Cheesecake (sladký syrový koláč)

Autor receptu: biba1

Ja viem, že táto dobrota môže na prvý pohľad vyzerať komplikovane, aj som sa nevedela odhodlať, ale v kuchyni som aj s umývaním riadu strávila max 25 minút, ostatné je len čakanie dopečenie a vychladenie, ktoré sa dá spríjemniť inými činnosťami....tak hor sa do toho a dobrú chuť

12
porcií
25 minút
príprava
70 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z 1 a pol balíka rozdrvených be-be keksov (prípadne iných podľa chuti), malej kocky rozpusteného masla a 1/4 šálky kryštáľového cukru urobíme hmotu, ktorú silou natlačíme na dno vymastenej otváracej tortovej formy a dáme na chvíľu do chladničky.
  2. Medzitým si urobíme vrchnú vrstvu: 750 gr ricotty zmiešame s ¾ šálky kryštáľového cukru a jedným vanilkovým cukrom. Ja som pridala aj kôru z jedného citróna, tak sa mi žiadalo. K tomu postupne po jednom primiešame vajíčka, celkom 3 ks a nakoniec jednu kyslú smotanu. Je dobré použiť šľahač, nech sa všetko pekne spojí. No a šup s tým na koprus (ten, čo sme mali v chladničke....pre tých, čo majú krátku pamäť).
  3. ). Pečieme pri 180 stupňoch 70 minút, je dobré dať si do rúry aj nádobu s vodou, cesto nevyschne, zostane vláčne. Po dopečení rúru vypneme, ale koláč necháme dnu a pri pootvorených dvierkach necháme pomaly vychladnúť. Nakoniec môžeme (ale nemusíme) potrieť kyslou smotanou, zmiešanou s citrónovou šťavou. A potom ešte do chladničky na pár hodín. On sa po dopečení stále javí, ako by nebol dostatočne stuhnutý, ale to si netreba všímať, v chlade to všetko doženie.