Foto: Pravda
Fedor Malík
Človek postupne dával prednosť iným vôňam a chutiam. Univerzálnym vajciam meniace sa gastronomické zvyklosti akosi vyhovovali. Lenže praženica musí byť zásadne slankavá. Pozri recepty na Vajíčkové hody Rozvoniavať bravčovou masťou, opraženou cibuľkou, rascou, paprikou a musí byť posypaná „šnitlingom". (Milujete pažítku aj vy?) K dobrej praženici patrí dobrý chrumkavý chlebík. V detstve to bol Mackov a Kollárov modranský kmínový, potom častovský a dnes výlučne šenkvický.
Najlepší je „doktor". Miešané vajcia sa však dajú pripraviť aj inak. Môj sused Emil ich zásadne jedáva posypané kryštálovým cukrom. Asi bude vyšinutý... A asi tiež nikdy nebol vo svete. Tam by sa o praženici hodne naučil.
Gruzínci dávajú do omelety mleté orechy, Taliani veľa paradajok, Japonci kuracinu a saké, Turci ovčí mozog a kuraciu pečeň! V Kyjeve som skúsil praženicu s varenou mladou mrkvičkou a fazuľovými strukmi.
I ruskí poľovníci majú svoju praženicu. Pridávajú do nej grilovanú divinu, pšeničnú múku a zapíjajú vodkou. Je ráno, praženica rozvoniava na tanieri a my si k nej pripravíme dobrý čierny čaj. Nie ruský, ten za veľa nestojí. Dajte prednosť Cejlónu, assamu, darjeelingu...
A neslaďte ho, slankavá praženica si žiada horúce adstringentné médium.
Pre trošku zábavy pridám vtip....
otázka: aký je záhorácky hemendex ?...
odpoveď: bez šunky, bez vajec enem tak s chuebem! :o))