Bezlepková maková torta (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Pracovný postup nie je tažká záležitosť.A nezabudni,keď to spravil chalan,tak to spravíš aj ty ! (Vy)

Suroviny

Postup

  1. Rozdel si prosím vajíčka,na žĺtky a bielky.
  2. Z vaječných bielkov a práškového cukru si vymiešaj penu.Miešaj pár minút a cukor pridávaj do bielkov postupne a nie naraz.Pena sa musí udržať na metličke.
  3. Ďalej si trochu prešľahaj žĺtky a pridaj k nim zopár kúskov zmäknutého masla. Maslo si vyber z chladu skôr,aby si prebralo izbovú teplotu.
  4. Postupne pridaj prosím aj ostatné maslo a na pomalom ho miešaj.Ďalej ho môžeš šľahať už rýchlejším tempom.
  5. Následne si pomiešaj mletý mak a prášok do pečiva.
  6. Mletý mak zmiešaný s práškom do pečiva pridaj do vaječno - maslovej hmoty.
  7. Pokračuj šľahaním vaječno - maslovej hmoty a mletého maku v jeden celok. Daj pozor prosím,lebo surovina bude lietať všelikade.Dielo sa nespojí,keďže mak neobsahuje lepok.Bude skôr ako mrvenička.
  8. Penu z bielkov pridaj k makovej zmesy.Miešaj,len ručne a opatrne varechou,aby si penu veľmi nerozbil.
  9. Je dobré,keď už budeš mať predošle pripravenú tortovú formu,ktorej spodok je vystlaný papierom určeným k pečeniu.Nemusíš potierať maslom.
  10. Daj si dielo do tortovej formy.
  11. Korpus si upeč prosím,najprv na 200 C 5 - 8 minút.Ďalších 15 minút dopeč cesto na 170 C. Piekol som v strede el.rúry,horný a dolný ohrev bez ventilácie.Tortová forma 23 cm.
  12. Upečený korpus nechaj trošku vychladnúť a potom naň natrieš rýbezľový džem.
  13. Pokiaľ korpus trochu chladne si sprav penu z troch vaječných bielkov.Následne si natri penu na džem.Môžeš spraviť s lyžicou nejaké vlnky.Po upečení bude mať torta krajší efekt.Postup prípravy peny z bielkov je ten istý ako pri bode 2.
  14. A na koniec tortu dáš do elektrickej rúry a sušíš penu najprv na 70 C / 15 minút a potom ďalej na 100 C / 15 minút.Pena je správne upečená,keď je všade pevná a na tlak prsta sa láme.Musíš to sledovať inak sa pena môže spáliť.Používal som stred elektrickej rúry,horný a dolný ohrev a pri sušení peny som si zapol aj ventilátor el.rúry.Priemer tortovej formy som mal 23 cm.Po upečení som použil tri širšie nože,ktoré som podsunul pod papier a pomocou mojej polovičky sme tortu dali na tanier. A na záver si prosím ťa,prečítaj druhú vetu v úvode receptu.Nech sa ti (Vám) darí !
  15. A H O J