri prvej konzumácii,pochopíte,že nie ríbezle ,ale naozajsné brusnice papkáte.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rôsol a falošné brusnice.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A potom už len servírovať na chutnom obede.Divina na smotane.

    Falošný brusnicový kompót (fotorecept) - obrázok 8
ohodnoť recept:
Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist