Ázijské omáčky, ktoré menia každé jedlo na zážitok

P.R. Servis, 27. augusta 2025     5 minút čítania

INZERCIA - Chcete variť chutne, rýchlo a originálne? S našou kolekciou štyroch autentických ázijských omáčok – Thajská čili, Sladká čili, Pálivá čili a Ustricová omáčka – sa každé jedlo premení na explóziu chutí a vôní. Inšpirované thajskou, čínskou a juhovýchodnou kuchyňou, tieto omáčky sú ideálne na každodenné varenie aj netradičné gastro experimenty. Pripravené podľa originálnych receptúr, plné umami chuti, štipľavosti, sladkosti a hĺbky.



Foto: Shan’shi

Thajská Čili Omáčka – pravá chuť Thajska

Thajská čili omáčka je kombinácia pikantných červených papričiek a cesnaku. Výborne sa hodí do woku, na rezance, do marinád alebo ako základ do polievok a karí.

Použitie:
  • Stir-fry jedlá, karí, rezancové pokrmy
  • Marinády na mäso a tofu
  • Dochucovanie dresingov a omáčok
  • Výborná aj do fermentovaných pokrmov

  • Vedeli ste, že:
    Štipľavé jedlá v horúcom počasí zvyšujú potenie, čím ochladzujú telo – preto sú také populárne v Ázii.

    Sladká Čili Omáčka – obľúbená aj mimo Ázie

    Táto jemne štipľavá omáčka so sladkým základom je ideálna pre všetkých – od detí po dospelých.

    Shan’shi Sladká čili omáčka Vás očarí svojou pikantnou sladkou chuťou ako aj jemnou príchuťou ananásu. Používa sa ako dip, glazúra alebo na dochutenie hotových jedál. Jej vyvážená chuť dodá každému sústu lahodnosť.

    Použitie:
  • Dip ku jarným rolkám, kuraťu, tofu
  • Glazovanie zeleniny a mäsa
  • Dochucovanie burgerov, sendvičov a misiek
  • Zálievka do ázijských šalátov

  • Vedeli ste, že:
    V Thajsku sa často mieša so sezamovým olejom a limetkou ako rýchla zálievka. Je tak obľúbená, že sa v niektorých krajinách používa namiesto kečupu.

    Pálivá Čili Omáčka – pre milovníkov ohnivého zážitku

    Túto omáčku si zamilujú všetci, ktorí hľadajú intenzívny zážitok. Vyrobená je z červených čili papričiek, octu a sliviek. Má bohatú chuť a poriadny šmrnc. Výborná ako dochucovadlo, dip alebo základ pre pikantné omáčky.

    Použitie:
  • Dochucovanie mäsa, rezancov, zeleniny
  • Do pikantných burgerov a wrapov
  • Ako dip ku hranolkám či mäsu
  • Pridanie do polievok a vývarov

  • Vedeli ste, že:
    Obsah kapsaicínu v pálivej čili omáčke podporuje spaľovanie tukov. Kapsaicín stimuluje uvoľňovanie endorfínov, ktoré vyvolávajú pocit „eufórie“.

    Ustricová Omáčka – bohatá chuť umami z mora

    Hustá, tmavá a mierne slaná omáčka vyrobená z výťažku z ustríc. Má jemne rybaciu, no zároveň karamelizovanú chuť. Je neoddeliteľnou súčasťou čínskej kuchyne.

    Použitie:
  • Stir-fry s mäsom alebo zeleninou
  • Marinovanie hovädzieho a bravčového mäsa
  • Základ do rezancov a ryže
  • Dochucovanie glazúr, omáčok a BBQ

  • Vedeli ste, že:
    Prvá ustricová omáčka vznikla nechtiac – ako výsledok zabudnutej polievky. V niektorých krajinách je základom známeho streetfoodu ako „chow mein“ alebo „beef broccoli“.

    Bravčové kúsky s medom a čili



    Foto: Shan’shi

    Shan’shi prísady:
  • 3 PL Sladkej čili omáčky
  • 2 PL Sójovej omáčky
  • 1 PL Ryžového octu

  • Ostatné prísady:
  • 350 g bravčového mäsa
  • 200 g suši ryže (alebo jazmínovej ryže)
  • 1–2 PL arašidového oleja
  • 200 g mrkvy
  • 1 PL medu
  • 1 jarná cibuľka
  • 1 ČL sezamu
  • 1 ČL cukru
  • korenie, soľ

  • Postup:
    Ryžu uvaríme podľa návodu a zmiešame s trochou ryžového octu pre dochutenie. Jarnú cibuľku nasekáme, mrkvu ošúpeme, nakrájame na tenké pásiky a bravčové mäso nakrájame na plátky.
    Pripravíme omáčku zmiešaním sladkej čili omáčky, sójovej omáčky a medu.
    Na panvici rozpálime olej na strednom plameni a opečieme mrkvu s cukrom, soľou a korením, kým nezmäkne a nezačne sa lesknúť – približne 5 minút. Hotovú mrkvu dáme nabok.
    Kúsky mäsa opečieme chvíľu na panvici, aby sa zatiahli, potom ich zalejeme omáčkou a necháme pár minút variť na strednom ohni.
    Hotové bravčové kúsky podávame s mrkvou a ryžou, posypané jarnou cibuľkou a sezamom.











    TOPlist