Fedor Malík:
Príbeh jednej šunky

Fedor Malík, 14. decembra 2010     2 minúty čítania

Len nedávno som sa vrátil z posledného tohtoročného konkurzu vín v španielskej Seville.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Metropola Andalúzie je úžasné mesto. Bohatá história, skvelé vína, originálna gastronómia.

Konkurz končil. Odovzdávali sa diplomy a darčeky. Darčekom za trojdňovú prácu bol jamon – sušená šunka. Bola v obrovskej škatuli, zabalená v čiernom textile a tá moja bola dlhá, predlhá. Tuším to bolo stehno kanca – skokana. Pozri Lahôdky pre milovníkov mäsa Jamon Iberico bellota sa mi do kufra nezmestil. Bolo treba hľadať riešenie. Zašiel som do hotelovej kuchyne a požiadal šéfkuchára o odseknutie paprčky. Zamračil sa a pomedzi zuby si zamrmlal čosi o barbaroch.

Barbar – nebarbar, šunka sa zmestila do kufra. Doma som ju vybalil a radosť vystriedalo sklamanie. Slanina šunky bola už zožltnutá a mäsa na hrubých kostiach nebolo priveľa. Navyše čuchový i chuťový orgán boli v rozpakoch.

Slaninou som kŕmil psíka i mačičky celý týždeň. Nuž a tie najkrajšiekúsky sušeného mäsa som nakrájal a uložil do mrazničky. Budú do fliačkov, do kapustnice, do mletého mäsa.

A keď dostanem po čase náramnú chuť na sušenú šunku, kúpim si v našom markete tú švarcvaldskú. Je síce údená, ale vyzerá i chutí bezchybne.



Diskusia k článku

2010
Pred par rokmi som mal za plotom vinohrad ktory produkoval najlepsie Australske vino Penfold Grange, ale ked som prisiel na Slovensko nikdy som nekomentoval ake podpriemerne cervene vino tam je, len som ho vychvaloval. Tak isto vsetci moji znamy sa cudovali ako sa moze jest daco take slizke ...volalo sa to bryndzove halusky, nikomu to nechutilo.
Takze komentovat mieste speciality je podla mna netaktne a v tomto pripade pre Spanielov urazlive.

sbohemrozume
Nevím, proč bych nemohla komentovat chuť tak jak ji cítím... Ochutnala jsem skvělou i podprůměrnou Schwarzwaldschinken stejně jako vynikající jamón Ibério. Pokus se mi ale šunka zapaří, nevím, proč bych ji měla vychvalovat stejně jako nechápu, proč bych měla vychvalovat podprůměrné víno. Stejně jako se neposadím na zadek pře vínem, jen proto, že je z Kalifornie či Francie, neposadím se na zadek ani z vína moravského, když dobré není. Nevím, proč by to měl někdo považovat za urážku. Spíš mi připadá, že se pořád klaníme druhým a exoticklým a dosud nepoznaným a neumíme říct - ano, proslulé židosvké latkes či švýcarské rösti - dobré bramboráky. Přestaňme se klaněk cizině,buďme k sobě upřímní, ve všech ohledech. Co je dobré doma, oceňme, co je dobré venku, pochvalme. Ale neklaňme se tomu, co za to nestojí.
2010
sbohemrozume, asi som to zle napisal , len som chcel povedat ze kazda krajina ma svoje speciality , ktore sa daju tazko posudzovat .V cine su kuracie paprce v Australii je to napriklad cierna pomazanka Vegemite, ktora je otrasna pre cudzincov, a Australcania si daju dovazat ked ziju v zahranicii.
Tu nejde o ziadne klananie, len je tazko posudzovat daco co je ine ....
sbohemrozume
Ozaj, napísal jsi to tak, že som zle pochopila. Myslela jsem, že chválíš i nekvalitní, když píšeš o podprůměru. Pak nevidím důvod, klanět se cizině (ani domovu). Pokud mluvíš o tom, že mnohdy člověk hodnotí něco, co nezná a není na chuť zvyklý, tam s tebou úplně souhlasím. Na některé chutě a kombinace si člověk musí zvykat. ( A na některé si nezvykne nikdy :-D ) Například jedna část mého já nesnáší špenát, druhá nesnáší celer..., a to nemusím ani za hranice :-D
noelia
Dovolte, aby som sa tiez pridala a snad malinko vysvetlila prapovod tejto zvlastnej, ale velmi cenenej susenej sunky. Byvam len par kilometrov od Sevilla. "Jamon Iberico Bellota" je jedna z nejcenenejsich suniek svojho druhu, pretoze sa susi z jedineho a unikatneho druhu prasiatok, ktore sa volaju "Pata Negra", co znamena, ze cely zivot behaju volne v lese, su pomerne vysoke a stihle a zivia sa vylucne zaludmi, co su plody aj u nas zname.Sunka sa nasledne susi v specialnych drevenych komorach minimalne 48 mesiacov a teda jej chut i "zafarbenie" je tiez jedinecne a unikatne. V Spanielsku sa kupuje vylucne ako delikatesa na Vianoce a je velmi draha - okolo 50 Eur za kilogram. Aj jej krajanie je specialnym ritualom a jednotlive platky musia byt takmer priesvitne.Takze spolu so zelanim krasnych Vianoc Vam posielam ubezpecenie, ze si Vas Spanieli velmi vazili a cenili, pretoze Vam dali to najlepsie, co "maju na sklade".....a ta vona a farba je autenticka a originalna, pretoze 48 a viac mesiacov ....da zabrat......co do vone i farby. A odrezanie kopytka bolo pre kazdeho Spaniela naozaj barbarstvo, pretoze po skonzumovani sa cela noha este ususi a vystavuje ako domaca relikvia ! Konzumuje sa s hustym suchym cervenym vinom a velmi ostrym niekolkorocnym ovcim ci kozim syrom. Takze "len pre supergurmanov".....so specifickym "nosom"..... Zdravim Vas a prepacte, ak by som znela ako "poucovatelka"....mojim zamerom bolo prispiet jednemu z prijemnych "vareskarov".....prijemny den !
sedmak
Ano možem potvrdiť,španieli si na tejto delikatese zakladaju,ako aj pečené prasiatko,ktoré som ja nevedela strtáviť ale som sa prispôsobila a bolo mi milé,keď môj zať si našu kapustnicu,ktorú jedol prvykrát na Slovensku pytal aj na raňajky.Keď prichadzaju na Slovensko varim len slovenské jedlá.No nastava problem,keď som ja v Španielsku a musim sa držať prislovia "v akej krajine si take jedla musiš jesť.Ale riešim to tak,mam rada ryby,takže si vyberám ryby ktoré poznám,ale zaživam aj krušné chvíle,dokumentuju to niektoré foto. kde je vidieť ako mi "chutia"Ale sušená šunka je delikatesa,no menej už sušena slanina alebo klobasa.
vcelka
Jasne vidím, v čom je problém - v pointe príbehu. Na rozdiel od iných stĺpčekov pána Malíka tu nie je nikomu jasné, čo chcel povedať. Takže asi by to chcelo nejaký dovetok. Napríklad aj ten, že keď sa niečo nemôže servírovať tak, ako sa celkom má - napríklad rezať kvôli kufru, zapariť v ňom, niet kde a ako rezať doma šunku na priesvitné plátky... tak potom aj tá najonakvejšia špecialita ide "vniveč" - psom, mačkám a do paštéty.






 



TOPlist