BAGLE ( fotorecept )

Autor receptu: akeber

Tradične sa bagle konzumujú čisté alebo posypané sézamom či makom . Môžeme ich však plniť aj rôznymi plnkami . Konzistencia cesta - vnútri mäkká a z vonku chrumkavá . Toto kysnuté pečivo môžete pripraviť v nespočetných variáciách - sladkých slaných či pikantných .

8
porcií
120 min minút
príprava
20MIN minút
na 200 C °C

Postup

  1. Preosejeme múku , pridáme soľ a cukor .
  2. Pridáme sušené droždie .
  3. Letnú vodu a mixérom vymiesime cesto .
  4. Mixér odstavíme a cesto ešte ďalších 10 minút vypracujeme ručne .Malo by byť pružné a nelepiť sa na ruky . Správne vypracované je veľmi pevné a suché .
  5. Cesto prikryjeme obrúskom a necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste .
  6. Ponecháme kysnúť pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem .
  7. Znovu premiesime . A necháme 10 minút kysnúť .
  8. Cesto rozdelíme na osem kusov.
  9. Ktoré sformujeme najskôr na gule potom na kolieska tak , že na pomúčeným prstom vyvŕtame do gule dieru . Potom do gule stlačíme najskôr jeden neskôr viac prstov a guľou krútime .
  10. Bagle položíme na drevenú dosku a necháme 10 min. kysnúť . Rúru si predhrejeme na 220 C.
  11. A ideme blanšírovať . Vodu privedieme do varu a bagle v nej namočíme po oboch stranách naximum 1 min .
  12. Necháme odkvapkať , vysušiť .
  13. Položíme na plech ktorí je natretý olejom . Potrieme žĺtkom .
  14. Posypeme sézamom alebo makom .
  15. A šup do rúby upiecť na 200 C ( predhriata je na 220 C ale znížime keď vložíme plech do rúry ) asi tak 20 minút do zlatohneda . Dobrú chuť !
  16. A ešte čosi . Bagle pochádzajú zo 17 storočia . Piekol ich istý židovský pekár vo Viedni. Bagle sa stali pevnou zložkou židovskej kultúry stolovania a ich príprava bola istý čas prísne chráneným tajomstvom niekoľkých špecializovaných židovských pekárov . Židovský prisťahovalci tak priniesli pečivo do USA , odtiaľ sa začiatkom šesťdesiatych rokov rozšírili po celej krajine . Koncom deväťdesiatych rokov americké coffe- shopy prenikli aj do Nemecka . Bagle nastúpili víťaznú cestu po Európe .