Foto: vybusna
Bohemka je zakusok, ktory sa tesil obrovskej oblube, tak pred 30 rokmi Asi ho zomlel cas, kvoli narocnosti na suroviny. Bol pychou kazdej dobrej Zobraziť celý popisBohemka je zakusok, ktory sa tesil obrovskej oblube, tak pred 30 rokmi Asi ho zomlel cas, kvoli narocnosti na suroviny. Bol pychou kazdej dobrej cukrarky, moja mamka tvrdi, ze najviac na svete piekla prave bohemku. V cukrarni kde pracovala ,ich piekla ako na pase a piekla ho na kazdu jednu svadbu. Je to zakusok, ktory vydrzi , pri spravnom uskladneni aj 10 dni. Nakraja sa ho vela a pre milovnikov cokoladovych zakuskov je to gral. Na pecenie pouzivame velke, rovne, cukrarenske plechy 32 x 44
porcií
na 200 °C
Postup
-
1
Bielka dame do naozaj velkej misy , pridame stipku soli a napenime ich. Postupne pridavame cukor a vyslahame super tuhy sneh. Do snehu, kratkymi rezavymi a kruzivymi pohybmi zapracujeme mlete orechy a nehrudkovite kakao. Pracujeme rychle, nesnazie sa masu prepracovavat, aby nam zbytocne neklesol sneh. 3 plechy vymazeme a vysypeme mukou. Bielkovu masu rozdelime na tri casti a rozotrieme na plechy. Pecieme na cca 200 stupnov. Platy nechame vychladnut.
- 2
Parizsky krem. Smotanu s cukrom privedieme do varu. Musi regulerne vriet a cukor musi byt rozpusteny. Kastrol odlozime zo zdroja tepla a hned do horucej smotany vysypeme kakao. Metlickou ho poriadne zamiesame a vymiesame hladky krem. Uvareny parizsky zaklad odlozime do chladu. Ked je zaklad dokonale vychladnuty, nakrajame do neho male kocky masla Zacneme slahat. Slahame na strednom stupni, po celej nadobe v ktorej krem slahame. Slahame trpezlivo nejakych 15 az 20 minut a davame pozor na moment, ked krem uz nenabera na objeme, ale zacne rednut. Krem mame vyslahany.
- 3
Platy naplnime kremom, zlahka pritlacime. Nad parou roztopime cokoladu s cerou a rozotrieme ju na zakusok. Krajame na kocky....z toho velkeho plechu nakrajame 54 kuskov ( 6 x 9 radov)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dakujem vsetkym za priazen a verim, ze niekomu prisiel tento stary cukrarsky recept vhod.
Od nového roku mám novú rúru (hrom do nej!), zabudovanú a takéto plechy sa mi tam už nevojdú. K tomu ešte zle pečie odspodu, pokazil sa mi jeden pánt... no, musím ju reklamovať. Zato recept som si uložila. Bielky tiež skladujem v mrazničke, to som sa naučila tiež tu na Vareche a funguje to parádne. Príde čas, že rúra bude funkčná a tento výborný zákusok urobím, orechové mám rada. Takže 5*
Mam otazku @vybusna , ci sa platy cesta musia piect len osobitne , alebo mozem upiect cesto na velkom plechu a rozkrajat na 3 casti(?).
Aj v kuch. knihe je recept Bohémky, kde na 1 bielok je 20 g práš. cukru: 9 bielkov, 180 g práškového cukru, 90 g pomletých mandlí, 2-3 PL kakao, 1/4 lyžičky kypriaceho prášku a 1 PL strúhanky. Taktiež sú to 3 pláty, na tenko cesto rozotrieť asi na 2/3 veľkého plechu. Plnka je nadstavovaný krém kakaový.
P. Karásková, suseda mojej krstnej mamy, mi dala tiez recept Bohémka:
13 bielkov, len 220 g práš. cukor, 100 g orechy, 40 g kakako a 50 g krupicovej múky, z toho upiecť 3 pláty, krém má kakaový, z 250 g masla, 150 g cukru, UM,nadstavovaný kašičkou (mlieko a krup. múka 1 vajce). Treba vyskúšať. Tvoj vyzerá fantasticky, bude ako prvý. :-)
Parizsky krem robim casto,ale pouzivam kvalitnu cokoladu nie kakao , inac postupujem rovnako ako uvadzas v recepte :-).
ospravedlnujem sa za neskoru odpoved...150 ml.....je cca 160 g ....a mam to tak poznacene, ze je to bud 5 velikanskych, alebo 6 mensich bielkov.
pekny den