Zelinkové pálené fotorecept

evusik - fotkaEvusik, 29. mája 2015 22:11
Ďalšie recepty »
Zelinkové pálené (fotorecept)Foto: evusik

raz som tu na Vareche napísala v komentároch, že som nachladnutá a liečim sa zelinkovým... jedna milá varecháčka mi odpísala že to nepomáha, nech si do toho zelinkového čaju nalejem radšej slivovice :-) tak som jej musela vysvetliť, že zelinkové nie je čaj ale pálenka do ktorej sa naložia zelinky-bylinky a nechajú sa vylúhovať... a domáca medecína je na svete...

10 min
príprava

Suroviny

1 liter (alebo iná pálenka)
50 ml
2 ČL
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    postup je úplne jednoduchý: v prvom rade potrebujete kvalitnú domácu pálenku, môj muž najradšej používa dobrú domácu jabĺčkovicu značky "Moja" tá naša, alebo jeho? je z roku 2013, vtedy bola fakt dobrá úroda... na jeden liter pálenky dáme pol deci vody a dve malé lyžičky cukru, vylejeme do fľašky a pridáme bylinky - mäty môžeme pridať aj 3 veľké byľky ale ruty len 2-3 maličké... dáme do komory a za pár dní môžeme popíjať... bylinky z fľaše neodstraňujeme, ale necháme ich namočené v alkohole až do úplného vypitia...

    Zelinkové pálené (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäta pieporná: využíva sa v potravinárstve, likérnictve i cukrárenstve. Používa sa do omáčok, jahňacích a baraních mias, zemiakov, zeleniny a zeleninových šalátov, nápojov a pod. Mäta zvyšuje telesnú kondíciu, chuť do jedla a posilňuje celú nervovú sústavu. Jej prvoradé liečebné uplatnenie je pri všetkých druhoch žalúdočných ťažkostí. Aktivizuje vylučovanie pečene a pankreasu, utišuje bolesti žlčníka a žalúdka. Podporuje tvorbu tráviacich štiav a žlče a uvoľňuje svalstvo čriev. Pomáha pri hnačke a uvoľňuje kŕče v hrubom čreve. Zastavuje zvracanie, uvoľňuje kŕče žalúdku, lieči koliky a choroby čriev. Zmierňuje plynatosť a nadúvanie. Zdroj: ujo Gúgl

    Zelinkové pálené (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ruta voňavá: používa sa v lekárnictve (na získavanie silice, rutínu atď.), vo voňavkárstve, v likérnictve aj gastronómii... v malých dávkach sa sušené a drvené listy pridávajú do bylinkového masla, šalátov, syrových a tvarohových nátierok a omáčok. Žutie čerstvých listov odstraňuje z úst zápach po cesnaku a cibuli. Čaj z ruty by sa nemal variť. Pripravujeme iba vlažný macerát, ktorý je účinný pri liečbe cievneho systému, pri zvýšenej krehkosti, lomivosti a priepustnosti kapilár, zlepšuje obeh krvy - tým napomáha pri regulácii krvného tlaku. Ruta voňavá má silný vplyv na ženský organizmus. Prekrvuje maternicu pri oneskorenej menštruácii, pomáha pri nepravidelnej a bolestivej menštruácii a odstraňuje menštruačné kŕče. POZOR!!! Vnútorne vo väčších dávkach spôsobuje otravu. Prekrvuje malú panvu a preto je nebezpečná pre tehotné ženy!!!! Zdroj: ujo Gúgl

    Zelinkové pálené (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zelinkové pálené je príjemná jemne chladivá pálenka, je takej jemnej zelenkavej farby a u nás ju používame pri žalúdočných problémoch alebo len tak keď máme chuť na kalíštek :) veď prevencia, no nie? :-)

    Zelinkové pálené (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na zdravie!

    Zelinkové pálené (fotorecept) - obrázok 5
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist