Babičkine zemiačky fotorecept

elysa - fotkaelysa, 21. mája 2013
Babičkine zemiačky (fotorecept)
Foto: elysa

Takéto zemiačky robí moja svokra a- môj muž... Vo svokrinej rodine sa vraj robia odjakživa... Musia sa robiť len z prvých jarných zemiakov, u Zobraziť celý popisTakéto zemiačky robí moja svokra a- môj muž... Vo svokrinej rodine sa vraj robia odjakživa... Musia sa robiť len z prvých jarných zemiakov, u nás je to taká jarná večera dva-tri krát na jar.

4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

2 kg
1 kg




Postup

  1. 1

    Ako prvé očistíme cibuľu- nakrájame na mesiačiky. Cibuľu môžme použiť aj novú, ale vtedy sa restuje nekonečne dlho, preto dávame starú- jesennú.

    Babičkine zemiačky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tu už nakrájané celé kilo, tu ešte pomáham... Rozpálime platničku, na platničku dáme veľký hrniec, do neho masť. Masť podľa potreby- primerane, ak počas restovania cibuľe bude málo, tak pridáme.

    Babičkine zemiačky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu dáme restovať na masť.

    Babičkine zemiačky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Až teraz začneme čistiť zemiaky, najlepšie sú také drobnejšie... Očistené zemiaky dáme variť do posolenej vody, zemiaky varíme v celku. Počas čistenia dozeráme na cibuľu, tá sa musí pomaly restovať.

    Babičkine zemiačky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A takto vyzerá cibuľa, keď dávame variť zemiaky...

    Babičkine zemiačky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dozeráme na cibuľu aj na zemiaky, cibuľa sa robí dlho, ale tá chuť stojí za to... Tu už miešame častejšie...

    Babičkine zemiačky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Uvarené zemiaky zlejeme.

    Babičkine zemiačky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto vyzerá restovaná cibuľa, trvá to dlhšie preto, lebo jej je veľa, ale v konečnom stave jej až tak veľa nebude...

    Babičkine zemiačky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na taniere podelíme zemiaky, ak sú väčšie, tak ich popučíme vidličkou, pomastíme trochou masti spod cibule, jemne posolíme, na vrch dáme restovanú cibuľu. U nás doma toto obyčajné jedlo patrí medzi také sezónne topky...

    Babičkine zemiačky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prišla som o 10 minút skôr domov, ako manžel, začala som čistiť cibuľu, ale štafetu prebral on, pomohla som ešte očistiť zemiačky a potom som čakala na túto dobrotu...

Diskusia k receptu

frezia68
Tak veľa cibule čistiť,moje oči by slzili.....ale potom tá dobrotka :-))) ešte vňaťka petržlenu a na rezeň zabudnem.
siesta
Moj otec je z LM, ked sa rozhodol, ze nam so sestrou ide varit sobotny obed, vzdy spravil toto :-) akurat cibulu sme krajali na kruzky a podstatne menej :-) so zakysankou to bolo skvele.
radost
@elysa
môj muž to robí takto:
nové-mladé-menšie zemiačky varí v šupke...cibuľu-dáva menej podusí na masti a pridá trocha červenej papriky-poleje zemiačky-v šupke-nečistí...akurát ich prekrojí-ak nie sú úplne maličké...takže-podobné jedlo..chutné..:-)
helica
Ja takúto cibuľu dávam na " Krumpľovú kašu", čiže fučku. Ale tieto nové zemiaky vyzerajú fantasticky, musím vyskúšať.
babidka
Aj my sme zemiakovi aj cibulovi :-) Najprv sa mi zdalo ten cibule privela - ale v konecnom dosledku ani nie ...ved zemiaky su iba prilohou k tejto fajnovej cibulke , nie ? Mas pravdu @frezia - k tomuto uz rezen netreba :-))))
elysa
ďakujem Vám všetkým..... @frezia68 ja som tú cibuľu našťastie len čistila- manžel ju všetku pokrájal...:) @babidka veru cibule bolo akurát...veru včera sme si pochutili...
modrykamen
Vrele doporučujem na jar každému. Ale my to zapíjame s kyslým mliekom (acidkom, zakysankou, cmarom, kefírom)
martula
Nové zemiačky milujem aj ja, ale pod opraženú cibuľku (tiež jej musí byť veľa :) )pridám ešte tvaroh! Mňam, už aby boli vlastné zo záhradky!
horvik
Ja navrch dávam ešte opraženú slaninku. Ale ešte nechám tie zemiaky trochu spariť. Inak je to vynikajúce.
eviana
@elysienka... a aha zasa, toto som nevidela, asi si vezmem dovolenku z vlastného života, aby som mala čas podobiehať zameškané a prejsť si všetky skvelé recepty, ktoré mi ušli, ako tento... V jednoduchosti je niekedy fakt najviac krásy :) ďakujem :)
elysa
áno micanela , tieto zemiaky sú výborné:), už aby boli prvé nové...
ivan14
Určitě sqělé, nicméně ty první rané brambůrky, které vyhrabu ze záhonu, sním uvařené s máslem a tvarohem. A ani je nemusím loupat! :-)
1x elysa
elysa
@Ivan14 (23.8.2017 16:12)

Veru skvelé, nové zemiaky na všetky spôsoby sú
alena45
človek si povie, že jednoduchšie už ani nemôže byť, to si zapamätám ! No už viem, že aj tak si musím recept uložiť, lebo čo nevidím, to zabudnem. Určite v blízkosti urobím.
katka78
Zemiaky môžem každý deň a s tou skaramelizovanou cibuľou to musí byť úplné nebo! Neviem, čo na to žlčník, ja hovorím áno a ukladám do KK, verím, že bude príležitosť. Vďaka dievčatá, že ste pripomenuli výborný starší recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia