Panenská kaviareň, Bratislava
Foto: Archív reštaurácie
Panenská kaviareň, Bratislava
Meno dostala po ulici, na ktorej sa nachádza, a najesť a posedieť si tu môžete cez týždeň od ôsmej ráno do štvrtej poobede. Ide o maličký útulný priestor s pár stolíkmi a so sedačkou s neformálnou atmosférou. Ponuka je zameraná výlučne na raňajky, ktoré si možno dať počas celej otváracej doby podniku.Foto: Archív reštaurácie
Vybrať si možno zo sladkých a slaných dobrôt: croissanty, ovsené kaše s ovocím, jogurty s granolou a ovocím, chlebíky s domácimi nátierkami. Kto má rád sladké, môže si dať napríklad francúzske toasty, čo je vianočka namočená vo vajíčkach a v mandľovom mlieku s ovocím.
Pre priaznivcov výdatných slaných raňajok majú zase opečené chlebíky v rozličných variáciách. Napríklad s údeným lososovým tatarákom, s mozzarellou, rôzne vegánske verzie. Ponuku pravidelne obmieňajú. Populárny je aj sobotný brunch, keď majú v ponuke aj rôzne špeciály. Urobia vám tu aj chutnú kávu a hneď, ako si sadnete, prinesú ešte pred objednávkou vodu.
No.9, Bratislava
Foto: Archív reštaurácie
Táto neveľká kaviareň dostala názov podľa popisného čísla, kde sa na Župnom námestí nachádza. Patrí medzi nové prevádzky, otvorili ju pred niekoľkými mesiacmi. Raňajkovať tu môžete v pracovných dňoch už od siedmej, v sobotu otvárajú o hodinu neskôr. Keď vstúpite dnu, prvý pohľad vám určite padne na netradične zariadený interiér. Steny sú upravené „na surovo“, vyzerajú ako nedomaľované, pripadáte si ako v starom dome alebo byte.
Foto: Archív reštaurácie
S nimi kontrastujú masívne drevené stoličky s nádychom histórie a obrovské ratanové lampy. Na raňajky si tu môžete dať praženicu, párky, rôzne druhy toastov s benediktínskym vajíčkom a obložené chlebíky. Tie majú aj v netradičných kombináciách – napríklad ako cviklovo–chrenové s feta syrom či hubovo–mandľové s granátovým jablkom. Sladkú ponuku zastupuje ovsená kaša a domáce koláče. Kávu vám naservírujú v krásnom porceláne, pohár vody a jej dolievanie je samozrejmosťou.
Diskusia k článku