Foto: Holiday Inn
Príjemná atmosféra na degustačnom večere
v Holiday Inn.
Každé tri mesiace organizuje hotel Holiday Inn degustačné večere, vždy s inou témou. Tentoraz prišiel rad na ryby a morské plody, ktoré tvorili súčasť podávaných špecialít. Ako nám prezradil moderátor večera Richard Vrablec, šéfkuchár reštaurácie Zdeněk Michálek má k rybám veľmi blízko, narodil sa totiž rovno v znamení Rýb.
Už predjedlo bodovalo
Hostí už pri vstupe do reštaurácie očarili príjemné tóny harfy, ktoré nás sprevádzali celým podujatím. Možnosť zaujímavej výhry predznamenávali lístočky, na ktoré hostia napísali svoje mená. Po krátkom úvode a predstavení šéfkuchára a zástupcov vinárstva Elesko sa mohlo začať s degustáciou.
Zdvorilostnú vravu plnú očakávaní už o chvíľu vystriedalo štrnganie pohárov a príborov, a slastné vychutnávanie prvého chodu. Čašníci pred hostí ukladali taniere s vkusne naservírovaným predjedlom (Terinkou z Foie gras s krevetkami marinovanými v pikantnej paprike ). Foie gras zožalo veľký úspech, aj napriek tomu, že na niektorých tanieroch zostali krevetky nedotknuté. K predjedlu sa podávalo suché víno Pinot Gris, ročník 2009.
Terinka z Foie gras s krevetkami marinovanými v pikantnej paprike (vľavo) a Zemiakovo-mrkvový krém s kôprom a údeným lososom (vpravo)).
Foto: Varecha.sk – Sandra Támerová
Nasledovala polievka, ktorú má našinec v obľube určite viac ako v iných krajinách. Zemiakovo-mrkvový krém s kôprom a údeným lososom však prekvapil svojou jemnou a príjemnou, ale zároveň aj dosť sýtou chuťou, ktorú spôsobila rozmixovaná zelenina. Hosťom táto nezvyčajná kombinácia zeleninovej polievky s údenou rybou chutila, čomu nasvedčovali prázdne taniere. K polievke nám skúsený someliér ponúkol suché víno Lipovina, ročník 2009.
Redakčný víťaz
Nasledoval pokrm, na ktorom si najviac „zgustla“ naša redakcia. Mušle Sv. Jakuba na citrónovom risotte s nakladaným ďumbierom chutili naozaj skvostne. Risotto bolo správne krémové, aké má byť, chuť citróna bola zasa príjemne osviežujúca. Jemne ochutené mušle pripravené na masle spolu s jemne pikantnou chuťou nakladaného ďumbiera dodali celkovému dojmu punc výnimočnosti. Aj preto sme sa pri konečnom hlasovaní o najlepšie jedlo večera priklonili práve k tejto pochúťke. K risottu sme ochutnali Tramín červený polosuchý, ročník 2009, ktorý bol jedným z našich favoritov zo škály ponúkaných vín v ten večer.
Filety zo zubáča plnené morskou riasou a kuriatkami na zemiakovo-zelerovom pyré a grilovanom cviklovom julienne (vľavo) a Mušle Sv. Jakuba na citrónovom risotte s nakladaným ďumbierom (vpravo)). Foto: Varecha.sk – Sandra Támerová
Ďalším chodom na degustáciu boli filety zo zubáča plnené morskou riasou a kuriatkami na zemiakovo-zelerovom pyré a grilovanom cviklovom julienne. Zubáč je najväčšia sladkovodná ostriežovitá ryba, na Slovensku jedna z najobľúbenejších. Chuť zubáča v spojení s morskou riasou aj kuriatkami pôsobila harmonicky, zeleninovému pyré tiež nebolo čo vytknúť, osadenstvo nášho stola však prekvapila najmä chuť grilovanej cvikle. Osobne si viem predstaviť takéto zdravé chrumkanie večer pred telkou, pričom cviklu možno využiť ako náhradu nezdravých slaných chuťoviek. Víno podávané k tomuto pokrmu – Chardonnay suché barrique 2009 sa stalo jednoznačným víťazom večera, preto ho aj my bez mihnutia oka odporúčame.
Rybu pripravovali pred našimi očami
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Grilovaný Red Snapper na ragú z choriza, červenej
šošovice, čerstvej zeleninky a Noilly Prat
so sladkou sójovou omáčkou
Rybie filety skúsený odborník najprv osolil, okorenil a vzápätí dobrotu opiekol na masle. Na troche olivového oleja opražil cibuľku a chorizo, pridal šošovicu a podlial vodou. Podotýkame, že červenú šošovicu netreba dlho variť, ani vopred namáčať, v konečnej úprave pri tomto recepte by nemala byť úplne mäkká, skôr al dente.
Na zvyšku oleja potom opiekol na kocky nakrájanú zeleninu, cesnak a všetko zalial vínom a vývarom. Potom už stačilo len nechať chvíľku povariť, pridať smotanu, sójovú omáčku a dochutiť soľou a korením. Ak si chcete tento pokrm pripraviť aj doma, pripravte i nasledovné suroviny: 480g filetov Red Snappera, 50g maslam, 80g Choriza, 150g červenej šošovice, 1dcl olivového oleja, 1 menšiu cibuľu, ½ citrónu, 1 mrkvu, ½ menšieho zeleru, 1 stonku zeleru sedano, ½ šálky kuracieho vývaru 2 strúčiky cesnaku, ½ dcl bieleho vína, ½ dcl Noilly Prat, 1PL sójovej omáčky, 1PL smotany, soľ a korenie. K jedlu nám someliér odporučil akostné značkové suché víno Traja jazdci bieli, ročník 2009.
A na záver fajnový dezert
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Hruškové tiramisu s maslovým
karamelom a jahodovou penou
Vkusne servírovaný dezert v malých pohárikoch nenechal nikoho chladným, prekonali sme sa a napratali do seba aj poslednú ponúkanú dobrotu. Ľahkosť a sviežosť dezertu nám privodila príjemný pocit, že sladká bodka za večerou naozaj stála za to. A kto ešte vládal, ochutnal aj posledné víno v ponuke na ochutnávku, Pálavu – polosladké víno ročík 2009.
Skutočná príjemná bodka pre jedného z našich varecháčov však ešte len mala prísť. Na začiatku tohto článku sme písali o lístočkoch na ktoré každý účastník večera napísal svoje meno.
Počas celého večera sa z týchto lístkov losovalo celkovo tri krát, vždy o zaujímavé ceny. Posledné žrebovanie však potešilo najmä osadenstvo pri našom stole, naša varecháčka @sjuz, na večeri zastupujúca @babidku, ktorá v čase tejto udalosti bola odcestovaná, totiž vyhrala voucher na večeru pre dve osoby hoteli Holiday Inn! Svorne s našou @sjuz sa tešili aj ďalšie prítomné varecháčky - @jerica a @zuzoska, zastupujúca tiež neprítomnú @evusik.
Skúste to!
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Rybie špeciality chutili, na tom sme sa zhodli.)
Teraz už viem. Je to stretnutie ľudí podobnej krvnej skupiny, priateľov, ktorí milujú dobré jedlo a víno. Ak chcete na jednom mieste ochutnať čo najviac z danej témy, pre nás to boli práve rybie špeciality, určite využite možnosť, ktorú ponúkajú práve degustačné večery.
Hotel Holiday Inn sa ukázal ako perfektný hostiteľ, ktorý nám ponúkol nielen vynikajúce a nápadité jedlá a vína, ale aj dobrú zábavu umocnenú skvelým výberom moderátora večera a tiež príjemné posedenie v štýlovom prostredí hotelovej reštaurácie.
Komerčná informácia
Ako preložím do slovenčiny red snapper? Čo je to za ryba?
Clanok bol napisany dobre, ze aj bez videa som mala pocit, akoby som bola tam s vami sedela, a teraz sa uz len rozjimala nad preslou vonou jednotlivych tanierov, pretoze chutne jedal si viem zivo vybavit.
O vine pomlcim - iste boli prerfektne zladene s jedlom.
Verim, ze takato skvela ukazka podchyti vela dalsich kuchtikov, aby prisli na nasu oblubenu stranku a svojimi originalnymi majstrovskymi dielkami, alebo dobrymi radami tak obohatili nas vsetkych.
www.holidayinn.sk
Staší im napísať na email.