Foto: Pravda archív
Ilustračná fotografia
Každá porcia Bainsovho karí obsahuje 25-tisíc jednotiek ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ktoré vyjadrujú antioxidačnú kapacitu potravín. Antioxidanty v organizme neutralizujú voľné radikály, čím spomaľujú proces starnutia a znižujú riziko rôznych ochorení vrátane rakoviny alebo Alzheimerovej choroby.
Jedlo kombinuje tradičné prísady, u ktorých sú známe ich pozitívne účinky na zdravie, so súčasnými takzvanými superpotravinami. Okrem toho, že je tento pokrm zdravý a chutný, tak je aj pomerne lacný, keďže jedna porcia vyjde na približne na 2,50 libry (v prepočte 2,77 eur).
Bains pochádza z Indie a na svojom konte má aj víťazstvo v televíznej šou BBC Headhunters o najlepšieho vývojového kuchára.
* 20g nasekaného koriandru, plus trošku na ozdobu
* 200gčerstvých čučoriedok
* 2 lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru
* 500g nízkotučného jogurtu
* 4strúčiky cesnaku(najemno nasekaného)
* 3 lyžičky olivového oleja
* 1 lyžička kurkumy
* 2lyžičky mletej škorice
* 1 lyžička čili
* 500g kuracích pŕs nakrájaných na menšie kúsky
* 1 lyžička indického korenia garam masala
* Soľ
Pilaf s bobuľami goji
* 2 lyžičky rímskeho kmínu
* 2lyžičky olivového oleja
* 1malá nakrájaná cibuľa
* 1 lyžička kurkumy,
* 1nastrúhaná mrkva
* 1šálka ryže Basmati
* 50g bobulí goji(himalájske plody, dostať v sušenom stave)
* Hrsť hrášku
* Soľ
Postup
1. Zmiešajte nasekaný koriander, čučoriedky zázvor, soľ, s jogurtom a odložte.
2. Nasekaný cesnak dajte na panvicu s olivovým olejom a na strednom plameni opečte do zlata ,čo by nemalo trvať dlhšie ako minútku , dve. Pridajte kurkumu, dobre premiešajte a ešte asi 20sekúnd zohrievajte. potom pridajte škoricu a čili a varte ďalších 20sekúnd.
3. Pridajte nakrájané kuracie prsia a pod pokrievkou duste za občasného miešania asi 5 minút. Potom pomaly vlejte jogurtovú zmes, zmiešajte s kuraťom a pri nízkej teplote priveďte do varu. Varte bez pokrievky za občasného miešania asi 10minút.potom pridajte korenie garam masala a ozdobte zostávajúcim koriandrom.Na olivovom oleji zahrejte rímsky kmín až semienka začnú vyskakovať, čo trvá asi 3minúty. Potom pridajte cibuľu a varte do zmäknutia. Pridajte kurkumovú múčku, zamiešajte , zohrievajte asi 20sekúnd a potom pridajte nastrúhanú mrkvu. Varte ešte asi 2minúty.
4. Cibuľovú zmes, ryžu basmati, soľ, a 1 a ¾ šálky vriacej vody vložte do veľkej misy vhodnej do mikrovlnky a zamiešajte. Varte odokryté v mikrovlnke asi 4minúty. Potom zamiešajte a varte ďalšie 4minúty. Nakoniec prikryte a varte ešte 4minúty.
5. Vyberte z mikrovlnnej rúry, pridajte bobule goji a hrášok a prikryte na ďaľších 10 minút. Potom premiešajte a najzdravšie jedlo sveta podávajte s kuracím kari a s čučoriedkami.
nevyzerá zložito, a obsahuje to, čo jeme bežne, až na bobule goji, dúfm, že poteší chuťové poháriky všetkým šikovným vareškárom