Cheesecake (sladký syrový koláč)

biba1 - fotkabiba1, 25. mája 2012
Cheesecake (sladký syrový koláč)
Foto: biba1

Ja viem, že táto dobrota môže na prvý pohľad vyzerať komplikovane, aj som sa nevedela odhodlať, ale v kuchyni som aj s umývaním riadu Zobraziť celý popisJa viem, že táto dobrota môže na prvý pohľad vyzerať komplikovane, aj som sa nevedela odhodlať, ale v kuchyni som aj s umývaním riadu strávila max 25 minút, ostatné je len čakanie dopečenie a vychladenie, ktoré sa dá spríjemniť inými činnosťami....tak hor sa do toho a dobrú chuť

12
porcií
25 minút
príprava
70 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
1,5 bal
125 gr
1/4 šálka
Syrová vrstva:
750 gr
3/4 šálka
1 bal
1 ks
1 ks
3 ksNa
Na potretie:
1 ks
1/2 KL




Postup

  1. 1

    Z 1 a pol balíka rozdrvených be-be keksov (prípadne iných podľa chuti), malej kocky rozpusteného masla a 1/4 šálky kryštáľového cukru urobíme hmotu, ktorú silou natlačíme na dno vymastenej otváracej tortovej formy a dáme na chvíľu do chladničky.

  2. 2

    Medzitým si urobíme vrchnú vrstvu: 750 gr ricotty zmiešame s ¾ šálky kryštáľového cukru a jedným vanilkovým cukrom. Ja som pridala aj kôru z jedného citróna, tak sa mi žiadalo. K tomu postupne po jednom primiešame vajíčka, celkom 3 ks a nakoniec jednu kyslú smotanu. Je dobré použiť šľahač, nech sa všetko pekne spojí. No a šup s tým na koprus (ten, čo sme mali v chladničke....pre tých, čo majú krátku pamäť).

  3. 3

    ). Pečieme pri 180 stupňoch 70 minút, je dobré dať si do rúry aj nádobu s vodou, cesto nevyschne, zostane vláčne. Po dopečení rúru vypneme, ale koláč necháme dnu a pri pootvorených dvierkach necháme pomaly vychladnúť. Nakoniec môžeme (ale nemusíme) potrieť kyslou smotanou, zmiešanou s citrónovou šťavou. A potom ešte do chladničky na pár hodín. On sa po dopečení stále javí, ako by nebol dostatočne stuhnutý, ale to si netreba všímať, v chlade to všetko doženie.

Diskusia k receptu

biba1
Je vážne dobrý.. a svieži. Dozdobiť sa dá akýmkoľvek sezónnym ovocím.

Inak, ja niekedy požívam Club sušienky, vtedy ale znížim dávku cukru, ktorý ide do základu. Alebo sa dá cukor nahradiť medom, komu čo chutí.
optimista
Vyzerá perfektne a tak isto určite aj chutí. Tvaroh mám rada a tak ho ukladám a bežim vyskúšať. Dík za recept.
babav
Vydareny cheesecake...peciem casto,ale namiesto ricotty pouzivam Philadelphia cream cheese ;-)
biba1
Môže byť dobrý. Kolegyňa dokonca skúšala neochutenú bánoveckú nátierku..:-)
3sandra3
ohromný cheesecake... tiež mám rada tú kombináciu - tvaroh a citrón. Ukladám do kk. Zíde sa.
wero13
Vyzerá veľmi chutne. Ja sa tiež už dlhšiu dobu neviem odhodlať na cheesecake. Ale po tomto zrozumiteľnom návode to najbližšie vyskúšam. Už sa mi zbiehajú slinky ;-)
biba1
:-) @wero13 , pre mňa to bola fakt výzva, dlho mi trvalo sa prekonať. Len sa neboj ako ja a s vervou do zdárneho pečenia. Dobrú chuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia