Trendy:
Rybie špeciality v Holiday Inn chutili nad očakávania

Sandra Támerová, 1. apríla 2011     9 minút čítania

Druhý degustačný večer v hoteli Holiday Inn sa naozaj vydaril.


Foto: Holiday Inn

Príjemná atmosféra na degustačnom večere
v Holiday Inn.


Minulý týždeň si varecháči, ktorí účasť na degustačnom večere vyhrali na našom portáli, za asistencie redakcie vychutnali príjemné chvíle s vynikajúcim jedlom v bratislavskom hoteli Holiday Inn. Večer sa niesol v znamení chutných jedál z rýb a tiež vynikajúceho vína z vinárstva Elesko.

Každé tri mesiace organizuje hotel Holiday Inn degustačné večere, vždy s inou témou. Tentoraz prišiel rad na ryby a morské plody, ktoré tvorili súčasť podávaných špecialít. Ako nám prezradil moderátor večera Richard Vrablec, šéfkuchár reštaurácie Zdeněk Michálek má k rybám veľmi blízko, narodil sa totiž rovno v znamení Rýb.

Už predjedlo bodovalo

Hostí už pri vstupe do reštaurácie očarili príjemné tóny harfy, ktoré nás sprevádzali celým podujatím. Možnosť zaujímavej výhry predznamenávali lístočky, na ktoré hostia napísali svoje mená. Po krátkom úvode a predstavení šéfkuchára a zástupcov vinárstva Elesko sa mohlo začať s degustáciou.

Zdvorilostnú vravu plnú očakávaní už o chvíľu vystriedalo štrnganie pohárov a príborov, a slastné vychutnávanie prvého chodu. Čašníci pred hostí ukladali taniere s vkusne naservírovaným predjedlom (Terinkou z Foie gras s krevetkami marinovanými v pikantnej paprike ). Foie gras zožalo veľký úspech, aj napriek tomu, že na niektorých tanieroch zostali krevetky nedotknuté. K predjedlu sa podávalo suché víno Pinot Gris, ročník 2009.


Terinka z Foie gras s krevetkami marinovanými v pikantnej paprike (vľavo) a Zemiakovo-mrkvový krém s kôprom a údeným lososom (vpravo)).
Foto: Varecha.sk – Sandra Támerová


Nasledovala polievka, ktorú má našinec v obľube určite viac ako v iných krajinách. Zemiakovo-mrkvový krém s kôprom a údeným lososom však prekvapil svojou jemnou a príjemnou, ale zároveň aj dosť sýtou chuťou, ktorú spôsobila rozmixovaná zelenina. Hosťom táto nezvyčajná kombinácia zeleninovej polievky s údenou rybou chutila, čomu nasvedčovali prázdne taniere. K polievke nám skúsený someliér ponúkol suché víno Lipovina, ročník 2009.

Redakčný víťaz

Nasledoval pokrm, na ktorom si najviac „zgustla“ naša redakcia. Mušle Sv. Jakuba na citrónovom risotte s nakladaným ďumbierom chutili naozaj skvostne. Risotto bolo správne krémové, aké má byť, chuť citróna bola zasa príjemne osviežujúca. Jemne ochutené mušle pripravené na masle spolu s jemne pikantnou chuťou nakladaného ďumbiera dodali celkovému dojmu punc výnimočnosti. Aj preto sme sa pri konečnom hlasovaní o najlepšie jedlo večera priklonili práve k tejto pochúťke. K risottu sme ochutnali Tramín červený polosuchý, ročník 2009, ktorý bol jedným z našich favoritov zo škály ponúkaných vín v ten večer.


Filety zo zubáča plnené morskou riasou a kuriatkami na zemiakovo-zelerovom pyré a grilovanom cviklovom julienne (vľavo) a Mušle Sv. Jakuba na citrónovom risotte s nakladaným ďumbierom (vpravo)). Foto: Varecha.sk – Sandra Támerová


Ďalším chodom na degustáciu boli filety zo zubáča plnené morskou riasou a kuriatkami na zemiakovo-zelerovom pyré a grilovanom cviklovom julienne. Zubáč je najväčšia sladkovodná ostriežovitá ryba, na Slovensku jedna z najobľúbenejších. Chuť zubáča v spojení s morskou riasou aj kuriatkami pôsobila harmonicky, zeleninovému pyré tiež nebolo čo vytknúť, osadenstvo nášho stola však prekvapila najmä chuť grilovanej cvikle. Osobne si viem predstaviť takéto zdravé chrumkanie večer pred telkou, pričom cviklu možno využiť ako náhradu nezdravých slaných chuťoviek. Víno podávané k tomuto pokrmu – Chardonnay suché barrique 2009 sa stalo jednoznačným víťazom večera, preto ho aj my bez mihnutia oka odporúčame.

Rybu pripravovali pred našimi očami


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Grilovaný Red Snapper na ragú z choriza, červenej
šošovice, čerstvej zeleninky a Noilly Prat
so sladkou sójovou omáčkou


Ďalšou pochúťkou z rúk šéfkuchára Zdeňka Micháleka bol Grilovaný Red Snapper na ragú z choriza, červenej šošovice, čerstvej zeleninky a Noilly Prat so sladkou sójovou omáčkou. Prípravu pokrmu sme mali možnosť vidieť aj naživo, keď rybu pripravil šéfkuchár za asistencie moderátora Richarda Vrableca priamo pred očami hodujúcich hostí.

Rybie filety skúsený odborník najprv osolil, okorenil a vzápätí dobrotu opiekol na masle. Na troche olivového oleja opražil cibuľku a chorizo, pridal šošovicu a podlial vodou. Podotýkame, že červenú šošovicu netreba dlho variť, ani vopred namáčať, v konečnej úprave pri tomto recepte by nemala byť úplne mäkká, skôr al dente.

Na zvyšku oleja potom opiekol na kocky nakrájanú zeleninu, cesnak a všetko zalial vínom a vývarom. Potom už stačilo len nechať chvíľku povariť, pridať smotanu, sójovú omáčku a dochutiť soľou a korením. Ak si chcete tento pokrm pripraviť aj doma, pripravte i nasledovné suroviny: 480g filetov Red Snappera, 50g maslam, 80g Choriza, 150g červenej šošovice, 1dcl olivového oleja, 1 menšiu cibuľu, ½ citrónu, 1 mrkvu, ½ menšieho zeleru, 1 stonku zeleru sedano, ½ šálky kuracieho vývaru 2 strúčiky cesnaku, ½ dcl bieleho vína, ½ dcl Noilly Prat, 1PL sójovej omáčky, 1PL smotany, soľ a korenie. K jedlu nám someliér odporučil akostné značkové suché víno Traja jazdci bieli, ročník 2009.

A na záver fajnový dezert


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Hruškové tiramisu s maslovým
karamelom a jahodovou penou


Sladkou bodkou za vynikajúcim jedlom bol dezert. Po toľkých chodoch sme spolu s našimi varecháčmi na seba pozerali, či ešte vôbec niečo zvládneme zjesť. Avšak už len lákavý názov – Hruškové tiramisu s maslovým karamelom a jahodovou penou – nás prinútil ochutnať.

Vkusne servírovaný dezert v malých pohárikoch nenechal nikoho chladným, prekonali sme sa a napratali do seba aj poslednú ponúkanú dobrotu. Ľahkosť a sviežosť dezertu nám privodila príjemný pocit, že sladká bodka za večerou naozaj stála za to. A kto ešte vládal, ochutnal aj posledné víno v ponuke na ochutnávku, Pálavu – polosladké víno ročík 2009.

Skutočná príjemná bodka pre jedného z našich varecháčov však ešte len mala prísť. Na začiatku tohto článku sme písali o lístočkoch na ktoré každý účastník večera napísal svoje meno.

Počas celého večera sa z týchto lístkov losovalo celkovo tri krát, vždy o zaujímavé ceny. Posledné žrebovanie však potešilo najmä osadenstvo pri našom stole, naša varecháčka @sjuz, na večeri zastupujúca @babidku, ktorá v čase tejto udalosti bola odcestovaná, totiž vyhrala voucher na večeru pre dve osoby hoteli Holiday Inn! Svorne s našou @sjuz sa tešili aj ďalšie prítomné varecháčky - @jerica a @zuzoska, zastupujúca tiež neprítomnú @evusik.

Skúste to!


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Rybie špeciality chutili, na tom sme sa zhodli.)


Brušká boli plné, príjemná spoločnosť pri našom stole umocňovala celkový výborný pocit z príjemne prežitého večera s vynikajúcim jedlom. Nemala som predstavu, keď som šla na tento degustačný večer, o čom to celé je.

Teraz už viem. Je to stretnutie ľudí podobnej krvnej skupiny, priateľov, ktorí milujú dobré jedlo a víno. Ak chcete na jednom mieste ochutnať čo najviac z danej témy, pre nás to boli práve rybie špeciality, určite využite možnosť, ktorú ponúkajú práve degustačné večery.

Hotel Holiday Inn sa ukázal ako perfektný hostiteľ, ktorý nám ponúkol nielen vynikajúce a nápadité jedlá a vína, ale aj dobrú zábavu umocnenú skvelým výberom moderátora večera a tiež príjemné posedenie v štýlovom prostredí hotelovej reštaurácie.



Komerčná informácia




Diskusia k článku

evas13
Krásny večer, ktorý si viem živo predstaviť pri prečítaní tohoto pútavého článku.Vynikajúce jedlo a zvuky harfy. Večer aký by sa mi páčil.
lucylee
WAW, muselo to byť super!
Ako preložím do slovenčiny red snapper? Čo je to za ryba?
lucylee
@sandra ďakujem, super! Pozerala som relácie o varení v angličtine a strašne často túto rybu používajú...som to nevedela nájsť v slovníkoch, čo to je v slovenčine..super stránka
dorisa
Tak ste si užili koštovku. Priala som vám.
evusik
aj ja som bola jednou z výherkýň ale bohužiaľ som sa nemohla zúčastniť pretože so bola a ešte stále som v Prahe u dcéry. Zastúpila ma ale naša nevesta, ktorá pracuje v BA a ktorá mi hneď na druhý deň poslala mail a popísala mi ako sa stretla s ostatnými dievčatami z Varechy a aké úžasné jedlá sa podávali, no a teraz som to vďaka Sandre mohla vidieť aspoň na obrázkoch.... aj mi bolo ľúto že som sa s Vami nemohla stretnúť, no ale čo už možno ešte bude príležitosť :-))
andys
Super :) Perfektná reportáž, až sa mi slinky zbiehajú :) Inak je nejaká možnosť dostať sa na podobné podujatie? Teda okrem výhry na vareche ;)
honestka
Najprv VAM dievcata gratululjem k takej perfektnej vyhre - vsetky vyzerate na fotke skvele - odrazate spokojnost!
Clanok bol napisany dobre, ze aj bez videa som mala pocit, akoby som bola tam s vami sedela, a teraz sa uz len rozjimala nad preslou vonou jednotlivych tanierov, pretoze chutne jedal si viem zivo vybavit.
O vine pomlcim - iste boli prerfektne zladene s jedlom.

Verim, ze takato skvela ukazka podchyti vela dalsich kuchtikov, aby prisli na nasu oblubenu stranku a svojimi originalnymi majstrovskymi dielkami, alebo dobrymi radami tak obohatili nas vsetkych.
babidka
Tesim sa , ze to bola taka skvela akcia a je mi luto , ze som tam nemohla byt s vami . ja som tiez bola u dcery - na druhom konci zemegule :-)Poprosila som preto Sjuz aby ma zastupila a bola som velmi rada , ze to prijala . Bola som tam s nou aspon v duchu:-))))
sjuz
Babidka - ja ti posúvam na oplátku zasa moju výhru:), len mi napíš tvoju adresu, nech ti to môžem poslať poštou...
sjuz
andys - môžeš si v Holiday Inn zarezervovať miesta na degustačný večer v septembri - na tému Retro - pre jedného je cena 39,- EUR.

 www.holidayinn.sk


Staší im napísať na email.
andys
@sjuz , ďakujem za info. Hodnotná výhra, teším sa s vami, dievčatá :)






 



TOPlist