BAGLE ( fotorecept )
Autor receptu: akeber
Tradične sa bagle konzumujú čisté alebo posypané sézamom či makom . Môžeme ich
však plniť aj rôznymi plnkami . Konzistencia cesta - vnútri mäkká a z vonku chrumkavá .
Toto kysnuté pečivo môžete pripraviť v nespočetných variáciách - sladkých slaných či
pikantných .
8 porcií |
120 min minút príprava |
20MIN minút na 200 C °C |
Postup
- Preosejeme múku , pridáme soľ a cukor .
- Pridáme sušené droždie .
- Letnú vodu a mixérom vymiesime cesto .
- Mixér odstavíme a cesto ešte ďalších 10 minút vypracujeme ručne .Malo by byť pružné a nelepiť sa na ruky . Správne vypracované je veľmi pevné a suché .
- Cesto prikryjeme obrúskom a necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste .
- Ponecháme kysnúť pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem .
- Znovu premiesime . A necháme 10 minút kysnúť .
- Cesto rozdelíme na osem kusov.
- Ktoré sformujeme najskôr na gule potom na kolieska tak , že na pomúčeným prstom vyvŕtame do gule dieru . Potom do gule stlačíme najskôr jeden neskôr viac prstov a guľou krútime .
- Bagle položíme na drevenú dosku a necháme 10 min. kysnúť . Rúru si predhrejeme na 220 C.
- A ideme blanšírovať .
Vodu privedieme do varu a bagle v nej namočíme po oboch stranách naximum 1 min .
- Necháme odkvapkať , vysušiť .
- Položíme na plech ktorí je natretý olejom . Potrieme žĺtkom .
- Posypeme sézamom alebo makom .
- A šup do rúby upiecť na 200 C ( predhriata je na 220 C ale znížime keď vložíme plech do rúry ) asi tak 20 minút do zlatohneda .
Dobrú chuť !
- A ešte čosi .
Bagle pochádzajú zo 17 storočia . Piekol ich istý židovský pekár vo Viedni. Bagle sa stali pevnou zložkou židovskej kultúry stolovania a ich príprava bola istý čas prísne chráneným tajomstvom niekoľkých špecializovaných židovských pekárov . Židovský prisťahovalci tak priniesli pečivo do USA , odtiaľ sa začiatkom šesťdesiatych rokov rozšírili po celej krajine . Koncom deväťdesiatych rokov americké coffe- shopy prenikli aj do Nemecka . Bagle nastúpili víťaznú cestu po Európe .