BAGLE ( fotorecept )

akeber - fotkaakeber, 23. júna 2012
BAGLE ( fotorecept )
Foto: akeber

Tradične sa bagle konzumujú čisté alebo posypané sézamom či makom . Môžeme ich však plniť aj rôznymi plnkami . Konzistencia cesta - vnútri Zobraziť celý popis Tradične sa bagle konzumujú čisté alebo posypané sézamom či makom . Môžeme ich však plniť aj rôznymi plnkami . Konzistencia cesta - vnútri mäkká a z vonku chrumkavá . Toto kysnuté pečivo môžete pripraviť v nespočetných variáciách - sladkých slaných či pikantných .

8
porcií
120 min minút
príprava
20MIN minút
na 200 C °C

Suroviny

450 g
5 g
2 ks
300 ml
1 pol. lyž.
1 pol. lyž.
na plech




Postup

  1. 1

    Preosejeme múku , pridáme soľ a cukor .

    BAGLE ( fotorecept ) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme sušené droždie .

    BAGLE ( fotorecept ) - obrázok 2
  3. 3

    Letnú vodu a mixérom vymiesime cesto .

    BAGLE ( fotorecept ) - obrázok 3
  4. 4

    Mixér odstavíme a cesto ešte ďalších 10 minút vypracujeme ručne .Malo by byť pružné a nelepiť sa na ruky . Správne vypracované je veľmi pevné a suché .

    BAGLE ( fotorecept ) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto prikryjeme obrúskom a necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste .

    BAGLE ( fotorecept ) - obrázok 5
  6. 6

    Ponecháme kysnúť pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem .

    BAGLE ( fotorecept ) - obrázok 6
  7. 7

    Znovu premiesime . A necháme 10 minút kysnúť .

    BAGLE ( fotorecept ) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto rozdelíme na osem kusov.

    BAGLE ( fotorecept ) - obrázok 8
  9. 9

    Ktoré sformujeme najskôr na gule potom na kolieska tak , že na pomúčeným prstom vyvŕtame do gule dieru . Potom do gule stlačíme najskôr jeden neskôr viac prstov a guľou krútime .

    BAGLE ( fotorecept ) - obrázok 9
  10. 10

    Bagle položíme na drevenú dosku a necháme 10 min. kysnúť . Rúru si predhrejeme na 220 C.

    BAGLE ( fotorecept ) - obrázok 10
  11. 11

    A ideme blanšírovať . Vodu privedieme do varu a bagle v nej namočíme po oboch stranách naximum 1 min .

    BAGLE ( fotorecept ) - obrázok 11
  12. 12

    Necháme odkvapkať , vysušiť .

    BAGLE ( fotorecept ) - obrázok 12
  13. 13

    Položíme na plech ktorí je natretý olejom . Potrieme žĺtkom .

    BAGLE ( fotorecept ) - obrázok 13
  14. 14

    Posypeme sézamom alebo makom .

    BAGLE ( fotorecept ) - obrázok 14
  15. 15

    A šup do rúby upiecť na 200 C ( predhriata je na 220 C ale znížime keď vložíme plech do rúry ) asi tak 20 minút do zlatohneda . Dobrú chuť !

    BAGLE ( fotorecept ) - obrázok 15
  16. 16

    A ešte čosi . Bagle pochádzajú zo 17 storočia . Piekol ich istý židovský pekár vo Viedni. Bagle sa stali pevnou zložkou židovskej kultúry stolovania a ich príprava bola istý čas prísne chráneným tajomstvom niekoľkých špecializovaných židovských pekárov . Židovský prisťahovalci tak priniesli pečivo do USA , odtiaľ sa začiatkom šesťdesiatych rokov rozšírili po celej krajine . Koncom deväťdesiatych rokov americké coffe- shopy prenikli aj do Nemecka . Bagle nastúpili víťaznú cestu po Európe .

Diskusia k receptu

tiziana
zaujímavý recept s postupom, je to časovo náročnejšia príprava, už keby, tak by som robila z dvoch dávok, nech je toho viac :-) ukladám si ...
sjuz
Raz som videla na Paprike, ako robili bagle, ale prstom to nebolo:)), šúľali valčeky a spájali do kolieska, ktoré potom ešte chvíľku šúľali spoji...ale im to šlo pekne rýchlo...:)
akeber
tento recept mám z kuchárskej knižky Pečenie krok za krokom nakladateľstvo Ikar je z nemeckého originálu Backen step - by - step - Dien besten Grundtechniken
@sjuz @babav držala som sa postupu ktorí bol v popise
irenaw
moje sa varia z každej strany až 2 minúty, vo vode je pridaná melasa, potom sa nechajú oschnúť na mriežke a potom sa potierajú a pečú. je veľa rôznych receptov, použitie ľadu vidím prvýkrát. sú výborné a máme ich radi, ale robím ich len občas.
mariaklara
Tomu kuchárovi som závidela, keď jedol nakonci bagle, len škoda, že som mu nerozumela.
babav
@akeber , nepridala som video ako kritiku na tvoje vydarene bagle...doma sa inac upiect asi nedaju...len pre zaujimavost ,
ako sa profesionalne pecu tie originalne v N.Y. ;-)
akeber
ani v tejto knižke nie je zmienka o ľade @irenaw , a postup je iný , ja sa priznám v živote som bagle pred tým nejedla a ani nepiekla , tieto sú prví krát , v knižke ma zaujala história a keď sa mi vydarili tak som ich sem dala . Moje sú iné povrch je akoby zapečený syr asi to robí to žĺtko .
@babav ja som sa neurazila len som chcela vysvetliť že recept som si nevymyslela a je naozaj z knižky iste sa dá pripraviť na viac spôsobov , predpokladám ako recept a príprava sa časom menila a v každej krajine majú ten svoj postup prípravy :-))
moje bagle z vnútra sú ako tieto na videu ale povrch je iný
elisticka
super ja som to uz tiez robila a neveste velmi chutili.. musim vyskusat tvoje ako sa vydaria:-))
fialka49
Akeber, ja si osobne myslím, že s receptami je to ako s objavením, vynájdením niečoho nového, je jedno, či s jedlom, či niečím z techniky.
fialka49
odoslalo mi to skôr proti mojej vôli:
Vynájdené sa už iba upravuje a zdokonaľuje. Preto je toľko variant všetkého.
dogagador
presne takto poznam tu story o bagels :-). je mile, ze si ju dala k receptu!
hannah22
pekne spracovaný recept a zaujal ma pridaný popis a príbeh, vďaka.... :))
cica2
zaujimavý a krásne spracovaný recept, rada by som túto dobrotu ochutnala, tiež som ešte nerobila :-).....aj to video je super!
irenaw
@akeber hlavne, že výsledok je dobrota. a keď vidím, že aj ujo ich mal šišaté, tak už ma netrápi, že si ich dierkou vždy "pokazím" rozmýšľam, že keby sa dali také predvarené zmraziť, čo by sa stalo? asi by sme ich mali častejšie :-) tuším vyskúšam.
akeber
@irenaw , ty ich robievaš asi častejšie ja som ani nevedela do čoho idem :-)) ,,,myslím že keď ujko vo videu namáčal v ľade ,,,mraznička by im nemala ublížiť :-))
sneica
bagle som este nerobila ale vdaka tomuto receptiku ich urobim...
niniatko
tento recept robím už dlhšie, videla som ho raz v televízii, kde ho robil Babica (mám pocit, nie som si istá) a tiež to šúľal a potom spájal... ja si tam pridávam viac soli, lebo vždy ich jeme naslano a pre mňa majú nevýraznú chuť
anuliena
bagle upečené, chutia výborne, na polovicu - so sezamom, makom a druhe s kokosom. Obe varianty sú výborne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia