Bohemka

vybusna - bez fotkyvybusna, 28. decembra 2015
Bohemka
Foto: vybusna

Bohemka je zakusok, ktory sa tesil obrovskej oblube, tak pred 30 rokmi Asi ho zomlel cas, kvoli narocnosti na suroviny. Bol pychou kazdej dobrej Zobraziť celý popisBohemka je zakusok, ktory sa tesil obrovskej oblube, tak pred 30 rokmi Asi ho zomlel cas, kvoli narocnosti na suroviny. Bol pychou kazdej dobrej cukrarky, moja mamka tvrdi, ze najviac na svete piekla prave bohemku. V cukrarni kde pracovala ,ich piekla ako na pase a piekla ho na kazdu jednu svadbu. Je to zakusok, ktory vydrzi , pri spravnom uskladneni aj 10 dni. Nakraja sa ho vela a pre milovnikov cokoladovych zakuskov je to gral. Na pecenie pouzivame velke, rovne, cukrarenske plechy 32 x 44

54 kociek
porcií
13 - 15 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
12 ks
400 g
250 g mleté
100 g
Parízsky krem:
250 ml
350 g
100 g
500 g
Poleva:
100 g




Postup

  1. 1

    Bielka dame do naozaj velkej misy , pridame stipku soli a napenime ich. Postupne pridavame cukor a vyslahame super tuhy sneh. Do snehu, kratkymi rezavymi a kruzivymi pohybmi zapracujeme mlete orechy a nehrudkovite kakao. Pracujeme rychle, nesnazie sa masu prepracovavat, aby nam zbytocne neklesol sneh. 3 plechy vymazeme a vysypeme mukou. Bielkovu masu rozdelime na tri casti a rozotrieme na plechy. Pecieme na cca 200 stupnov. Platy nechame vychladnut.

  2. 2

    Parizsky krem. Smotanu s cukrom privedieme do varu. Musi regulerne vriet a cukor musi byt rozpusteny. Kastrol odlozime zo zdroja tepla a hned do horucej smotany vysypeme kakao. Metlickou ho poriadne zamiesame a vymiesame hladky krem. Uvareny parizsky zaklad odlozime do chladu. Ked je zaklad dokonale vychladnuty, nakrajame do neho male kocky masla Zacneme slahat. Slahame na strednom stupni, po celej nadobe v ktorej krem slahame. Slahame trpezlivo nejakych 15 az 20 minut a davame pozor na moment, ked krem uz nenabera na objeme, ale zacne rednut. Krem mame vyslahany.

  3. 3

    Platy naplnime kremom, zlahka pritlacime. Nad parou roztopime cokoladu s cerou a rozotrieme ju na zakusok. Krajame na kocky....z toho velkeho plechu nakrajame 54 kuskov ( 6 x 9 radov)

    Bohemka - obrázok 3

Diskusia k receptu

martamm
Tento zakusok si naozaj zasluzi nazov BOHEMKA, viem si predstavit suzvuk chuti, ktora sa rozplyva na jazyku pri konzumacii tohoto genialneho kolacika, ukladam si ho do KK a prilezitostne upeciem, skoda, ze si ho nedala do receptov pred Vianocami, ale vsak pride jeho cas aj u nas :)
tiginko
už som ich u teba obdivovala včera, vyzerajú úžasne. Nazbierať však bielka sa mi asi tak skoro nepodarí, škoda, že mi nezostali po vianočnom pečení. Určite si ich ale ukladám do receptov
vybusna
Pekny vecer...no ano, nepopieram, ze tento zakusok je pre beznu gazdinku, tak trochu oriesok. Ja peciem casto kysnute kolace, slane pecivo a podobne a ked sa pozeram na moje rcp, tak do nich idu vacsinou len zltka. Ked mam napr. do mleteho masa dat vajce, tak vacsinou dam len zltok a bielok si usetrim......Belka drzim v mraznicke v poharoch. Ked som sa pozrela na moje momentalne zasoby, tak v mraznicke mam plne dva 700 ml pohare a v chladnicke mam nejakych 5 nezamrazenych. Bielka su pre mna dolezitejsie ako zltka a tieto vianoce som vymenila zltka za bielka so susedou. Boli sme obidve velmi spokojne.
Dakujem vsetkym za priazen a verim, ze niekomu prisiel tento stary cukrarsky recept vhod.
jarca
Toto je fakt geniálny zákusok, veru vždy keď sme boli v cukrárni som si ho kúpila a veterník k tomu. Tiež si pamätám dobre pozadie cukrárskej výrobne ako dieťa, mama totiž robila v expedícii a tam som za ňou chodila často, príjemná spomienka, ďakujem.
staja
Vyzerá to na poriadnu maškrtu, ktorú musím vyskúšať. 6 bielkov už mám v mrazáku a začnem odkladať ďalšie.
bubaya
@vybusna , ty vieš, čo máš pridať teraz po sviatkoch!!!Nádhera, toto je čisté pokušenie. Dávno som nerobila bohémku, a práve mám 11 bielkov v mrazničke. Ja som robievala krém len z varenej šľahačky s horkou čokoládou a trochou cukru. Tvoj vyzerá, že dlhšie vydrží. Pri mojom nebol nikdy čas 10 dní na testovanie, za 3 dni sme všetko zjedli, exmanžel si dával bohémku aj na raňajky. Nebojte sa, dievčatá, recept je náročný na suroviny a čas, ale nie je zas až taký zložitý a skutočne sa oplatí, je to koláčik pre bohov.
pivonka
@Vybusna , Skvelý zákusok, ale: Takéto plechy som používala do starej rúry a piekla som na nich parížske rezy a aj linecké. Vlastne im chýbala jedna hrana na kratšej strane. Povykrajované linecké som naukladala na pečiaci papier a potom len natiahla na uvoľnený plech.
Od nového roku mám novú rúru (hrom do nej!), zabudovanú a takéto plechy sa mi tam už nevojdú. K tomu ešte zle pečie odspodu, pokazil sa mi jeden pánt... no, musím ju reklamovať. Zato recept som si uložila. Bielky tiež skladujem v mrazničke, to som sa naučila tiež tu na Vareche a funguje to parádne. Príde čas, že rúra bude funkčná a tento výborný zákusok urobím, orechové mám rada. Takže 5*
babav
Krasny fajnovy zakusok >5*.Recept si ukladam a budem setrit bielka ...
Mam otazku @vybusna , ci sa platy cesta musia piect len osobitne , alebo mozem upiect cesto na velkom plechu a rozkrajat na 3 casti(?).
vybusna
@babav ak myslis, zeby si upiekla jeden hruby plat a ten rozdelila na tri platky (tak ako tortovy korpus napriklad)....tak to by asi neslo. To by sa neprepieklo a zbytocne vyschlo. Toto cesto je PRIBLIZNE nieco take ako podklad na parizske rozky....tam tiez nemozeme piect na hrubo.
vybusna
Ak si myslite, zeby toho bolo vela, tak si mozete prepocitat surovny na 1 bielko a znasobit poctom bielkov, kolko mate. Parizsky krem , ktory Vam ostane mozete upotrebit do nejakeho bezneho zakusku...ja nim plnim hocico. alebo si urobte len polovicne mnozstvo.
marienka44
@Vybusna , máš dobrý nápad, ako zmenšiť množstvo pre naše malé domácnosti.
Aj v kuch. knihe je recept Bohémky, kde na 1 bielok je 20 g práš. cukru: 9 bielkov, 180 g práškového cukru, 90 g pomletých mandlí, 2-3 PL kakao, 1/4 lyžičky kypriaceho prášku a 1 PL strúhanky. Taktiež sú to 3 pláty, na tenko cesto rozotrieť asi na 2/3 veľkého plechu. Plnka je nadstavovaný krém kakaový.
P. Karásková, suseda mojej krstnej mamy, mi dala tiez recept Bohémka:
13 bielkov, len 220 g práš. cukor, 100 g orechy, 40 g kakako a 50 g krupicovej múky, z toho upiecť 3 pláty, krém má kakaový, z 250 g masla, 150 g cukru, UM,nadstavovaný kašičkou (mlieko a krup. múka 1 vajce). Treba vyskúšať. Tvoj vyzerá fantasticky, bude ako prvý. :-)
vybusna
@pivonka presne tie plechy...bohuzial ani mne sa nezmestia do rury...a to som 3 niesla aj do mnichova....strasne mi to je luto
babav
@vybusna , dakujem.V mnohych gurmanskych receptoch treba presne dodrzat postup pri peceni....porazilo by ma keby sa cesto neprepieklo , alebo polamalo.
Parizsky krem robim casto,ale pouzivam kvalitnu cokoladu nie kakao , inac postupujem rovnako ako uvadzas v recepte :-).
babkamt
škoda, že si recept nepridala skôr, kým som mala bielka. Koláčik si uložím. Napíš prosím ťa, čas pečenia.
vybusna
@ babkamt ospravedlnujem sa za neskoru odpoved......pecieme vo vyhriatej rure na 200 stupnov a cca 13 az 15 minut. Musi si to kazdy strazit podla svojej rury. Poprosim redakciu o vlozenie orientacneho casu pecenia priamo do rcp
ivet74
Taak.. Platy upečené, plnka sa chladí, zajtra dám túto dobrotu dohromady ale už teraz viem že to bude nenormálne dobré :-)
venusa
Bohemka je hodná svojho mena. Kedysi ju bolo možné dostať v lepších cukrarnach, lebo tam sa salit neoplatí. Viac x som ju tu obkukavala. Urobila som ju z pól dávky ( vysoko postačí). Nesklamala moje očakávanie, no nepreslajte si krém ako je uvedené v rcp. Ono to samé ukáže, kedy je ta správna konzistencia.
veronika353
Taky mám dost bílkú v mrazáku,většinou z nich dělám štafetky nebo paŕížské rohlíčky,ale láká mě vyzkoušet i tento krásný zákusek :-)
ivet74
Viete mi prosím poradiť koľko môže byť tých bielok na objem? Mamina má v chladničke plný sedemdecak a chceli by sme ho opäť upiecť :-)
vybusna
@Ivet74 (5.2.2016 12:41)

ospravedlnujem sa za neskoru odpoved...150 ml.....je cca 160 g ....a mam to tak poznacene, ze je to bud 5 velikanskych, alebo 6 mensich bielkov.




1x ivet74
danielas
*Vybusna ako dlho mozno nechat bielka v mrazaku? Vzdy som na rozpakoch, ci este mozem pouzit....
vybusna
@Danielas (7.3.2017 10:21 aj 3 mesiace....s kludom by som pouzila aj starsie, ale u mna tak dlho v mraznicke nikdy nevydrzali
pekny den




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia