Foto: irenaw
temná a jemná...
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Misa č.1: | |
2 šálky |
|
2 PL |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
Misa č.2: | |
1/2 šálky |
|
1/2 šálky |
|
1/2 šálky |
|
1 šálka |
|
1/2 šálky |
|
1/2 šálky |
|
2 ks |
|
Postup
-
1
K surovinám: 1/2 šálky čokolády je 1 tabuľka = 100 g, 1/2 šálky masla je 1 malé maslo = 125 g. Dark muscovado je lepkavý hnedý cukor s tmavo-hnedou farbou a výraznou melasovou chuťou. Jemnejší je light muscovado. Dá sa nahradiť obyčajným hnedým cukrom a lyžičkou melasy. Ja som ho použila pre zvýraznenie celkovej chuti. Špaldový slad kupujem v zdravej výžive. Dá sa nahradiť medom, med je sladší. Dá sa použiť akýkoľvek obilný slad alebo sirup. V podstate všetko sa dá nahradiť, len treba počítať s tým, že výsledná chuť sa tiež zmení :-). Moja šálka má 225 ml a mama používa 250 ml. Recept funguje rovnako.
- 2
Rúru dáme vyhrievať na 170°C. Uvaríme silnú kávu.
- 3
Do misy č.1 dáme múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a kakao. Dobre premiešame metličkou, čím zároveň prevzdušníme múku.
- 4
Do misy č.2 dáme cukor, čokoládu nalámanú na kocky a maslo pokrájané na kocky. Zalejeme horúcou kávou a miešame do rozpustenia. Pridáme slad a rozmiešame. Pridáme jogurt a vajcia a rozmiešame.
- 5
Nakoniec primiešame múčnu zmes a dáme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Pečieme na 170°C asi 1 hodinu. Skúsime špajdľou. Môžeme posypať vanilkovým cukrom.
- 6
Jedna z variácií na maminu hrnčekovú :-).
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu