Foto: sracz
Nenechajte sa, prosím, zmiasť názvom rcp! Je máj a ani u nás doma ešte lesné plody nenájdete. Tu v Iowe dokonca ani v lete. Zobraziť celý popisNenechajte sa, prosím, zmiasť názvom rcp! Je máj a ani u nás doma ešte lesné plody nenájdete. Tu v Iowe dokonca ani v lete. Všetko v obchodoch je z plantáží. V sezóne z Californie, Floridy, či Georgie a mimo sezónu z Mexica, Chille i Argentíny. Zo žiadnej z nich však nevoňajú a nie sú sladké, ako u nás doma. Ale na bublaninu som dostal chuť, keď som vystihol výpredaj týchto plodov za super cenu. Tak, nekúpili by ste aj Vy?!? Rcp z mamkobabkinho archívu som rokmi „vyladil“ podľa seba.
porcií
príprava
na 180/195/205 °C
Postup
-
1
ako prvé som pod tečúcou studenou vodou umyl všetky „bobuľoviny“ a nechal ich v sitku odkvapkať; potom som odvážil potrebných 500 g trstinového práškového cukru (je menej sladký, ako náš repný a v zákuskoch, koláčoch i v tortách robí zázračnú chuť); „bobuľoviny“ som presypal do pracovnej misy, pridal 3 PL prášcukru (odobral som z celkového množstva) a jemným natriasaním premiešal; „sýkorky štebotavé“, neukameňujte ma, prosím, ja dobre viem, že Vy ich posypujete múkou, ale ja to robím tak!
-
2
zvyšok prášcukru som dal do misy robota a pridal 4 žltkov; 4 bielky som dal do druhej misy robota, pridal k nim štipku sódybicy a vyšľahal supertuhý sneh
-
3
misy som vymenil a pri pomalých obrátkach zmiešal žltky s prášcukrom, potom prilieval vlažnú mliečnošľahačkovú „emulziu“ (spolu 250 ml, predohriatych 33´´ v mikrovlnke)
-
4
postupne prisypával, prvú ½ (250 g) polohrubej múky (PHM), štipku soli,
-
5
druhú ½ PHM a prdop (1 ČL); elrúru som nechal „vyhriať“ na 180 ° / 350 °F a pekáč vystriekal zmesou hladkej múky (HLM) a olivového oleja (dno a boky pekáča je možné vymastiť ~ 1 PL masla alebo oleja a jemne posypať ~ 1 KL HLM_u)
-
6
zvýšil som obrátky robora a vlieval 200 ml ololeja
-
7
obrátky robota som nastavil na minimum a pomocou gumennej „stierky“ pridával sneh z bielkov (na 3. a 4. obr. ho vidíte „trpezlivo čakať na poradie“)
-
8
hotové tekuté cesto
-
9
som vylial do pripraveného vystriekaného pekáča,
-
10
opatrným „preklápaním“ vyrovnal a na 3´ s dôverou vložil do elrúry predohriatej na 180 ° / 350 °F
-
11
potom som pekáč vybral z elrúry, na predpečené cesto porozsypoval „bobuľoviny“ z pomocnej misy, pekáč vrátil na 17´ do elrúry; po tomto čase som milú bublaninu zrakom a prstom skontroloval (bola svetlá a mäkká); teplotu som zvýšil na 195 °C / 380 °F, pekáč s bublaninou vrátil ešte na 15´ do elrúry; následnú kontrola nebula spokojná s farbou, tak som pokračoval v „improvizícii“, teplotu zvýšil na 205 ° / 400 °F a ešte 5´ nechal dopiecť; nič sa nedá robiť, každý „koláčik“ je iný a každá dobrá gazdinka i každý zodpovedný „gazdiniak“ svoju „rúru“ dobre pozná!
-
12
konečne som bol spokojný!!!
-
13
ani v reze bublanina nemala chybu; krásne sa mi „nadýchala“ a vzrástla - neúrekom!!!
-
14
na „koštovnom“ tanieri vyzerala takto a
-
15
pre moje „najsamsladšie“ JA i pre Vás na Varecha.sk, takto; povrch ešte teplej bublaniny je možné posypať prášcukrom, alebo na ňu nastrúhať horkú čokoládu a po krátkom vychladnutí ju podáva s dobrou čiernou kávou, alebo „kakajíčkom“!
Diskusia k receptu