Cesto na pizzu

bebetko - fotkabebetko, 9. januára 2016
Cesto na pizzu
Foto: bebetko

Ciest na pizzu je tu asi tiez pozehnane ale malo kedy sa mi priblizilo k tej pizzovej chute ... teraz pracujem u sestri v Zobraziť celý popisCiest na pizzu je tu asi tiez pozehnane ale malo kedy sa mi priblizilo k tej pizzovej chute ... teraz pracujem u sestri v restauracii a kuchtime tam pizzu z tohoto cesta, tak ak budete chciet vyskusajte mozno sa vam zapaci a bude chutit :)

20
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 250 °C

Suroviny

3 kg
1500 ml
2 ks
3 PL
3 PL
10 g




Postup

  1. 1

    Takze ano cesto na pizzu je docela skromne na suroviny nic zvlastne ani specialne. Dolezity je pomer cukru a soli... na kazde kilo muky polievkova lyzica cukru i soli. Z drozdia nezarabame kvasok. Do nadoby alebo robota co je najlepsia alternativa vysypeme muku, cukor a sol. Poriadne premiesame, aby kvasnice, ktore len tak rozdrvime v rukach a pridame k muke nebolo v priamom kontakte so solou. Dalej pridame uz len vajicka cele a vodu ktora musi byt STUDENA! :) takze toto je zaklad ku kvalitnemu cestu. Teraz nasleduje mucenie... ak cesto zarabate rucne z viac ako jedneho kila poriadne sa zapotite... cesto potrebuje dlhsie miesenie poriadne zapracovanie aby mohol zacat lepok pracovat. Ak sa nam zda tuhe prilejeme si este studenu vodu. Po vymieseni este stale nieje take dokonale ako by malo byt. Asi to najdolezitejsie co cesto na pizzu potrebuje je cas. Takze po dokladnom premieseni cesto nehame v nadobe alebo si ho nehame na stole prikryjeme utierkov a nechame aspon hodinu odychovat. ALE! nie na teplom mieste :) Cesto by malo byt stale studensie. Je velmi dobre ak si cesto pripravite az niekolko hodin dopredu alebo den vo pred. Cesto stare den dva je omnoho lepsie ako to cerstve. Ak budete pizzu pripravovat hned pizza bude gumena.... Po hodine je dobre pripravit si gulicky...na porciu pizze je prevazne dobre dat 200 az 280 g cesta..podla velkosti a kto ma ako rad hrube cesto ::) Na cesto nedavame ziaden olej ani tuk ak je spravne pripravene malo by byt hladke a nemalo by sa lepit na ruky. Hotove gulicky zakryjeme utierkov a dame do igelitovej tasky a odlozime do chladnicky.

  2. 2

    Pred pripravou pizze cesto na chvilku vylozime aby trochu povolilo pretoze ak mate velky chlad v chladnicke cesto sa bude tazko natahovat.... tak a ked uz toto vsetko mame je uz len na vas a na vasich chutovych poharikoch co na cesto polozite :) Nam vide z troch kg skoro 20 porcii :) v nasej restauracii mame pizzu ako doplnok a pecieme ju teda v elektrickej rure na 250°C a je velmi dobra, samozrejme ze vona praskajuceho dreva a popola na pizze chyba ale myslim ze je velmi dobrou domacou alternativou :)

  3. 3

    Dufam ze ak sa rozhodnete ho vyskusat budete spokojny :) Dobru chut :)

Diskusia k receptu

marianne
Ci pána, že z 3kg múky, ale však dajú sa ubrať gramáže.
marta23
Okrem správneho pravopisu, gramatiky a štylizácie v recepte chýba určite droždie. Vari na 3 kg múky stačí 10g droždia? A koľko máme dať vajec na 1 kg múky? A keď chceme pripraviť pizzové cesto z 500g múky?
radost
Martuška
problém s pravopisom ti tu nevyriešim..no vajcia áno..do pizového cesta nedaj žiadne..to znamená-cesto bez vajca..a je to..:-)
bebetko
Vajce tam byt moze a nemusi..... to tam nieje tak podstatne..... ANO uznavam a priznavam ze moja gramatika a stylizacia asi nieje spravna podla vasich narokov nikdy som jednotky z diktatu nemala a moje detsvo nebolo bezstarostne a bohuzail som stale riesila ine veci ako tvrde a makke iy..... no to neznamena ze moja inteligencia je o nieco nizsia ako ta vasa a niesom ani vychyrena spisovatelka aby moje texty boli ukazkove. najviac ma ale vzdy zaraza prizemnost ludi a hlavne nas slovakov ze vzdy vsetko musime skomnetovat skritizovat a utopit este pred tym ako nieco vyskusame len MY to robime inak a aky kolvek iny sposob je SPATNY..... tento recept na cesto mam od taliana ktory ma 30 rokov svoju restauraciu dari sa mu stale po rokoch tak asi to co robi robi dobre a toto ma naucil on. Ak je tam napisane 10 g drozdia na tri muky tak to tak bude. To nieje klasike SLOVENSKE kysnute cesto na buchty. naozaj tu na vareche nema zmysel neico pridavat lebo je tu urcita ELITA ktory maju prisnejsie oko ako varechacska redakcia dokopy.... nonsen...
evanaaa
@bebetko , tá dotyčná pani ešte riadne asi žiaden recept nepochválila, vždy v prvom rade rieši pravopis a potom skritizuje recept......to len, aby si vedela, načo sa zbytočne rozčuľovať. Opravovať texty by som aj ja dokázala, ale viem, čo by to spravilo, tak som ticho. Recept posúdiť neviem, pizzu nepečiem ani nejem, ale zdá sa, že je dobrý.
dormella
Vejce tam opravdu nepatri, jinak mnozstvi drozdi, jelikoz se jedna o pizzu s dlouhym kynutim, minimalne 48 hod v lednici, je +- ok. Chybi vsak olivovy olej, ten je tam dost dulezity a na kvalitu testa vliv ma, na kazdy kilogram mouky asi 4 polevkove lzice...
maculienka123
Vyskúšala som toto cesto a možem povedať že lepšie som tu na varecha nenašla ako toto nám naozaj sadlo,presne ako z pizzerie a to som uz vyskúšala hodné receptov na pizzu len stále to nebolo ono,výborne naozaj uz len toto robim




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia