Bublinkový nápoj z bazy fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 27. mája 2013
Bublinkový nápoj z bazy (fotorecept)
Foto: babkamt

Včera som bola na vychádzke , z ktorej som si domov priniesla bazu , narazené koleno a ešte aj sedaciu časť .

Suroviny

5 ks
500 g
1 ks
4 l




Postup

  1. 1

    Bazu som umyla .

    Bublinkový nápoj z bazy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo 4 litrov vody a 500 g kryštáľového cukru som uvarila sirup . Nechala som ho vychladnúť .

    Bublinkový nápoj z bazy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si veľkú 5 litrovú fľašu na zaváranie .Citrón - ten je ešte z mojej úrody - som pokrájala na plátky , vložila som ho do fľašky spolu s umytými kvetmi bazy . Uvarený sirup som naliala do fľašky .

    Bublinkový nápoj z bazy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vrch som uzavrela celofánom , do ktorého som urobila dierky .Fľaša sa má uložiť na slnečné miesto na 6 - 8 dní . Takto získam chutný šumivý nápoj , ktorý sa ničím neriedi .Žiaľ počasie je také , aké je , takže nechám fľašky na kuchynskej linke . Fotky hotového nápoja pridám neskôr , lebo som ho zarábala len dnes.

    Bublinkový nápoj z bazy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tento recept mám zapísaný v staručkom zošite hádam aj 30 rokov .

    Bublinkový nápoj z bazy (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

dajanca
domáce citróny nemám, ale vyskúšam z kúpených... :-)
radost
áno-poznám..výborný nápoj..
robievala som-ked rástli synovia..vtedy sa pojedlo-popilo..čo sa len videlo..teraz zjednodušujem menu-zdravie má vyššiu cenu..cukor škodí-tak to už v našom veku chodí...
aj ja som včera prišla domov-bez bazy-ale s prasknutým rebrom...nuž-kto vie-ten dobre chodí...a kto nevie=nech doma sedí...:-)
babkamt
egresik je to doma vyrobená bublinková malinovka . Nám chutí .
@dajanca dá sa samozrejme robiť aj z kúpených citrónov. Tiež ich budem musieť kupovať , kým mi nedorastú nové .
babkamt
@radost voľakedy sme doma všeličo pripravovali . Aj túto malinovku .A nebola som sama , čo ju robila . Veď aj ty ju poznáš . Mne sa podarilo spadnúť z bicykla. Neviem prečo som sa trepala na bicykel , keď ma bolia kolená . Raz som capla celkom na zem , druhý krát som to ustála .
babkamt
@izabella929 tiež si ho robievala ? Vychladený výborne uhasí smäd .Prezerala som si recepty , no tento som tu nenašla .
frezia68
Starý,dobrý a osvedčaný recept,tiež som ho využívala.Ale chcela by som mať citróny z mojej úrody :-))) iba že nasadím na balkón?
babkamt
@frezia od jari do jesene by mohol byť na balkóne , no na zimu ich dávame do tepla . Som rada , že je nás viac , čo tento recept poznajú .
afataga
toto nepoznam, ale bazovy sirup mam rada, pripomina mu hroznovu stavu, ale neviem tu v okoli o nijakej baze
a to narazene koleno budes ako pripravovat? :-) kup si Konopné mazání, je aj s chladivym aj s hrejivym ucinkom, to hrejive je podla mna lepsie
babkamt
@afataga keby som mala aspoň vypité , tak by som sa nečudovala . Veď na bicykli jazdím viac ako 50 rokov .Ale si ma tvojou otázkou rozosmiala . Ešte neviem ako pripravím koleno .
Ďakujem za radu . Máme doma dáky krém , no nie tento konopný .
sovka62
@babkamt , @radost , kam to chodíte na bazu, že sa vraciate takto doráňané!? Príďte k nám na chalupu, tam je baza pekne na rovinke a nikto ju nezbiera. Ja som prestala, keď deti odišli z domu, dovtedy sirup, tento bublinkový nápoj, zo zrelej "hularové" víno na krv. Teraz už nič, cukor nám dvom netreba a víno tiež nikto nepije.
Ale pokúšaš na tuho...........
elixir
Takýto nápoj som ešte nepila- tiež neviem, kde by som tu zohnala bazu... Ale bazový sirup si pamätám, starká ho spravila, keď som ešte bola malá, tak vtedy už som len vodu so sirupom drúlala a nevedela som sa toho dopiť, taká dobrota... :)
vanilka111
aj ja som sa zasmiala, ale ten krém hrejivý je teda príjemnejší, hlavne v týchto chladných dňoch, ale mal by sa použiť chladivý na zranenie, hrejivý je skôr na prehriatie stuhnutého svalstva, alebo pred športom na zahriatie svalov. prajem skoré uzdravenie :-)
radost
@spovka moja-ja som z hôr...nešika už som...než dobré-zlé príde na mňa skôr...potkneš-padneš-počuješ puk-čo to bolo?zabolelo-aj bolí-len pán čas to zahojí...:-)
takto v "múdrom veku"-bazu suším na čaj a dám do domácej-tinktúru popíjame s dedkom-tajne-ako liek..a máme sľúbené-aj Bukovským-do smrti vydržíme..!! :-))
tiginko
ja mám navlas rovnaký recept, keď boli deti malé, robievala som ho pár krát za sezónu, bol u nás veľmi obľúbený. Vždy sme si ho ešte vylepšovali čerstvou citrónovou šťavou. Teraz je skoro každý niekde v "lufte" , tak nie je komu robiť, ja sladené nápoje nemusím, ja radšej čistú vodu, poprípade vínečko :-) Možno keď raz budú vnúčatá ...
margaretka28
Toto si pamätám, ked som bola malá, mama to robievala dosť často. A vždy sa to veľmi rýchlo minulo.
alena45
keď som robievala tento bublinkový nápoj, zvykol mi skôr splesnieť, ako dozrieť, tak teraz používam recept, kde ide trošičku kvasníc a za 24 hodín sa zleje do fliaš a uloží do chladničky. Teraz je chladno, ale keď sa oteplí, tak je to príjemné, šumí ako šampanské a aj cukru môžeš dať menej, lebo v chladničke už fermentácia pokračuje veľmi pomaly.
 www.labuznik.cz/recept/bezinkova-limonada-bezkonkurencn...
tej bazy dávam viac, cca 10 kvetov.
babkamt
@angast páči sa mi tvoja terapia . Keby si aj doktori vzali z teba príklad :-) No a na môj narazený trtol by si mi čo naordinoval ? Netrpezlivo čakám na odpoveď . Včera som sa veru nevedela na posteli ani otočiť . Noc nestála za nič .
babkamt
@sovka62 to si mala skôr povedať , než som vyskúšala ako funguje zemská príťažlivosť .Ja tiež pijem kávu a čaj bez cukru a pijem len neochutené minerálky .Robím ho na vyslovenú manželovú žiadosť .
babkamt
@elix ír dnes som robila aj sirup z medovky . V lete sa toho veľa popije , návšteve chutí .
@vanilka111 ďakujem za prianie skorého uzdravenia . Ten môj pád ma veľmi prekvapil , veď na bicykli nesedím prvý krát .Chodíme na túry a som v pohode , nemávam ani svalovicu .Občas býva deň blbec .
babkamt
@radost vidíš , to ma nenapadlo usušiť bazu na čaj . Suším medovku .
Bazu dáš do alkoholu ? Prezraď aj mám ako robíš tinktúru .....
@tiginko ten môj chlap sa nadája všelijakými kofolami a inými takýmito sladkými malinovkami .Nevydrží bez nich ani jeden deň .
babkamt
@margaretka28 áno je to osviežujúce , na leto sa to hodí .
@afataga pošlem zajtra môjho do lekárne . Ďakujem za radu .
@alena45 chcela som si pozrieť recept , na ktorý si pridala link . No nedá sa otvoriť .Môžeš bližšie napísať , koľko dávaš kvasníc ?
babkamt
@radost ďakujem za rýchlu odpoveď . Hneď ako sa budem môcť lepšie hýbať , idem na bazu . Mám doma calvados 51 , mahrulovicu a slivovicu . Do čoho je to najlepšie urobiť ?Skúsim aj z medovky a nechtíka .
abdul
@babkamt : Pre milosrdenstvo božie. Marhuľovicu a slivovicu vypi na zdravie svoje a rodiny a na hriešne zalievanie bazy kúp obyčajnú kupenskú mrcha vodku. Ak to neurobíš, bude ťa v noci mátať.
babkamt
@abdul mi sme asi zvláštna rodina , lebo u nás sa nepije . Máme viacej stromov , zberáme do suda a dáme vypáliť v pálenici .Dedko by to nepil , ani keby to tieklo z vodovodu .Používam to napríklad na višňový likér . Babské návštevy to ocenia , keď ich ponúknem . Vlani som robila a ešte jedna fľaša je celá . Niečo sa minulo pri maľovaní a prerábke domu .
alena45
@babkamt , je tam poll lyžičky sušeného droždia, ja som dala iba konček normálneho droždia, trochu medzi prsty.
Pozerala som, neviem prečo to nejde otvoriť, veď aj link je vybarbený, ale cez google nie je problém podľa názvu - Bezinková limonáda bezkonkurenční.
sovka62
@radost , na sušenie bazy som už celkom zabudla. A veru kedysi musela byť. Čaj z nej je močopudný. Ak nám boli tesné plesové šaty (či iné, v ktorých sme chceli robiť parádu), týždnik sme sa nalievali bazovým čajom a hneď sme sa do ni zmestili. Samozrejme po ďalšom týždni bola vyčúraná voda späť, ale to nám už bolo jedno.
A spomínam si, ako sa raz zastavil v Trnave náš najvyšší šéf z Bratislavy. Vraj od rána prekávovaný, tak pýtal čaj. Mali sme len sušenú bazu (kto by pil čaj kým je dosť kávy?), tak mu sekretárka uvarila za konvicu a aj ju vypil. Po ceste z Trnavy do Bratislavy tri razy stáli, našťastie mu nenapadlo prečo.
radost
@abdul
ja vodku nekupujem-máme svoje ovocie-ked je úrodný rok-pálime...kto nemá domáci alkohol-nech zaleje vodkou...
slivovicou určite nie-je drahá,jedinečná vôňa a chuť...ani hruškou...my doma jablkovicou zalievame...teraz-ako liek-máme práve aroniu čiernu v alkohole...teda-v tekutom ovocí...:-)
na nete @babkamt nájdeš účinky byliniek-a v tom alkohole sú vlastne v "úspornom balení"..ved aj v lekárni predávajú-no sú veľmi drahé...
na zdravie! zdravie z prírody..!!
afataga
napadlo ma presne to iste, co napisal @abdul :-) prideme ti spolu vymalovat, verim ze sa este niekto prida :-)
alexa61
fajný nápoj, aj ja mám zarobený doma na kuchynskej linke, len treba dať pozor, baza troška zvyšuje tlak....
angast
aj ja som za maľovanie. Prídeme celá banda aj trtol ti pomastíme, len priprav toho domáceho.
babkamt
@abdul , kde si bol v čase , keď som maľovala dom ? Kto ma bude v noci mátať ? Ja som sa zapovedala , že už v mojom živote nebudem naraz maľovať celý dom . Spávala som na zemi , všetko pobalené v krabiciach , no proste hrôza .
alena45
@babkamt , ja som dnes po týždni otvorila jednu jedenapollitrovú fľašu tohto nápoja, musím povedať, že to vybuchlo a vypenilo po celej kuchyni, vo fľaši zostalo len asi jedna pätina, ale je výborný. Dala som asi viac cukru a viac droždia, ako bolo treba. Takže zajtra mám čo robiť, lebo všetko je lepkavé. Tvoj nápoj je asi bezpečnejší. Zaujímavé, že prvá várka sa tak nesprávala, len trochu zašumela, no druhá bola veľmi zdivočelá, ale o to chutnejšia.
snehurka1
robím ho už dlhé roky,moje deti ho zbožňnuju.ja nevarím sirup,ale spravím karamel z cukru a ten zalejem prevarenou vodou a necham rozpustit a potom pridám všetko ostatné.je výborný chladený,hlavne v teplých dňoch.
babkamt
@alena45 to sa stáva , že nám občas stanú nehody . Ja som si dnes do hrnca , v ktorom som chcela udusiť zeleninu na hráškovú polievku naliala ocot . Kuchynskú linku mám do L . Takže mi našťastie udrela vôňa octu do nosa .Možno si do prvej várky dala naozaj len štipku droždia .
babkamt
@snehurka1 už si druhá , čo píše , že robí karamel . Vyskúšam podľa teba . K pôvodnému receptu si pripíšem ten tvoj . Ďakujem za radu .Človek sa učí celý život .
alena45
@babkamt , kolegyňa mi poradila, aby som ostatné dve fľaše z tej várky prepichla ihlou, aby vyšiel vzduch. To bol taký tlak ! Musela som nechať tú ihlu v dierke, aby len po troške vyfučalo. Hotová operácia !
babkamt
@alena45 v bode 4 píšem , že fľašu uzatvorím celofánom . Popichám ho.Ja to robím hneď , lebo neskôr sa stane , že vybuchne a všetko vytečie . Učíme sa na vlastných chybách .Toto , že ti vytieklo si určite dobre zapamätáš a nebudeš si to musieť ani zapisovať , že celofán treba poprepichovať .
sitina
Recept je starý, klasická bazová malinovka, len ak chcete naozaj niečo zdravé tak poriadne zredukujte ten cukor. Dá sa to úspešne robiť aj z medovky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia