Fedor Malík:
Praženica

Fedor Malík, 12. apríla 2011     2 minúty čítania

Bez vajec niet života. A bez dobrej praženice niet ani raňajok.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Od detstva mám slepačie vajcia na tanieri rád. Najobľúbenejšou sladkosťou mojich predpubertálnych čias boli miešané žĺtky s cukrom. O nebezpečí cholesterolu vtedy aj neskôr sme nemali žiadne informácie. Vajec sme sa neľakali...

Človek postupne dával prednosť iným vôňam a chutiam. Univerzálnym vajciam meniace sa gastronomické zvyklosti akosi vyhovovali. Lenže praženica musí byť zásadne slankavá. Pozri recepty na Vajíčkové hody Rozvoniavať bravčovou masťou, opraženou cibuľkou, rascou, paprikou a musí byť posypaná „šnitlingom". (Milujete pažítku aj vy?) K dobrej praženici patrí dobrý chrumkavý chlebík. V detstve to bol Mackov a Kollárov modranský kmínový, potom častovský a dnes výlučne šenkvický.

Najlepší je „doktor". Miešané vajcia sa však dajú pripraviť aj inak. Môj sused Emil ich zásadne jedáva posypané kryštálovým cukrom. Asi bude vyšinutý... A asi tiež nikdy nebol vo svete. Tam by sa o praženici hodne naučil.

Gruzínci dávajú do omelety mleté orechy, Taliani veľa paradajok, Japonci kuracinu a saké, Turci ovčí mozog a kuraciu pečeň! V Kyjeve som skúsil praženicu s varenou mladou mrkvičkou a fazuľovými strukmi.

I ruskí poľovníci majú svoju praženicu. Pridávajú do nej grilovanú divinu, pšeničnú múku a zapíjajú vodkou. Je ráno, praženica rozvoniava na tanieri a my si k nej pripravíme dobrý čierny čaj. Nie ruský, ten za veľa nestojí. Dajte prednosť Cejlónu, assamu, darjeelingu...

A neslaďte ho, slankavá praženica si žiada horúce adstringentné médium.




Diskusia k článku

braxi
Vajíčka sú neodmysliteľná súčasť aj môjho života...
Pre trošku zábavy pridám vtip....
otázka: aký je záhorácky hemendex ?...
odpoveď: bez šunky, bez vajec enem tak s chuebem! :o))
nika60
Aj ja mám vajíčka veľmi rada.A s opraženou cibuľkou nemajú chybu.
bejaja
@nika60 dávam ti za pravdu a ja ich ešte hodne posypem nasekanou pažítkou.
alexdidi
Tiež ich máme radi, manžel práve teraz pripravuje na raňajky lahodnú, nie moc hustú praženičku na lahôdkovej cibuľke,soľ,MČK, opečený chlebík a zelený čaj....
vcelka
A ja vám teraz poviem fór, ktorý je ale krutou pravdou. Jedna firma ponúka polotovar - tekutinu, ktorá sa hodiac na panvicu meni na praženicu. Predáva ju s tým, že má tá praženica stále rovnakú štandardnú chuť, aj keby pri sporáku stál gastronomický analfabet. Odvtedy sa bojím hotelových raňajok (teda nielen obedov), ktoré som už ako dieťa milovala práve pre tú vôňu praženice...






 



TOPlist