Talianske stolovanie má svoje typické pravidlá. Ak vás pozve Talian na obed alebo večeru, rátajte s tým, že bude trvať aj niekoľko hodín. Môžete sa tešiť na viacero delikátnych chodov, ktoré budú zakončené chutným dezertom. Zvyčajne vám naservírujú sladký dezert alebo slaný - v podobe rozličných syrov.
Typickým dezertom v talianskej kuchyni je, aj u nás už dostatočne známe, tiramisu, panna cotta, crostata (múčnik so žĺtkovým krémom, ktorý je posypaný čerstvým ovocím) a „milión“ druhov pravej talianskej zmrzliny.
Stredomorská kuchyňa je gurmánskym zážitkom, a preto sa niet čo čudovať, že po vynikajúcom talianskom jedle vám už miesto na dezert zostane len veľmi ťažko. Preto sa ako vhodná voľba ponúka ľahký smotanový dezert panna cotta. Vyrába sa zo smotany, želatíny a krupicového cukru. Pri jej príprave je dôležité, aby smotana nevrela, ale bola udržiavaná pri teplote asi 80 stupňov, kým sa želatína celkom nerozpustí. Ak si na jej prípravu netrúfate, máme pre vás skvelý tip, ako si ju uvariť doma veľmi jednoducho a rýchlo. Vyskúšajte Panna Cottu značky Dolcela od spoločnosti Podravka. A ako si ju pripravíte? Obsah vrecúška vsypte do 400 ml vriaceho mlieka a za stáleho miešania povarte približne 1 minútu. Uvarený „krém“ nalejte do pripravených misiek, ktoré ste predtým opláchli studenou vodou. Hotová panna cotta sa vám tak bude po stuhnutí lepšie vyklápať. Po odležaní v chladničke môžete servírovať podľa svojej chuti – najlepšie chutí s omáčkou z lesných plodov, jahodovou omáčkou alebo s karamelovou polevou.
Nechajte sa inšpirovať na www.podravka.sk.
Súťaž
Keďže Vianoce sú už jednou nohou u vás doma, pripravte si pre adventných hostí lahodné pudingové dezerty. Inšpiratívne a chutné recepty nájdete na www.podravka.sk. Ak nám pošlete do stredy 26.12.2012 vaše zaujímavé fotografie, ako „vylizujú“ z hrnca sladké pudingové krémy vaši pomocníci, 3 z vás môžu vyhrať balíček od spoločnosti Podravka. Fotografie posielajte na adresu online@pravda.sk. Podmienkou pre získanie výhry je, že na fotografii musí byť zobrazený obal niektorého z produktov značky Dolcela.
Výsledky 4. kola súťaže:
Spoločnosť PODRAVKA INTERNATIONAL vybrala zo 4. kola súťaže týchto troch výhercov balíčkov produktov Podravka:
1. Leonard Gurský, Bratislava
2. Lukasko Krajcovic , Jaslovske Bohunice
3. Zuzana Hažerová, Ľubotice
Pravidlá súťaže