Žerbó

zuzbuk - fotkazuzbuk, 23. decembra 2015
Žerbó
Foto: zuzbuk

Tento recept získala moja mamička zrejme ešte pred 60-timi rokmi od svojich kamarátok z Kráľovského Chlmca. Len nedávno som totiž zistila, že je to typický maďarský koláč. Robím ho na všetky väčšie oslavy, celá rodina ho má veľmi rada.

32
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
1 ks
120 g
2 ks
1/2 kocky
1 ks
100 ml
250 ml
250 g
4 PL
80 g
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Heru necháme zmäknúť v teple. Droždie rozdrobíme do 1 dcl vlažného mlieka. Pomelieme si orechy. Múku (môžeme použiť polohrubú a grahamovú pol na pol) a cukor si odvážime a preosejeme, aby v ceste neboli hrudky. Zmiešame spolu so žĺtkami a vanilkou, pridáme kvások.

  2. 2

    Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nám bude dobre vaľkať. V prípade potreby pridáme mlieko. Cesto dobre vymiešame a rozvážime na tri rovnaké diely.

  3. 3

    Prvý diel rozvaľkáme na veľkosť plechu, ktorý sme si vytreli Herou a jemne zasypali múkou. Cesto uložíme na plech a potrieme ho veľmi tenkou súvislou vrstvou lekváru. Potom rovnomerne posypeme najemno postrúhanými orechmi a kryštálovým cukrom, ktoré dlaňami vtlačíme do lekváru.

  4. 4

    Zakryjeme druhým kusom rozvaľkaného cesta, znova pritlačíme, aby vrstvy k sebe dobre sadli. Po celej ploche popicháme obe vrstvy vidličkou, aby sa nezdúvali. Postup s lekvárom, orechmi a cukrom opakujeme. Prikyjeme poslednou vrstvou cesta, opäť dobre pritlačíme, popicháme znova vidličkou a dáme piecť pri 200 stupňoch na 30-35 minút.

  5. 5

    Keď je koláč vychladnutý, pripravíme si čokoládovú polevu podľa návodu na obale. Nalejeme na koláč polovicu polevy, aby sme vyrovnali nerovnosti na ceste. Necháme stuhnúť. Opäť si zohrejeme polevu (odložíme si z nej časť - aspoň 4 lyžice) a postup opakujeme, necháme stuhnúť. Napokon na vrch nalejeme lyžicou tenké pásiky polevy na ozdobu. Hotovo.

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
Ja som ho tiež teraz piekla, ale lekvár som použila marhuĺový a natrela som ho hrubšie, hotový zákusok vyzerá lepšie, ako s tmavými lekvármi. ( moja mama ho mala v písanke pod názvom - žerbo selet--alebo tak najako po maďarsky).
Ďakujem za odozvu. Potešil ma Váš záujem a som rada, že máte na žerbó chuť. Chcem Vás povzbudiť, že to vôbec nie je komplikované, ten popis možno tak vyzerá, ale keď to raz skúsite, bude to pohoda. U nás musí byť na každé sviatky, lebo je svieži, no a najmä s orechmi, ktoré máme všetci radi. Bezpečne ho môžete upiecť aj s grahamovou, resp. celozrnnou múkou, ešte sa mi zdá šťavnatejší. A nezabudnite vidličkou popichať druhé aj vrchné cesto, "nenaduje" sa... Niečo Vám niekedy zas pošlem...

Pridaj komentár k receptu: