Trendy:
Najzdravšie jedlo na svete pripravil šéfkuchár Bains

SITA, 18. decembra 2009     2 minúty čítania

Kuracie karí s čučoriedkami a pilafom je kombináciou tradičných prísad a moderných superpotravín.


Foto: Pravda archív

Ilustračná fotografia


Uznávaný britský šéfkuchár a odborník na výživu Gurpareet Bains po dvoch rokoch príprav vymyslel recept na najzdravšie jedlo na svete. Je ním kuracie karí s čučoriedkami a pilafom, ktoré obsahuje také množstvo antioxidantov ako napríklad 49 porcií špenátu, 23 bobúľ hrozna alebo deväť porcií brokolice.

Každá porcia Bainsovho karí obsahuje 25-tisíc jednotiek ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ktoré vyjadrujú antioxidačnú kapacitu potravín. Antioxidanty v organizme neutralizujú voľné radikály, čím spomaľujú proces starnutia a znižujú riziko rôznych ochorení vrátane rakoviny alebo Alzheimerovej choroby.

Jedlo kombinuje tradičné prísady, u ktorých sú známe ich pozitívne účinky na zdravie, so súčasnými takzvanými superpotravinami. Okrem toho, že je tento pokrm zdravý a chutný, tak je aj pomerne lacný, keďže jedna porcia vyjde na približne na 2,50 libry (v prepočte 2,77 eur).

Bains pochádza z Indie a na svojom konte má aj víťazstvo v televíznej šou BBC Headhunters o najlepšieho vývojového kuchára.





Diskusia k článku

aja1
A kde by som našla ten recept?Kurča aj čučoriedky mám a kari korenie u nás nesmie nikdy chýbať.
zela
Určite by som si ten recept vytlačila. Ak je to možné,predstavte ho verejnosti Varechy.Vďaka.
visnovka
no neviem, ale nevyzera celkom dobre, ale moze byt chutne to preto lebo u mna najprv jedia oci a az potom zaludok
makovicka
našla som ho : Najzdravšie jedlo sveta - Kari s čučoriedkami

* 20g nasekaného koriandru, plus trošku na ozdobu
* 200gčerstvých čučoriedok
* 2 lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru
* 500g nízkotučného jogurtu
* 4strúčiky cesnaku(najemno nasekaného)
* 3 lyžičky olivového oleja
* 1 lyžička kurkumy
* 2lyžičky mletej škorice
* 1 lyžička čili
* 500g kuracích pŕs nakrájaných na menšie kúsky
* 1 lyžička indického korenia garam masala
* Soľ

Pilaf s bobuľami goji

* 2 lyžičky rímskeho kmínu
* 2lyžičky olivového oleja
* 1malá nakrájaná cibuľa
* 1 lyžička kurkumy,
* 1nastrúhaná mrkva
* 1šálka ryže Basmati
* 50g bobulí goji(himalájske plody, dostať v sušenom stave)
* Hrsť hrášku
* Soľ

Postup

1. Zmiešajte nasekaný koriander, čučoriedky zázvor, soľ, s jogurtom a odložte.
2. Nasekaný cesnak dajte na panvicu s olivovým olejom a na strednom plameni opečte do zlata ,čo by nemalo trvať dlhšie ako minútku , dve. Pridajte kurkumu, dobre premiešajte a ešte asi 20sekúnd zohrievajte. potom pridajte škoricu a čili a varte ďalších 20sekúnd.
3. Pridajte nakrájané kuracie prsia a pod pokrievkou duste za občasného miešania asi 5 minút. Potom pomaly vlejte jogurtovú zmes, zmiešajte s kuraťom a pri nízkej teplote priveďte do varu. Varte bez pokrievky za občasného miešania asi 10minút.potom pridajte korenie garam masala a ozdobte zostávajúcim koriandrom.Na olivovom oleji zahrejte rímsky kmín až semienka začnú vyskakovať, čo trvá asi 3minúty. Potom pridajte cibuľu a varte do zmäknutia. Pridajte kurkumovú múčku, zamiešajte , zohrievajte asi 20sekúnd a potom pridajte nastrúhanú mrkvu. Varte ešte asi 2minúty.
4. Cibuľovú zmes, ryžu basmati, soľ, a 1 a ¾ šálky vriacej vody vložte do veľkej misy vhodnej do mikrovlnky a zamiešajte. Varte odokryté v mikrovlnke asi 4minúty. Potom zamiešajte a varte ďalšie 4minúty. Nakoniec prikryte a varte ešte 4minúty.
5. Vyberte z mikrovlnnej rúry, pridajte bobule goji a hrášok a prikryte na ďaľších 10 minút. Potom premiešajte a najzdravšie jedlo sveta podávajte s kuracím kari a s čučoriedkami.
nevyzerá zložito, a obsahuje to, čo jeme bežne, až na bobule goji, dúfm, že poteší chuťové poháriky všetkým šikovným vareškárom
58vlasta
Určite to bude chutné a zdravé, ale bolo treba dať recept do receptov...nie do trendov alebo diskusií.
makovicka
V receptoch varechy nebol, tak dúfam, že vás potešil , nech sa vám podarí, skúsim ho aj uvariť, nech sme zdravšie.






 



TOPlist