Celozrnné škoricové sušienky fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 24. februára 2013
Celozrnné škoricové sušienky (fotorecept)
Foto: iva63

ponúkam vám recept na zdravé celozrnné sušienky so škoricou-:)

15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

50 g
60 g
1 ks
1 PL
150 g
1/4 KL (jelenia soľ)
1 KL




Postup

  1. 1

    v recepte som použila túto celozrnnú múku a prírodný cukor repný krupicový

    Celozrnné škoricové sušienky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do misky dáme maslo, repný cukor a vajce...dôkladne mixujeme

    Celozrnné škoricové sušienky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme celozrnnú múku, škoricu a miešame...zmes po pridaní múky miešame ručne...salajku zalejeme 1 kl vody, dobre premiešame a nalejeme k ostatným surovinám

    Celozrnné škoricové sušienky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vymiesime rukami husté cesto... môže sa stať, že ak použijeme väčšie vajce, tak je zmes redšia, preto kľudne pridáme trochu celozrnnej múky...ja som dala 1 pl navyše-:) ale nie je to potrebné...cesto sa nesmie lepiť na ruky...zabalíme ho do fólie a dáme na dve hodiny do chladničky

    Celozrnné škoricové sušienky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    dobre vychladnuté cesto rozvaľkáme tak, že zo spodu aj z vrchu si dáme fóliu a vaľkáme, ide to tak ľahšie

    Celozrnné škoricové sušienky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vykrajume rôzne tvary

    Celozrnné škoricové sušienky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ukladáme na plech vyložený pečiacim papierom alebo pečiacou fóliou

    Celozrnné škoricové sušienky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pečieme na 200 stupňov asi 15 -20 minút...doba pečenia záleží od typu rúry

    Celozrnné škoricové sušienky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po upečení uložíme sušienky na mriežku, aby dôkladne vychladli

    Celozrnné škoricové sušienky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    sú veľmi chutné...prajem dobrú chuť-:)

    Celozrnné škoricové sušienky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

medovnicek
škoricu si pridávam všade kde môžem, kolegyňa mi tak poradila, vraj je veľmi dobrá pri cukrovke, ja ju síce nemám, ale máme na ňu rodovú predispozíciu, tak ju používam preventívne a aj mi chutí, keksíky si určite upečiem
iva63
@helca103 áno sú voňavé...škoda,že som hned neurobila z dupla dávky...z množstva uvedeného v recepte som mala iba jeden plech...len sa za nimi zaprášilo-:)...mám rada tú celozrnnú múku...
@medovnicek máš pravdu...škorica má množstvo liečivých
účinkov...jej vôňa podporuje funkciu mozgu...obsahuje vlákninu potrebnú pre zdravie našich čriev...zlepšuje trávenie a štiepi tuky atd...atd...-:)
ywett
zbožňujem škoricu, sušienky sa ti krásne vydarili :-)
jerica
@iva63 vôňa škorice , hladí dušu , a tvoje sušienky nielen dušu ale aj oko,tvoje recepty sú krásne prezentované , pedant sa v tebe nezaprie,uložím , hoc by sa zišlo ich nasúkať,večer by sa "neňúralo" po chrumkavo sladkom.
valeri
pekný recept, na víkend prídu deti, tak ich možno urobím. Ukaldám si ho
evanaaa
Ešte som recept nečítala, len názov a už som si ich uložila. Ja sa snažím tiež používať škoricu čo najviac, najmä ak viem, že trochu upraví hladinu cukru a má aj iné, tu spomenuté prednosti. Ale samotné sušienky sú lákavé, už len na obrázku.
tatranka
Začínam piecť so zdravšími surovinami,takže na radu prídu aj takéto voňavé sušienky.Máš ich veľmi pekné.
mariaklara
Tak ako som sľúbila, tak som aj splnila, sú naozaj chutné, chrumkavé, voňavé,kľudne by som ich podávala aj ako vianočné pečivko, lebo vôňa škorice mi Vianoce pripomína.....Odporúčam Vám, vyskúšajte.
mariaklara
Porazí ma, stále mi blbne internet. Mala som to už napísané a vraj server sa nenašiel. Ivka, včera som zobrala ochutnať do materského centra a mali veľký úspech, Dnes som si pripravila dve dávky, len som dala menej cukru, na jednu dávku 4 dkg, ochutnala som cesto a vôbec to nevadí.
iva63
Klarika, veď to je dobré pri týchto jednoduchých receptoch..že niečo uberieš, trochu iného pridáš a máš z toho vždy niečo nové, chutné a hlavne zdravé...čo sa cukru týka, máš moje sympatie! ja som si zvykla na minimum " sladkého" v celom recepte..uvidíš, ked vyskúšaš tie najnovšie moje celozrnno-špaldové sušienky..tie su také svetové..iba tá lyžica medu na celú dávku!...teším sa, ak recepty idú ďalej a majú spokojných "konzumentov"-:) ďakujemmm
patty
Môžem nahradiť niečim iným ten repný cukor ? napr hnedým cukrom ?
@iva63
iva63
@patty samozrejme, že môžeš repný cukor zameniť za cukor trstinový, hnedý-:)
bajlo
sú ako kameň, aj hlava by sa nimi dala rozbiť :D prečo?
iva63
@bajlo snáď boli dlho pečené v rúre a tým stvrdli! doba pečenia je pre každého individuálna...tú si musíme každý podľa seba prispôsobiť.Skús sušienky vložiť do plechovej dózy, tam určite zmäknú! Aj keď nám chutia práve také chrumkavé. -:)
bajlo
nie sú chrumkavé :D dajú sa na nich zuby vylomiť :D
zifi
to @iva63 - ja som o salajke pocul naposledy od mamy. Nikdy som s tym nic nepiekol... To je nieco ako amoniak, ci nieco podobne...? Je to namiesto prasku do peciva, ci ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia