Babičkine zemiačky (fotorecept)
Autor receptu: elysa
Takéto zemiačky robí moja svokra a- môj muž... Vo svokrinej rodine sa vraj robia
odjakživa... Musia sa robiť len z prvých jarných zemiakov, u nás je to taká jarná večera
dva-tri krát na jar.
Postup
- Ako prvé očistíme cibuľu- nakrájame na mesiačiky. Cibuľu môžme použiť aj novú, ale vtedy sa restuje nekonečne dlho, preto dávame starú- jesennú.
- Tu už nakrájané celé kilo, tu ešte pomáham... Rozpálime platničku, na platničku dáme veľký hrniec, do neho masť. Masť podľa potreby- primerane, ak počas restovania cibuľe bude málo, tak pridáme.
- Cibuľu dáme restovať na masť.
- Až teraz začneme čistiť zemiaky, najlepšie sú také drobnejšie... Očistené zemiaky dáme variť do posolenej vody, zemiaky varíme v celku. Počas čistenia dozeráme na cibuľu, tá sa musí pomaly restovať.
- A takto vyzerá cibuľa, keď dávame variť zemiaky...
- Dozeráme na cibuľu aj na zemiaky, cibuľa sa robí dlho, ale tá chuť stojí za to... Tu už miešame častejšie...
- Uvarené zemiaky zlejeme.
- Takto vyzerá restovaná cibuľa, trvá to dlhšie preto, lebo jej je veľa, ale v konečnom stave jej až tak veľa nebude...
- Na taniere podelíme zemiaky, ak sú väčšie, tak ich popučíme vidličkou, pomastíme trochou masti spod cibule, jemne posolíme, na vrch dáme restovanú cibuľu. U nás doma toto obyčajné jedlo patrí medzi také sezónne topky...
- Prišla som o 10 minút skôr domov, ako manžel, začala som čistiť cibuľu, ale štafetu prebral on, pomohla som ešte očistiť zemiačky a potom som čakala na túto dobrotu...