Bezlepková maková torta fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 2. októbra 2015
Bezlepková maková torta (fotorecept)
Foto: mesiar50

Pracovný postup nie je tažká záležitosť.A nezabudni,keď to spravil chalan,tak to spravíš aj ty ! (Vy)

Suroviny

Suroviny na makové cesto:
4 ks
80 g
8 g
60 g
140 g
Pena z bielkov na vrch torty:
3 ks
120 g
Ďalšie suroviny:
350 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rozdel si prosím vajíčka,na žĺtky a bielky.

    Bezlepková maková torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z vaječných bielkov a práškového cukru si vymiešaj penu.Miešaj pár minút a cukor pridávaj do bielkov postupne a nie naraz.Pena sa musí udržať na metličke.

    Bezlepková maková torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej si trochu prešľahaj žĺtky a pridaj k nim zopár kúskov zmäknutého masla. Maslo si vyber z chladu skôr,aby si prebralo izbovú teplotu.

    Bezlepková maková torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne pridaj prosím aj ostatné maslo a na pomalom ho miešaj.Ďalej ho môžeš šľahať už rýchlejším tempom.

    Bezlepková maková torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Následne si pomiešaj mletý mak a prášok do pečiva.

    Bezlepková maková torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mletý mak zmiešaný s práškom do pečiva pridaj do vaječno - maslovej hmoty.

    Bezlepková maková torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokračuj šľahaním vaječno - maslovej hmoty a mletého maku v jeden celok. Daj pozor prosím,lebo surovina bude lietať všelikade.Dielo sa nespojí,keďže mak neobsahuje lepok.Bude skôr ako mrvenička.

    Bezlepková maková torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Penu z bielkov pridaj k makovej zmesy.Miešaj,len ručne a opatrne varechou,aby si penu veľmi nerozbil.

    Bezlepková maková torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Je dobré,keď už budeš mať predošle pripravenú tortovú formu,ktorej spodok je vystlaný papierom určeným k pečeniu.Nemusíš potierať maslom.

    Bezlepková maková torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Daj si dielo do tortovej formy.

    Bezlepková maková torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Korpus si upeč prosím,najprv na 200 C 5 - 8 minút.Ďalších 15 minút dopeč cesto na 170 C. Piekol som v strede el.rúry,horný a dolný ohrev bez ventilácie.Tortová forma 23 cm.

    Bezlepková maková torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Upečený korpus nechaj trošku vychladnúť a potom naň natrieš rýbezľový džem.

    Bezlepková maková torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pokiaľ korpus trochu chladne si sprav penu z troch vaječných bielkov.Následne si natri penu na džem.Môžeš spraviť s lyžicou nejaké vlnky.Po upečení bude mať torta krajší efekt.Postup prípravy peny z bielkov je ten istý ako pri bode 2.

    Bezlepková maková torta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A na koniec tortu dáš do elektrickej rúry a sušíš penu najprv na 70 C / 15 minút a potom ďalej na 100 C / 15 minút.Pena je správne upečená,keď je všade pevná a na tlak prsta sa láme.Musíš to sledovať inak sa pena môže spáliť.Používal som stred elektrickej rúry,horný a dolný ohrev a pri sušení peny som si zapol aj ventilátor el.rúry.Priemer tortovej formy som mal 23 cm.Po upečení som použil tri širšie nože,ktoré som podsunul pod papier a pomocou mojej polovičky sme tortu dali na tanier. A na záver si prosím ťa,prečítaj druhú vetu v úvode receptu.Nech sa ti (Vám) darí !

    Bezlepková maková torta (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    A H O J

    Bezlepková maková torta (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

43 komentárov k receptu
paráda, veď ty si napiekol pre mňa! Mal si mi dať vedieť, hodila by som sa do gala a prišla na návštevu! :-) Na takéto recepty ja mám zvlášť kolonku a občas aj využívam. Takže ďakujem!
mňam, toto musí byť dobrota! Makové zbožňujem, no a so snehom navrchu, paráda. Kebyže nemám napečené, už ju aj robím. Nabudúce určite bude aj u nás. Potešil si ma svojím rcp :)
Drahý priateľu, aj keď tú tortu nikdy piecť a tým pádom ani jesť nebudem, nedá mi aby som sa nepripojil ku všetkým pochvalným komentárom. Máš u mňa 5* a uložím aj do KK, aby som mohol ten rcp. posunúť niekomu kto by si chcel takú tortičku upiecť. Len nech sa rcp. pekne šíri. Pekný deň Ti prajem.
Pre nas "makovnickov"uzasny recept a dokonale napisany postup. podla toho sa da fakt robit kazdemu co to chce vyskusat.uz sa len pustit do prace.
Na tu tortu som natrafila uplnou nahodou a hned som si zaumienila , ze ju upeciem . Mame v rodine velkeho milovnika maku /samozrejme mak lubime vsetci , ale tento mimoriadne / a tak mu tuto tortu upeciem ako darcek , bude urcite nadseny :-) Dakujem ti @mesiar , potesil si /ako vidno/ touto tortickou vela ludi :-)
mrzí ma, že jediná fotka cvaknutá narýchlo pred zmiznutím koláča nevyšla. Ja som dosypala ešte do 200g mleté oriešky, jednak som ho chcela vyšší a jednak trošku na zjemnenie intenzívnej makovej chuti. Navrch som nedávala bielkovú penu, lebo som nemala samostatné bielky a nemala som upotrebenie pre žĺtky. Takže som potrela čučoriedkovým džemom, z mrazničky vytiahla jahody, rozvarila s brezovým cukrom, stužila agarom a zmiešala s jemným tvarohom. Výsledkom bol jemný zákusok, ktorý zožal veľký úspech. Určite bude mať reprízy aj v kombinácii s inou "korunou", lebo základ je perfektný
inak ja som trochu zmenila postup, myslím že na výsledok to nemalo žiadny vplyv: do maku som vsypala kokosový cukor a PDP, maslo som roztopila a vychladnuté vmiešala spolu so žĺtkami do zmesi a na záver pridala vyšľahané bielka so štipkou soli
@tiginko ,nemusí ťa nič mrzieť naozaj.Tvoj popis je pekný a podrobný.
Viem si predstaviť v,,živom" vysielaní,že akú dobrotu si vlastne vykúzlila.Dnes som robil bezlepkovú celkom takým postupom ako si robila ty makovú tortu.Veľmi pekne ti ďakujem,že si sa inšpirovala mojou tortou a srdečne ťa pozdravujem.

Pridaj komentár k receptu: