Foto: zuzbuk
Tento recept získala moja mamička zrejme ešte pred 60-timi rokmi od svojich kamarátok z Kráľovského Chlmca. Len nedávno som totiž zistila, že je to Zobraziť celý popisTento recept získala moja mamička zrejme ešte pred 60-timi rokmi od svojich kamarátok z Kráľovského Chlmca. Len nedávno som totiž zistila, že je to typický maďarský koláč. Robím ho na všetky väčšie oslavy, celá rodina ho má veľmi rada.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Heru necháme zmäknúť v teple. Droždie rozdrobíme do 1 dcl vlažného mlieka. Pomelieme si orechy. Múku (môžeme použiť polohrubú a grahamovú pol na pol) a cukor si odvážime a preosejeme, aby v ceste neboli hrudky. Zmiešame spolu so žĺtkami a vanilkou, pridáme kvások.
- 2
Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nám bude dobre vaľkať. V prípade potreby pridáme mlieko. Cesto dobre vymiešame a rozvážime na tri rovnaké diely.
- 3
Prvý diel rozvaľkáme na veľkosť plechu, ktorý sme si vytreli Herou a jemne zasypali múkou. Cesto uložíme na plech a potrieme ho veľmi tenkou súvislou vrstvou lekváru. Potom rovnomerne posypeme najemno postrúhanými orechmi a kryštálovým cukrom, ktoré dlaňami vtlačíme do lekváru.
- 4
Zakryjeme druhým kusom rozvaľkaného cesta, znova pritlačíme, aby vrstvy k sebe dobre sadli. Po celej ploche popicháme obe vrstvy vidličkou, aby sa nezdúvali. Postup s lekvárom, orechmi a cukrom opakujeme. Prikyjeme poslednou vrstvou cesta, opäť dobre pritlačíme, popicháme znova vidličkou a dáme piecť pri 200 stupňoch na 30-35 minút.
- 5
Keď je koláč vychladnutý, pripravíme si čokoládovú polevu podľa návodu na obale. Nalejeme na koláč polovicu polevy, aby sme vyrovnali nerovnosti na ceste. Necháme stuhnúť. Opäť si zohrejeme polevu (odložíme si z nej časť - aspoň 4 lyžice) a postup opakujeme, necháme stuhnúť. Napokon na vrch nalejeme lyžicou tenké pásiky polevy na ozdobu. Hotovo.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
netreba..môžeš hneď pracovať ďalej..je to iné cesto-nie klasika kysnuté..no výborné..
Vôbec nie, bez kysnutia, to všetko "urobí" rúra.... Dobrú chuť. nebojte sa, je to jednoduché!