Babičkine zemiačky (fotorecept)

Autor receptu: elysa

Takéto zemiačky robí moja svokra a- môj muž... Vo svokrinej rodine sa vraj robia odjakživa... Musia sa robiť len z prvých jarných zemiakov, u nás je to taká jarná večera dva-tri krát na jar.

4
porcie
90 minút
príprava

Postup

  1. Ako prvé očistíme cibuľu- nakrájame na mesiačiky. Cibuľu môžme použiť aj novú, ale vtedy sa restuje nekonečne dlho, preto dávame starú- jesennú.
  2. Tu už nakrájané celé kilo, tu ešte pomáham... Rozpálime platničku, na platničku dáme veľký hrniec, do neho masť. Masť podľa potreby- primerane, ak počas restovania cibuľe bude málo, tak pridáme.
  3. Cibuľu dáme restovať na masť.
  4. Až teraz začneme čistiť zemiaky, najlepšie sú také drobnejšie... Očistené zemiaky dáme variť do posolenej vody, zemiaky varíme v celku. Počas čistenia dozeráme na cibuľu, tá sa musí pomaly restovať.
  5. A takto vyzerá cibuľa, keď dávame variť zemiaky...
  6. Dozeráme na cibuľu aj na zemiaky, cibuľa sa robí dlho, ale tá chuť stojí za to... Tu už miešame častejšie...
  7. Uvarené zemiaky zlejeme.
  8. Takto vyzerá restovaná cibuľa, trvá to dlhšie preto, lebo jej je veľa, ale v konečnom stave jej až tak veľa nebude...
  9. Na taniere podelíme zemiaky, ak sú väčšie, tak ich popučíme vidličkou, pomastíme trochou masti spod cibule, jemne posolíme, na vrch dáme restovanú cibuľu. U nás doma toto obyčajné jedlo patrí medzi také sezónne topky...
  10. Prišla som o 10 minút skôr domov, ako manžel, začala som čistiť cibuľu, ale štafetu prebral on, pomohla som ešte očistiť zemiačky a potom som čakala na túto dobrotu...