Bezlepková maková torta (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Pracovný postup nie je tažká záležitosť.A nezabudni,keď to spravil chalan,tak to spravíš aj
ty ! (Vy)
Postup
- Rozdel si prosím vajíčka,na žĺtky a bielky.
- Z vaječných bielkov a práškového cukru si vymiešaj penu.Miešaj pár minút a cukor pridávaj do bielkov postupne a nie naraz.Pena sa musí udržať na metličke.
- Ďalej si trochu prešľahaj žĺtky a pridaj k nim zopár kúskov zmäknutého masla.
Maslo si vyber z chladu skôr,aby si prebralo izbovú teplotu.
- Postupne pridaj prosím aj ostatné maslo a na pomalom ho miešaj.Ďalej ho môžeš šľahať už rýchlejším tempom.
- Následne si pomiešaj mletý mak a prášok do pečiva.
- Mletý mak zmiešaný s práškom do pečiva pridaj do vaječno - maslovej hmoty.
- Pokračuj šľahaním vaječno - maslovej hmoty a mletého maku v jeden celok.
Daj pozor prosím,lebo surovina bude lietať všelikade.Dielo sa nespojí,keďže mak neobsahuje lepok.Bude skôr ako mrvenička.
- Penu z bielkov pridaj k makovej zmesy.Miešaj,len ručne a opatrne varechou,aby si penu veľmi nerozbil.
- Je dobré,keď už budeš mať predošle pripravenú tortovú formu,ktorej spodok je vystlaný
papierom určeným k pečeniu.Nemusíš potierať maslom.
- Daj si dielo do tortovej formy.
- Korpus si upeč prosím,najprv na 200 C 5 - 8 minút.Ďalších 15 minút dopeč cesto na
170 C. Piekol som v strede el.rúry,horný a dolný ohrev bez ventilácie.Tortová forma
23 cm.
- Upečený korpus nechaj trošku vychladnúť a potom naň natrieš rýbezľový džem.
- Pokiaľ korpus trochu chladne si sprav penu z troch vaječných bielkov.Následne si natri penu na džem.Môžeš spraviť s lyžicou nejaké vlnky.Po upečení bude mať torta krajší efekt.Postup prípravy peny z bielkov je ten istý ako pri bode 2.
- A na koniec tortu dáš do elektrickej rúry a sušíš penu najprv na 70 C / 15 minút
a potom ďalej na 100 C / 15 minút.Pena je správne upečená,keď je všade pevná a na tlak prsta sa láme.Musíš to sledovať inak sa pena môže spáliť.Používal som stred elektrickej rúry,horný a dolný ohrev a pri sušení peny som si zapol aj ventilátor el.rúry.Priemer tortovej formy som mal 23 cm.Po upečení som použil tri širšie nože,ktoré som podsunul pod papier a pomocou mojej polovičky sme tortu dali na tanier.
A na záver si prosím ťa,prečítaj druhú vetu v úvode receptu.Nech sa ti (Vám) darí !
- A H O J