Croissant

stefanm - fotkastefanm, 25. mája 2010
Croissant
Foto: stefanm

Dá sa pripraviť na sladko (vhodné k odpoludňajšej kávičke) alebo na slano (vhodné na výlet do prírody).

12-14
porcií
120 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
230 ml
60 g
1 kávova lyžička
2 PL
400 g
1 balíček




Postup

  1. 1

    Cesto pripravíme v domácej pekárni na programe - príprava cesta.Vyberieme z formy,premiesime a necháme aspoň 15min. odležať.Potom ho znovu premiesime,prikrijeme a odložíme do chladničky na 1/2 hodiny.Na pomučenej table rozvaľkáme na štvorec a potrieme vychladnutým,rozpusteným maslom (alebo psypeme 1/3 nastruhaneho masla).Nenatierame až po okraj a preložíme "na obálku".Opäť rozvaľkáme , potrieme maslom a preložíme.Opakujeme 3-4 krát.Potom cesto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme najmenej hodinu postáť v chladničke.Po odstáti vyvaľkáme,plníme a tvarujeme croisanty.Pečieme na pomastenom pečiacom papieri.

Diskusia k receptu

evusik
takéto plnené "rožky" robím aj ja, hlavne na slano, alebo s párkom a kečupom.... tých možností je veľa, ale mám iný recept na cesto. Ten tvoj recept na cesto vyzerá fakt dobre, tak ho nabudúce určite vyskúšam
zdezda
:-))) mňaaaam, zase super rohlíčky, ukladám, vyskúšam, hoci nemám ešte pekárničku, všetko robím v plynovej trúbe :-)
zitar
Vždy som sa tej pekárni bránila, ale podľa komentárov na vareche,
je to dobrá pomocníčka. Asi si ju už zadovážim,
Rohlíčky vyzerajú vynikajúco
samanka
@zitar , vrelo odporúčam. Ak pečieš častejšie, aspoň neprídeš o ruky. Ja už nevládzem vymiesiť cesto "v ruke", všetko si dám do pekárničky a potom už len formujem.....
alexdidi
musím sa priznať, že ja zasa s pekárničkou nemám dobré skúsenosti a nikomu by som ju neradila kúpiť/ale to je moja skúsenosť/...keďže mám veľmi slabé ruky, vždy som mala problém s miesením cesta, ale naučila som sa používať hnetacie metly el. šľahača/už dávno/ a odvtedy je to hračka...zato pravé croissanty tie francúzske som tu ešte nejedla...tie naše sú skôr kysnuté rohlíčky...v tých francúzskych je cesto veľmi mastné,ale krehké, priam sa rozplýva na jazyku, hlavne ak si ho kúpite ešte trochu teplý...
@stefanm tie tvoje vyzerajú výborne a iste sú aj dobré, možno ty vieš lepšie používať pekárničku. ako ja..
janazjarku
Ani ja nemám pekárničku, nie žeby som je nechcela, ale ja ju jednoducho už nemám kde dať !! /opis mojej kuchyne v diskusií o umývaní riadu/ No ja sa veru nezľaknem a pekne vymiesim ručne a preto presúvam do KK.
stefani11
Vyzeraju krásne.Budem skúšať.Pekárničku mám,aj jú občas používam,ale väčšinou na miesenie.
omama
Určite budu výborné, ale som naká vyťažená v práci, že si radšej ich kupujem v Kauflande sú fantastické.
marienka44
@Stefanm ,60 g masla je na potieranie /akosi málo/ alebo do cesta ? Dakujem za odpoved, ci na potieranie maslo nie je uvedene. :-)
stefanm
milá @marienka44 mne to stačilo.potieral a prekladal som cesto 4x ale môžeš (ak budeš robiť) to malo len nastrúhať na cesto a prekladať.potom asi budeš musieť dať toho masla viac.vyskúšaj a daj mi vedieť ako to dopadlo.ale som rád,že si mi ich pripomenula lebo už som dávno nerobil.pozdravujem ťa a prajem pekné dni :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia