Slané bleskovky:
Chuťovky z kupovaného lístkového, pizzového aj krehkého cesta

Kulinární studio MAFRA, 19. októbra 2022     4 minúty čítania

Milujeme chladené cestá. Nakúpime ich v obchode, odložíme do chladničky a keď potrebujeme upiecť rýchly snack, máme z nich chuťovky hotové za pár minút.



Foto: Kulinární studio MAFRA

Z cesta na pizzu

Pečivo zo slaného cesta na pizzu bez problémov nahradí chlieb aj rožky.

Štangle
Chladené cesto na pizzu rozvinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nakrájame ho na tyčinky a necháme 10 minút odpočívať pri izbovej teplote. Potom tyčinky potrieme studenou vodou a posypeme nahrubo rozdrveným čiernym korením alebo sezamom a soľou. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C 8 – 10 minút.

Trhanec
Rozvinutý plát potrieme olejom zmiešaným s rozdrveným strúčikom cesnaku a posypeme hrubou soľou. Po upečení ho rozlámeme a môžeme podávať napríklad s paradajkovým šalátom.

Z krehkého cesta

Krehké cesto na koláče môžeme premeniť na chrumkavé slané tyčinky aj ozdobné krekry.

Tyčinky
Chladené krehké cesto rozvinieme, zľahka posypeme soľou a preložíme na polovicu. Jemne ho rozvaľkáme a plát nakrájame na dlhšie prúžky. Mierne ich pretočíme a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút.

Krekry s dipom
Z plátu cesta môžeme vykrajovať aj ozdobné krekry, posypeme ich soľou, rascou, makom alebo semienkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút. Medzitým si môžeme pripraviť dip z čerstvého syra typu žervé a pretlačeného strúčika cesnaku.

Z lístkového cesta

Posypané rascou a soľou, alebo aj cukrom – tomuto cestu pristanú všetky chute.

Paličky
Chladené lístkové cesto rozvaľkáme na hrubší plát. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme zmesou drvenej rasce a hrubej soli. Plát nakrájame na tyčinky, rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 8 minút.

Krekry
Štvorčeky alebo kolieska lístkového cesta posypeme nastrúhaným syrom alebo zmesou drveného koriandra a štipľavej papriky.



Foto: Kulinární studio MAFRA

Placky
Na dve chlebové placky kúpime dve chladené cestá na pizzu. Vyberieme ich z chladničky, rozvinieme a necháme minimálne 10 minút odpočívať pri izbovej teplote. Dva strúčiky cesnaku nakrájame na plátky a zmiešame s 2 PL olivového oleja. Zmesou potrieme placky a pečieme ich na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút.

Bochníčky
Na bochníčky si pripravíme jedno balenie lístkového cesta. Rozvinieme ho a povykrajujeme z neho väčšie kolieska. Potrieme vajíčkom, posypeme drveným čiernym korením a rascou a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút.

Upečte si snacky z lístkového cesta
podľa receptov z Varechy





Z kysnutého cesta

Aj chladené kysnuté cesto na koláče môžeme natrieť vodou alebo rozšľahaným vajíčkom, posypať hrubozrnnou morskou soľou, sezamom, makom či ľanovými semienkami a urobiť z nich tyčinky alebo bochníčky.

Z cesta na croissanty

Cesto na croissanty je zvyčajne sladké, ale ak ho natrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme nastrúhaným, výrazným syrom, ako je ementál či parmezán, vznikne výnimočná pochúťka. Ideálne je, ak povrch posypeme nasekanými čerstvými bylinkami.





Diskusia k článku







 



TOPlist