Foto: akeber
Tradične sa bagle konzumujú čisté alebo posypané sézamom či makom . Môžeme ich však plniť aj rôznymi plnkami . Konzistencia cesta - vnútri Zobraziť celý popis Tradične sa bagle konzumujú čisté alebo posypané sézamom či makom . Môžeme ich však plniť aj rôznymi plnkami . Konzistencia cesta - vnútri mäkká a z vonku chrumkavá . Toto kysnuté pečivo môžete pripraviť v nespočetných variáciách - sladkých slaných či pikantných .
porcií
príprava
na 200 C °C
Postup
-
1
Preosejeme múku , pridáme soľ a cukor .
-
2
Pridáme sušené droždie .
-
3
Letnú vodu a mixérom vymiesime cesto .
-
4
Mixér odstavíme a cesto ešte ďalších 10 minút vypracujeme ručne .Malo by byť pružné a nelepiť sa na ruky . Správne vypracované je veľmi pevné a suché .
-
5
Cesto prikryjeme obrúskom a necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste .
-
6
Ponecháme kysnúť pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem .
-
7
Znovu premiesime . A necháme 10 minút kysnúť .
-
8
Cesto rozdelíme na osem kusov.
-
9
Ktoré sformujeme najskôr na gule potom na kolieska tak , že na pomúčeným prstom vyvŕtame do gule dieru . Potom do gule stlačíme najskôr jeden neskôr viac prstov a guľou krútime .
-
10
Bagle položíme na drevenú dosku a necháme 10 min. kysnúť . Rúru si predhrejeme na 220 C.
-
11
A ideme blanšírovať . Vodu privedieme do varu a bagle v nej namočíme po oboch stranách naximum 1 min .
-
12
Necháme odkvapkať , vysušiť .
-
13
Položíme na plech ktorí je natretý olejom . Potrieme žĺtkom .
-
14
Posypeme sézamom alebo makom .
-
15
A šup do rúby upiecť na 200 C ( predhriata je na 220 C ale znížime keď vložíme plech do rúry ) asi tak 20 minút do zlatohneda . Dobrú chuť !
-
16
A ešte čosi . Bagle pochádzajú zo 17 storočia . Piekol ich istý židovský pekár vo Viedni. Bagle sa stali pevnou zložkou židovskej kultúry stolovania a ich príprava bola istý čas prísne chráneným tajomstvom niekoľkých špecializovaných židovských pekárov . Židovský prisťahovalci tak priniesli pečivo do USA , odtiaľ sa začiatkom šesťdesiatych rokov rozšírili po celej krajine . Koncom deväťdesiatych rokov americké coffe- shopy prenikli aj do Nemecka . Bagle nastúpili víťaznú cestu po Európe .
@sjuz @babav držala som sa postupu ktorí bol v popise
ako sa profesionalne pecu tie originalne v N.Y. ;-)
@babav ja som sa neurazila len som chcela vysvetliť že recept som si nevymyslela a je naozaj z knižky iste sa dá pripraviť na viac spôsobov , predpokladám ako recept a príprava sa časom menila a v každej krajine majú ten svoj postup prípravy :-))
moje bagle z vnútra sú ako tieto na videu ale povrch je iný
Vynájdené sa už iba upravuje a zdokonaľuje. Preto je toľko variant všetkého.