Viaceré štúdie uvádzajú, že stredomorská strava môže pomôcť v prevencii proti ochoreniam srdca, cukrovke či rakovine a taktiež prispieť k redukcii hmotnosti. Ak ste jej fanúšikmi, nemusíte špeciálne uvažovať nad tým, čo jete. Zdravé jedlá sa skrátka prirodzene stanú vašim životným štýlom.
Viacerí vedci v posledných rokoch skúmali stravovacie návyky ľudí žijúcich v oblasti Stredozemného mora a našli viaceré zdravotné výhody! Ľudia, ktorí preferujú stredomorskú kuchyňu mali podľa výskumu v New England Journal of medicine dvakrát nižšie riziko ochorenia na cukrovku. Štúdia konštatovala, že jedálniček zostavený zo stredomorských jedál môže prispieť k efektívnosti diéty a celkovo sa pozitívne prejaviť na zdraví stravníka.
Stredomorská strava je bohatá na zeleninu, ovocie, ryby, orechy, strukoviny, antioxidanty, vitamíny a minerály. Mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú napr. v rybách, olivovom oleji, avokáde či repke pôsobia protizápalovo i preventívne. Paradajky sú zase prirodzeným zdrojom antioxidantov. Najviac sa však doteraz popísalo o olivovom oleji a jeho pozitívnych účinkoch. Vedci sa však domnievajú, že za zdravším stravovaním nie je olivový olej samotný, ale kombinácia všetkých stredozemských potravín, ktoré ako celok majú vplyv na zdravie. Príkladom ľahkej a chutnej kombinácie je napríklad rukolový šalát s tuniakom a cherry paradajkami (viď recept).
Spoločnosť Podravka má vo svojom sortimente široké zastúpenie pochúťok stredomorskej kuchyne, ktoré môžete zakomponovať do vášho jedálnička. Jej „stredomorskú“ ponuku tvorí pestrá škála cestovín, paradajok či rybacích produktov.
Niečo zo stredomorskej kuchyne: Vyskúšajte Tuniakový šalát s rukolou
Ingrediencie:
2 konzervy Tuniak Eva v olivovom oleji
1 hlávkový šalát
1 cibuľa šalotka
20 cherry paradajok
rukola
Podravka Natur ŠALÁT
soľ
korenie
olivový olej
šťava z citróna
Postup:
Šalát natrháme na stredne veľké kúsky, cibuľu nakrájame na tenké prúžky, cherry paradajky na polovičky a rukolu necháme celú. Všetko zľahka premiešame a dochutíme soľou, korením a Podravkou Natur ŠALÁT. Pokvapkáme citrónovou šťavou a polejeme olivovým olejom. Nakoniec tuniaka jemne roztlačíme vidličkou a vmiešame do šalátu. Šalát podávame ako predjedlo alebo ako prílohu k mäsu.
Súťaž
Súťažná otázka:
Koľko gramov váži balenie korenia Podravka Natur ŠALÁT, ktoré sme použili v recepte na Tuniakový šalát s rukolou?
a) 15g
b) 20g
c) 25g
Správnu odpoveď hľadajte tu: http://www.podravka.sk/products a posielajte v termíne od 2.9.2013 - 15.9.2013 na online@perex.sk.
Do predmetu správy uveďte heslo PODRAVKA1.
Po ukončení súťaže vylosujeme troch výhercov, ktorí získajú balíček produktov od spoločnosti Podravka International.
Výsledky súťaže
Balíčky produktov od spoločnosti Podravka International získavajú: Laco Mintal zo Smižian, Marek Lovas zo Žiliny, Zuzana Pajdlhauserova z Bratislavy 2.
Výhercom gratulujeme!
Pravidlá súťaže
Diskusia k článku