Foto: mardo
4
porcie
porcie
5 minút
príprava
príprava
30 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Možno sa Vám to bude zdať divné, ale ja nepridávam do kaše mlieko. Je to dôsledok toho, ako som sa to naučil. Zo včera nám ostalo mäsko na hríbikoch, takže dnes to budeme mať s kašou. Na jej prípravu budeme potrebovať zemiaky, smotanu, soľ, maslo, čierne korenie a petržlenovú vňaťku na dozdobenie. Zemiaky uvaríme a pretlačíme. Smotanu uvaríme tak, aby nám z nej zostala polovica. K zemiakom pridáme maslo a za stáleho miešania pridávame smotanu. Je dobre povedať, že počas pridávania smotany je kastról so zemiakmi stále na plameni. Nakoniec len dochutíme soľou, ozdobíme čiernym korením a petržlenovou vňaťou.
dakujem za prispevok, ono cela moja kuchyna je o tradiciach, o srdiecku a laske k jedlu. Nikdy sa nesnazim nahradzat ingediencie a vzdy varievam s cerstvych produktov, nepoznam prasky, mrazene ani kadejake bujony a vegety. snazim sa dostat z kazdej suroviny jej chut a vonu. o tom je moja kuchyna.
dakujem za nazor. to co varim je kasa. takto som sa ju v cechach naucil. na pyre sa pouziva horuce mlieko a maslo a vyslaha sa to cele. to je pyre.
slahacimi metlickami
dakujem, ono ano zda sa to byt tazke ale nieje. aspon mne to tak nepripada. mozno mam fakt malo rokov a neviem to posudit.
dakujem, ano pocul som o tom, mne to tam uz nepasuje. neviem. ;-)
A odpovede ku komentom nemusíš dávať zvlášť, môžeš ich napísať v jednom komentári, aj tak si prečítame.
Dľa chuti si očisti potrebné množstvo zemiakov - ktoré nakrájaj na tenké kolieska, omyté zalej vodou, jemne prisoľ a nezaškodí, keď do toho pridáš lyžicu bravčovej masti, ak je po ruke.Vody pridaj toľko, že nad krumpolcami bude hladinu cca 2 cenťáky.
Nechaj variť dovtedy, pokým sú zemiaky riadne uvarené - a potom ich pomágaj v tej vode, alebo zober ručný mixér a riadne ich rozmixuj aj s tou vodou,a to na ohni - jemnom,slabučkom ohni, lebo začneš počas varu pridávať hrubú krupicu - po troške, miešaš, ďalšia troška krupice a furt miešaš, miešaš, neprestávaš, lebo keby si na chvíľku prestal, tak by si zrazu sám pocítil, prečo sa táto kaša volá "fučka", a tak, keď si myslíš, že je už dosť tej krupice, bo oko tiež neoklame, tak ju ešte za stáleho miešania necháš asi minútku variť, aby sa krupica napila tekutiny, nabobtnala a dobre sa prevarila.
UPOZORNENIE: Ak ju chceš konzumovať hneď, radím ti - nakrájaj cibuľku, na oleji osmaž do červena, na tanieri na kašu rozotri aj s trochou toho mastného, do pravej ruky lyžica, do ľavej hrnček so studeným mliekom a môžeš začať jesť. Niektorí naši chlapi v rodine si dajú ešte po ruke krajec čerstvéího chleba, vraj to má iba vtedy tú pravú chuť.
No ale, ja ti radím, zober kastról s kašou, daj ju niekde do chladna a vyčkaj do druhéh dňa. Medzitým si priprav, alebo zožeň bravčového oškvarky, tie nakrájaj na dno panvice, pridaj trochu bravčovej masti, a hybaj pre kastról s kašou. Keď pokrývku zdvihneš, nezľakni sa, neuvidíš tam kašu, ale hrudu bledého čohosi, čo musíš nožom krájať a ukladať na panvicu, rozotierať lyžicou a nechať ju pekne ohriať na tých oškvarkoch, Keď už cícíš vôňu oškvarkov až v tretej miestnosti od šporáka, pekne kašu poprevracaj, a nechaj ju trošku-trošíčku osmažiť od spodku do červenkastej farby. Potom si to daj na tanier a k tomuto sa zase hodí niečo kyselé - my máme najradšej čalamádu a úplne super je čerstvá kyselá kapustička, pekne rezajúci pri prehĺtaní od fajnej kyselosti. Tak dobrú chuť
/Dnes varím kôprovicu s knedľou, k tomu viedenské párky a vajco na tvrdo - neskaj sa mi nechce pri šporáku stáť dlhšie ako hdinu !/
Teba beriem do teamu! Jakoze, pre tvoje čaro. Viš!
tu?
na sak ste tam ale styri generacie! volako to podel pomenuj kera je kera. no uz ako si mam taktok vybrat?! hehe
vella je moja prvorodená, vedla je jej mama, hnet trecá je mama tej vlevo a nakonci je mama tej druhej vlevo - :)))))))) je to naša štvorgeneračná zestava, spolu máme 202 rokov, najstaršá má 86.
na internete si tiež volíme svojich avatarov, čiže ponúkame nejaké zobrazenie ktoré nás vystihuje, alebo ukazuje aký by sme chceli byť, alebo ako by sme chceli aby nás ľudia vnímali :-)
@mardo kaša výborná :-) a tvoje fotky majú zvláštne čaro, ako keby si ich fotil cez filter, moc pekné
A inak, videla som kúsok z toho nového filmu Avatar, ale akosi ma to neoslovilo. Možno som urobila chybu, že som si ho nepozrela celý.
Ten vzadu je náš ridžbek Alan a vedľa neho v popredí je jeho sesternička . No a nerozumiem už niekoľko dní tomu, že keď si avatar zmením, zaeditujem, aj tak to trvá chvíľočku, než sa to zmení. Uvidím, či sa tá štvorgeneračná fotka stratí, keď pridám tento príspevok.
ale táto štvorgeneračná je veľmi pekná a to, že ešte máš vedľa seba mamu ti úprimne závidím :-)
:-))))
A čo máš so špaghétama,ha?Idem kuknút!