Chlebík celozrnný fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 30. januára 2013
Chlebík celozrnný (fotorecept)
Foto: iva63

celozrnný chlebík ako ho pečiem ja....

55 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
250 g
150 g (podľa vlastného výberu)
500 ml (vlažná)
42 g
2 kl
2 pl




Postup

  1. 1

    všetky suroviny dáme do misky...hákmi miesime cesto

    Chlebík celozrnný (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto je redšie, dávam pol litra vody...ale to je v poriadku, chlebík je potom taký fajnový vzdušný, dierkovaný-:)

    Chlebík celozrnný (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cesto necháme prikyté v teple kysnúť

    Chlebík celozrnný (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ked je dostatočne vykysnuté tak ho jemne preklopíme z misky a doslova ho "nalejeme" do papierom vyloženej formy na pečenie chlebíka

    Chlebík celozrnný (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    rúru rozohrejeme na 200stupňov...chlebík vložíme do rúry a pečieme pri teplote 200stupňov 45 minút...potom chlebík vyklopíme z formy, dáme dole papier na pečenie a vložíme znovu do rúry na 10 minút zapiecť...položíme už len voľne na mriežku do rúry...nie na plech a ani do formy..nech sa boky trochu zapečú

    Chlebík celozrnný (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po uplynutí doby pečenie, teda 55 minút - vyberieme chlebík von z rúry a necháme ho voľne vychladnúť na mriežke

    Chlebík celozrnný (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    až úplne vychladnutý ho nakrájame ...ja krájam na veľmi tenučké krajíčky...a skladujem ho iba zabalený v ľanovej utierke, vydrží dlho čerstvý a tiež si dlrží dostatočnú vlkosť....

    Chlebík celozrnný (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    chutí naozaj vynikajúco...prajem dobrú chuť!

    Chlebík celozrnný (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    v tomto recepte som piekla z tých dvoch druhov múk

    Chlebík celozrnný (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

denyany
zaujalo ma, koľko veľa vody si dala do cesta, ale keď píšeš, že je to pre dobro chlebíka, tak to možno skúsim, lebo také celozrnné so semienkami mi veľmi chutí...
afataga
vyzera velmi dobre, nedavas ani trosku cukru aby mali kvasnice co papkat? :-)
mariaklara
Ja mám nachystaný živý kvások, ale dnes som nechcela experimentovať, tak som piekla svoju klasiku.
cvikla
Velmi pekny chlebik, presne podla mojej chuti. Hned ho idem vyskusat a dakujem za recept.
frezia68
Tak si ma poučila,že ak pečiem vo vysokej forme,treba vybrať a dopiecť.Len raz som piekla na zapekané sendviče,ale tá svetlá kôrka vôkol sa mi nepáčila,tak bežne pečiem na veľkom plechu.Ale ten zasa nemá tvar sendviča. Vyriešila si mi problém a ďakujem :-) krásny chlebík.
anina6
chlebík ako sa patrí, aj ja rada pečiem celozrnný.
marijanka712
dnes som si bola dokúpiť zásoby tak chlebík sa môže piecť velmi sa mi páči tvoj chlebík - s tou vodou máš pravdu ako náhle je tam špajdlová alebo grahamová múka a nedá sa dostatok vody chlebík je dobrý len za čerstva na 2-3 den je dosť mrvivý a suchší ... preto to aj ja skúsim podla tvojho receptu
kata50
Parádny chlebík. Máš pravdu - je to v tom množstve vody. Máš ho krásne prepečený-aj v prostriedku. :-)
ola111
Chutný chlebík,nadýchaný,skúsim ho,so špaldovou múkou som ešte
nepiekla,už sa teším na jeho chuť...
jerica
ha , otvorím pc a tu čo nevidím , chlebík , to musel byť vláčny , určite sa len tak za ním zaprášilo .
jarunka
Krasna je aj struktura chlebika, este mam spaldovu muku tak upeciem. velmi som si oblubila spaldove-celozrnne zemlickypodla @zirafninka
iva63
ďakujem Vám všetkým za milé komentáre a dúfam, že keď si tento celozrnný chlebík upečiete doma, tak s ním budete veľmi spokojnííí-:)
marienka44
@Iva63 ,krasny chlebik...
Ja davam lyzicku medu ku kvasniciam. A pocas pecenia potieram slanou vodou, potom je chrumkava korka. Ukladam do KK.
iva63
@marienka44 , aj ja mám rôzne recepty, kde pridávam slad...alebo potieram...ale tento chlebík je typický svojou kyslosťou a podľa množstva vody, ktoré je v ňom je aj veľmi "vlhký"...potierať tiež netreba, lebo ho pečiem skoro hodinu na jednej teplote 200stupňov...vyskúšaj podľa mňa a zistíš, že upečieš chlebík vynimočnej chute a hlavne veľmi zdravý...dakujem za tvoj mlý komentár-:) a ešte som zabudla, že ho skladujem iba voľne zabalený v ľanovej utierke a drží si svoju vlhkosť...krájam veľmi tenučké krajíčky!
martamm
Ivka63, môžem ho upiecť aj v pekárnične na chlebík?
iva63
@martamm žial ja nemám pekárničku na chlebik, tak ti naozaj neviem poradiť nemám s tým skúsenosti... pečiem ho vždy vo forme a v elektrickej rúre..cesto je mimoriadne riadke, tak sa toho nenalakaj...len ho jednoducho "prelej" do formy ...nemusíš tvarovať chlebik...nemusíš potierať..ja mam z neho ešte dnes na ranajky..je stale super...kyselkavo-šťavnatý..želám veľa radosti z dobre upečeného chutného chlebíka...a ovzi sa, či Ti chutil-:)
helca103
Ivka ako mi tento tvoj chlebík mohol prekĺznuť? Už je uložený aj vytlačený pre istotu.
twiiity
Tento chlebík je absolútne dokonalý, chutí u nás celej rodine a len sa tak za ním zapráši :) Už som ho robila 2x, tento týždeň sa chystám znova. Použila som namiesto špaldovej múky celozrnnú a semienka som dávala pol na pol tekvicové a slnečnicové. Naozaj je šťavnatý, samé semienko a tá kôrka!! Keby som si takýto chcela kúpiť, tak sa nedoplatím :D Fakt skvelý, budem ho robiť pravidelne, veľmi jednoducho sa robí, som úplne nadšená, ale to asi vidíte :D Naozaj veľká vďaka za recept a všetkým odporúčam ho určite urobiť!! :) Takto vyzeral môj prvý pokus:







iva63
@twiiity nádherne sa ti chlebík vydaril...som veľmi rada, že si spokojná s výsledkom...tiež ho práve idem miesiť...u mňa je tento chlebík "favorit"...milujem jeho chuť-:) a čím tenšie si krajíčky krájam, tým je chutnejší...ďakujem
kimlo
@iva63 taký tenučký krajíček chleba je veľmi chutný ako plátok medzi dvomi hrubšími. Ivan Mládek to kedysi nazval "chlebová pochoutka"... :-)
iva63
@kimlo -:))))...to som si mohla myslieť, že sa nejaký chlap ovze-:))) doma mám tiež jedného! zlepí si do kopy dva "tenučké krajíčky"...alebo mu hned odkrojím jeden poriadne hrubý...ale to aj tak na chuti nič nezmení...-:)
ajuschka
:) prave sa chystam zamiesit na kvaskovy celozrnny so zemiakom
iva63
@ajuschka môj už tiež kysne..dnes som dala celozrnnú pšeničnú, celozrnnú špaldovú a trochu T-650...tak uvidíme, ako bude chutiť....ozvi sa, ako chutil tvoj so zemiakom...rada vyskúšam podľa Teba
mildik
tak jsem včera chléb upekla a musím jenom pochválit.Je výbornej.Ještě by mě zajímalo jak dopadl chlebík z té pšeničné celozrnné.Ještě bych chtěla vyzkoušet nějaké celozrnné rohlíky.Jaké jsou nejlepší?Děkuji za krásné recepty.
iva63
@mildik ďakujem, že si recept vyskúšala...z celozrnnou múkou som veľmi spokojná...pozri si moje recepty, mám tam celozrnné bochníčky s ľanovými semiačkami, alebo žemle z múky celozrnnej v kombinácii s múkou pšenično-ražnou..čo sa týka chlebika, na ktorý sa pýtaš, tak bol vynikajúci, len som zvýšila pomer vody..ale výsledok stál za to...
mildik
iva63
Ivi moc děkuji za odpověď,hned jak sním chlebík tak se na ně vrhnu.Ještě se chci zeptat,když nemám plec na bagety upeču je i na klasickém plechu třeba každou oddělenou pečícím papírem?
iva63
@mildik plech na bagety nie je potrebný...náhodou som objavila výhodné ceny tak som si pokúpila rôzne formy-:) ...výborné bagety však upečieš presne tým spôsobom ako píšeš - oddelíš ich pečiacim papierom!
frezia
Ako tu uz napisala @twiiity , tento chlebik je dokonaly. Vcera som ho urobila a je skutocne fantasticky. Krasne vysoky, porovity, lahucky. Odteraz ho budem piect pravidelne, aspon raz za tyzden. Dakujem za vyborny recept.
citroen
dnes som upiekol tento výborný chlebík a určite nie naposledy.@iva63 máš dobré recepty na chlieb a pečivo-budem skúšať ďalej
babkamt
Chlieb vyzerá veľmi chutne. Prosím ťa čerstvé droždie nenecháš nakysnúť? Len ho rozmrvíš do múky ?
iva63
@frezia aj pre mňa je práve tento môj chlebík takým "vzorom"-:) veľmi často ho pečiem, rada v obmieňam pomer múk a vždy je to výborný chlebík! ďakujem, že aj Tebe sa páči-:)
iva63
@citroen ďakujem veľmi pekne za tvoj komentár... receptov tu mám viacej, budem rada ak budeš s výsledkom spokojný
iva63
@babkamt áno robím to tak ako píšeš ...droždie iba rozdrobím do múky spolu so všetkými prísadami...mám to tak odskúšané! tiež som voľakedy poctivo čakala pokiaľ mi droždie vykysne v troche teplého mlieka alebo vody-:) ...dnes už nie!...a vždy je výsledok výborný...a nemám ani robot...ale na to každý príde sám a zvolí si ten svoj systém práce-:)...
anina6
tak dnes sa chystám na tento chlieb, dúfam, že sa mi podarí tak pekne ako tebe @iva63.
anina6
@iva63 tvoj chlebík sa mi vydaril perfektne, poviem ti, že lepší som ešte neupiekla. krásny porovitý a chrumkavý. no jedna báseň, veľmi pekne ďakujem za recept a prideľujem ti zaň nie 5*, ale 555*. vrelá vďaka.
iva63
@anina6 ďakujem veľmi pekne za komentár k môjmu celozrnnému chlebíku. Som veľmi rada, že si bola spokojná!!! Aj pre mňa je to môj fit chlebík, robím ho dosť často. Vyskúšaj pre zmenu použiť dávku 500g celozrnnej špaldovej múky, ostatné suroviny pridaj podľa receptu! ( pozn.: v pôvodnom recepte je 550g múky, ale ak použiješ iba špaldovú, tak tej stačí 500g..) Chutí tiež super. Alebo mám rada aj verziu 300g celozrnná pšeničná múka, 150g pšeničná múka t-650 a 100g celozrnnej špaldovej múky. Je len na tvojej fantáziii ako si múky namiešaš a výsledok bude vždy iný, výborný, zdravý celozrnný chlebík...a semiačka si môžeš pridať aké len chceš a koľko len chceš...to na chuti neuberie-:)
anina6
ivka určite vyskúšam aj iné verzie toho chlebíka aj dnes som si ho trošku poupravila - 300 g špaldovej celorznej, 200 g hladkej, 100 g celozrnnej hladkej a vody som dala 6 dl. semiačka som dávala slnečničové, ľanové a sezamové. chcem ešte kúpiť tekvicové, určite bude tento chlebík favoritom v mojej kuchyni. a páčil sa aj mojej dcére, ktorej som musela hned poslať recept aj fotky.
staja
iva63, vyskúšala som viacero podobných chlebíkov, ale tento sa mi zdá skutočne najlepší. Veľmi rýchlo vykysol, zdalo sa mi, že by stačilo aj menej droždia, ale výsledok stál za to. Určite ho budem robiť pravidelne a tiež skúsim obmeniť múky.
katka78
Vďaka @staja za tvoj komentár, vďaka nemu som objavila tento recept. Chcem piecť chlebík zo špaldovej múky a tento sa mi veľmi pozdáva.
iva63
@staja ďakujem veľmi pekne za tvoj milý komentár, som rada, že ťa recept zaujal...kľudni si zmenši pomer droždia, potom potrebuje trošku viac času na vykysnutie, ale aj tak chutí výborne-:)...múky mením aj ja a tiež ho dostatočne "plním" rôznymi semiačkami -:)
iva63
@staja ďakujem veľmi pekne za tvoj milý komentár, som rada, že ťa recept zaujal...kľudni si zmenši pomer droždia, potom potrebuje trošku viac času na vykysnutie, ale aj tak chutí výborne-:)...múky mením aj ja a tiež ho dostatočne "plním" rôznymi semiačkami -:)
iva63
@staja ďakujem veľmi pekne za tvoj milý komentár, som rada, že ťa recept zaujal...kľudni si zmenši pomer droždia, potom potrebuje trošku viac času na vykysnutie, ale aj tak chutí výborne-:)...múky mením aj ja a tiež ho dostatočne "plním" rôznymi semiačkami -:)
iva63
ospravedlňujem sa...neviem prečo mi to poslalo trikrát!
iva63
@katka78 budem rada ak sa ti môj chlebík bude páčiť!...v komentároch uvádzam, že aj ja používam rôzne kombinácie múk...a robila som ho tiež iba zo špaldovej múky-:)
iva63
@katka78 veľmi sa teším, že sa ti chlebík páči...krásne ho máš prepečený!
ďakujem za komentár aj fotografiu -:)
staja
@iva63 , často pečiem tento chlieb, dnes som ho obohatila o ražno-pšeničnú múku a pridala som aj trochu pšeničných otrúb. Vynikajúci chlebík, vďaka za skvelý recept:


iva63
@staja ďakujem, potešil ma tvoj milý komentár...som rada, že Ti chlebík chutí...aj u mňa je tento recept "môj favorit"...dnes som si ho piekla aj ja...použila som iba 500g špaldovej celozrnnej múky, vody som dala iba 450 ml a droždie som použila sušené jednu kávovú lyžičku....a zabudla som pochváliť tvoj chlebík, krásne sa Ti vydaril-:)
staja
@iva63 , keď sme pri tých chlebíkoch, tak nepečiem podľa teba iba tento, ale Nr. 1 je u mňa celozrnný špaldový chlebík so semienkami chia a pravidelne robievam aj knäckebrot s ľanovými semienkami. Popritom manžel preferuje klasický chlieb, takže kváskový podľa vlastného rcp., v ktorom obmieňam múky + rôzne žemličky a bagetky. Si pre mňa skvelá inšpirácia v pečení chleba. Ten a ani pečivo nekupujeme už takmer 2 roky, len vlastná výroba. Vďaka.
anina6
a znovu pečiem tento chlieb, už sa teším, ked bude hotový. všetkým prajem krásny slnečný deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia