Čokoládovo-pomarančové plnené keksy fotorecept

elixir - fotkaelixir, 27. novembra 2013
Čokoládovo-pomarančové plnené keksy (fotorecept)
Foto: elixir

Chrumkavé, horko-čokoládové s finálnym chuťovým dotykom pomaranča a relatívne rýchlo pripravené.

7
porcií
20 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

110 g
60 g (Vollrohrzucker)
1 ČL
0,5 ČL
10 g
1 štipka
85 g (príp. maslo)
50 g (alebo iná)
Plnka:
40 ml (alebo iná)
70 g (alebo iná)
2 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Do misky si dáme alsan a cukor doň vpracujeme.

    Čokoládovo-pomarančové plnené keksy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme kakao a pomarančovú kôru, soľ a škoricu.

    Čokoládovo-pomarančové plnené keksy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme múku. Vznikne nám mäkké, mierne lepivé cesto.

    Čokoládovo-pomarančové plnené keksy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do cesta dodáme aj hoblinky čokolády.

    Čokoládovo-pomarančové plnené keksy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom cesto po častiach rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska, ktoré následne ukladáme na plech s papierom na pečenie. Na vykrajovanie som použila obruč na dezerty s priemerom 6cm.

    Čokoládovo-pomarančové plnené keksy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravené kolieska dáme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme 15-20 minút. Okolo 15 minúty treba vidličkou skúsiť, ako sa cesto správa - jemne ju pohýbať po povrchu jedného z koliesok. Po upečení necháme vychladnúť.

    Čokoládovo-pomarančové plnené keksy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na prípravu plnky dáme smotanu, čokoládu nalámanú na kúsky a pomarančovú kôru do hrnca; čokoládu topíme a dobre premiešavame s ostatnými surovinami.

    Čokoládovo-pomarančové plnené keksy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na záver pridáme aj agávový sirup. Plnku necháme vychladnúť a potom ňou spájame po dve kolieska keksov.

    Čokoládovo-pomarančové plnené keksy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Toto je príprava s horkou čokoládou, podobne by to malo fungovať napríklad aj s mliečnou. Ak vám vadí alsan, použite napríklad maslo.

    Čokoládovo-pomarančové plnené keksy (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

tiginko
v poslednom čase tiež smerujem svoje sladké chute podobným smerom ako ty @elixir Je neuveriteľné, ako sa perfektne triafaš do mojich predstáv. Začína sa mi v tomto ohľade asi celkom pekná budúcnosť: nemusím browsovať po internete, ani nič vymýšľať, stačí mi počkať na tvoj recept :-)
elixir
Veľmi ma to teší @tiginko :) Dúfam, že Ti budú chutiť. Keď boli hotové, zdalo sa mi, že im ešte čosi chýba. Napadlo ma, že by sa do nich dal otlačiť aj nejaký vzor pred pečením, aby boli také sviatočnejšie.
baskag
Môžem sa spýtať? Alsan je prírodná nahrada masla? resp. nie je to živočíšna bielkovina ale rastlinná? Stravujem tak, že nemiešam sacharidy (napr. v tomto recepte muka) so živočíšnou bielkovinou (teda maslo nemôžem použiť) Alsan som ale vygooglila že je "100% rastlinný produkt" ? Má aj nejakú špecifickú chuť, ked si napísala že "komu vadí Alsan..." Predpokladám že ho kúpim v Bio obchode? :)
mariamka
krasne, coko-cokoladove, s pomarancovou korou, luxusne, kk*****
havino
@elixir , aj mne pečieš, varíš po chuti, ja si takéto keksy tiež pečiem sama sebe, ja si pre seba so steviou, alebo brezovým cukrom, s plnkou si ma potešila, čokoládu tiež len 70 % a aj viac vyjedám, jasné, že ukladám 5 *
izabella929
ešte som zabudla dopísať, že pomaranč a čokoláda sú veľmi vhodné na kombináciu...chute sa doplňajú vzájomne.-)
eviana
@elixir , a zasa si ma úplne dostala... nádhera, dievča, Ty vieš úžasne čarovať... mňam, ukladám a celé hviezdne nebo dávam :)
luss44
no a mám ďalší rcp na vianočné pečenie... krásne keksíky, iste veľmi chutné, ukladám
elixir
Dakujem, som velmi rada, ze sa vam recept pozdava :)
baskag
Dakujem.. uz teraz som rozhodnuta ze ich vyskušam :-) a skusim alsan, nech sa aj ja nieco nove naucim a hlavne mi to vyhovuje! Dakujem moc!
julica
Jou, jou, tuším som našla číslo jedna tohtoročných Vianoc. Ďakujem
elixir
Ďakujem vám za pekné komenty. Našla som si v recepte chybu, namiesto 4cm má byť 6cm, so 4cm formičkou by keksov vyšlo trošku viac. :) Ide na opravu...
Ešte chcem dodať k receptu, do druhého dňa sa cesto trošku lepšie prepojí, stále je chrumkavé, ale mrví sa menej. Plnka sa taktiež dobre ustáli, keď do keksu hryznete, nehýbe sa, ako sa to stáva krátko po naplnení.
mesiar50
Perfektne skombinované a keksy vyzerajú lákavo a velmi chutne.
ywett
krásne foto a aj keksy, palec hore:)
evanaaa
Aj mne sa páčia tvoje keksíky, @elix ír a putujú aj do KK, len by som chcela vedieť, akú majú výdrž, ako dlho pred sviatkami by sa mohli upiecť, prípadne bez plnky, tú potom neskôr...?
elixir
@evanaaa joj, to teraz budem tipovať, ale keď ich uzavrieš vo vzduchotesnej nádobe bez plnky, mohli by vydržať pomerne dlho, týždeň určite, alebo dali by sa aj zmraziť snáď.
danda3
Nádhera, ako všetky Tvoje recepty, si veľmi šikovná!♥




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia