Trendy:
Sladký život, sladké mámenia

Bohuš Lenický - Pravda, 18. januára 2010     2 minúty čítania

Sotva sa nájde niekto, koho by z času na čas neprepadla neodolateľná chuť na sladkú maškrtu.

A aby si nemusel do úst sypať kryštálový cukor alebo olizovať lyžičku medu, možno siahne po detskej krupici a uvarí si kašičku, ktorou ho kŕmila mama. S maslom a škoricou alebo kakaom to môže byť skutočný pôžitok. Občas však dobre padne aj ryžový nákyp alebo žemľovka, hoci obidve tieto jedlá mnohým na celý život zhnusili školské jedálne.

Mimokoláčových sladkých pokušení je však podstatne viac. Od domácich až po exotické, od jednoduchých sladkých kapustných fliačkov až po rafinované jedlá s cudzokrajnými názvami. V našej uponáhľanej dobe veru dobre padne občasný prísun kalórií, voňajúcich škoricou a klinčekmi.

Nemusí to byť varené víno, hoci aj to je (azda s výnimkou vinárov) pre mnohých sladká maškrta. V minulom storočí za starého režimu a vari aj predtým, za staršieho režimu, si chudobnejší nedostatok sladkého kompenzovali aj pocukrovaným chlebom, namočeným vo vode. Vonkoncom to neznie lákavo, ale naozaj sa to jedlo!

Zabudnime však na extrémy a pozrime sa na iné, onakvejšie sladké jedlá. Varecha.sk vám ich ponúka dosť na to, aby ste si niektoré uvarili. Určite im prídete na chuť a niektoré sa možno stanú súčasťou vášho jedálneho lístka. Pozri recepty na Lákavé sladké dobroty Ako so všetkým sladkým, aj s nimi treba zaobchádzať opatrne a s mierou. Pre skalných milovníkov zákuskov prinášame aj niekoľko receptov na pečené dobroty. Skúste, neoľutujete. Dobrú, sladkú chuť, priatelia!



Diskusia k článku

bozulka
Spomenula som si tiez na detstvo- moji bratia jedavali chlieb s bravcovou mastou/domacou/ a pocukrovany .Ja som davala prednost ked som mala chut na sladke uslahanemu vajicku priamo z kurnika s cukrom.A co som velmi milovala bol chlieb natrety zasmaskou.Maminka s tym uz pocitala a zasmazky robila vzdy viac aby bolo aj do polievky.
hefi
...aj ja... ked sme chodili ako detváky husy pásť - tak nám babka nakrájala krajce domáceho chleba, k tomu nám do čistého šnuptichľa - vreckovky - nasypala kryštáľový cukor a keď sme sa na lúke pri potoku rozložili, namočili sme rýchlo chlieb do krásneho čistého potôčika, posypali nahrubo cukrom a bola sladká pochúťka. Alebo nám skaramelizovala cukor a urobila cukríky.
zemo
Vážení zákazníci.
v pátek 22. ledna 2010 naše společnost oznámila, že z preventivních důvodů stahuje z trhu některé produkty vyrobené v továrně Figaro Bratislava. Tento krok je důsledkem interního šetření, které prokázalo výskyt bakterií salmonely ve čtyřech výrobcích z bratislavské továrny.
Těmito výrobky jsou:
Figaro Arašídová 100 g (v České a Slovenské republice)
Figaro Hořká 100 g (v České republice)
Fidorka modrá mléčná 30 g (v České a Slovenské republice)
Figaro Forte Dark (ve Slovenské republice)
Pokud máte některý z výše uvedených výrobků doma, zkontrolujte, prosím, na jejich obalech tzv. „čísla šarží". Číslo šarže naleznete na každém našem výrobku hned pod datem minimální trvanlivosti potraviny. Pokud se máte doma kterýkoliv výrobek s číslem šarže uvedené v tabulce níže, nerozbalujte ho, prosím, ale uschovejte pro pozdější reklamaci. Způsob reklamace zveřejníme na této webové stránce nebo na číslech zákaznické linky v nejbližším možném termínu.
Za způsobené obtíže se vám úpřímně omlouváme a doufáme, že na nás ani do budocna nezanevřete. Věřte, že nastalé situace je nám velmi líto, i když jsme ji nezpůsobili.
Pavel Šercl, generální ředitel Kraft Foods CZ/SK






 



TOPlist