Zelinkové pálené fotorecept

evusik - fotkaevusik, 29. mája 2015
Zelinkové pálené (fotorecept)
Foto: evusik

raz som tu na Vareche napísala v komentároch, že som nachladnutá a liečim sa zelinkovým... jedna milá varecháčka mi odpísala že to nepomáha, nech si do toho zelinkového čaju nalejem radšej slivovice :-) tak som jej musela vysvetliť, že zelinkové nie je čaj ale pálenka do ktorej sa naložia zelinky-bylinky a nechajú sa vylúhovať... a domáca medecína je na svete...

10 minút
príprava

Suroviny

1 liter (alebo iná pálenka)
50 ml
2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    postup je úplne jednoduchý: v prvom rade potrebujete kvalitnú domácu pálenku, môj muž najradšej používa dobrú domácu jabĺčkovicu značky "Moja" tá naša, alebo jeho? je z roku 2013, vtedy bola fakt dobrá úroda... na jeden liter pálenky dáme pol deci vody a dve malé lyžičky cukru, vylejeme do fľašky a pridáme bylinky - mäty môžeme pridať aj 3 veľké byľky ale ruty len 2-3 maličké... dáme do komory a za pár dní môžeme popíjať... bylinky z fľaše neodstraňujeme, ale necháme ich namočené v alkohole až do úplného vypitia...

    Zelinkové pálené (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäta pieporná: využíva sa v potravinárstve, likérnictve i cukrárenstve. Používa sa do omáčok, jahňacích a baraních mias, zemiakov, zeleniny a zeleninových šalátov, nápojov a pod. Mäta zvyšuje telesnú kondíciu, chuť do jedla a posilňuje celú nervovú sústavu. Jej prvoradé liečebné uplatnenie je pri všetkých druhoch žalúdočných ťažkostí. Aktivizuje vylučovanie pečene a pankreasu, utišuje bolesti žlčníka a žalúdka. Podporuje tvorbu tráviacich štiav a žlče a uvoľňuje svalstvo čriev. Pomáha pri hnačke a uvoľňuje kŕče v hrubom čreve. Zastavuje zvracanie, uvoľňuje kŕče žalúdku, lieči koliky a choroby čriev. Zmierňuje plynatosť a nadúvanie. Zdroj: ujo Gúgl

    Zelinkové pálené (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ruta voňavá: používa sa v lekárnictve (na získavanie silice, rutínu atď.), vo voňavkárstve, v likérnictve aj gastronómii... v malých dávkach sa sušené a drvené listy pridávajú do bylinkového masla, šalátov, syrových a tvarohových nátierok a omáčok. Žutie čerstvých listov odstraňuje z úst zápach po cesnaku a cibuli. Čaj z ruty by sa nemal variť. Pripravujeme iba vlažný macerát, ktorý je účinný pri liečbe cievneho systému, pri zvýšenej krehkosti, lomivosti a priepustnosti kapilár, zlepšuje obeh krvy - tým napomáha pri regulácii krvného tlaku. Ruta voňavá má silný vplyv na ženský organizmus. Prekrvuje maternicu pri oneskorenej menštruácii, pomáha pri nepravidelnej a bolestivej menštruácii a odstraňuje menštruačné kŕče. POZOR!!! Vnútorne vo väčších dávkach spôsobuje otravu. Prekrvuje malú panvu a preto je nebezpečná pre tehotné ženy!!!! Zdroj: ujo Gúgl

    Zelinkové pálené (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zelinkové pálené je príjemná jemne chladivá pálenka, je takej jemnej zelenkavej farby a u nás ju používame pri žalúdočných problémoch alebo len tak keď máme chuť na kalíštek :) veď prevencia, no nie? :-)

    Zelinkové pálené (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na zdravie!

    Zelinkové pálené (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
zaujímavé, posuniem ďalej, kamoška nevie čo s poriadne rozrastenou mätou. Jej manžel sa už zamýšľal, či sa nedá vypáliť :-)
@evusik
hlásim sa do zelinkárskeho klubu..budem slušná..poslúchať..držať hubu..:-)
máme hádam zo 20 takýchto macerátov..nedávame cukor..v čistej domácej..na jar začneme medvedím cesnakom..teraz bazu..pokračujem dľa času byliniek..veľmi dobrá je kapucínka-prírodné antibiotikum..
i plody dávame:aronia..drienky..
na trávenie palina..horec..zemežlč..
tu si ma chytila do siete..
už mlčím..:-)
Na zdravíčko..!!
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
Vodu a cukor by som nedávala. Zelinkové sme vždy vozili so sebou na dovolenky, hlavne k moru, ráno nalačno bol jeden štamperlík povinný pre každého. Zelinky sme používali podľa chuti a aké vtedy boli keď sa nakladalo.
idem skúsiť s medovkou, moja svokra robievala rascovú, ale vodu s cukrom prevarila a vychladnuté vliala už do vylúhovaného, na bruchabôľ vynikajúce;
@izabella929 ďakujem :)
@tiginko to poznám ja tiež občas neviem čo zo zelinkami...
@radost vidím, že si fajnšmaker... môj svokor bol na toto tiež expert, tiež robieval rôzne kombinácie a teraz to isté robí môj muž ... ja skôr tie čajíky preto si aj pestujem a suším bylinky na zimu... teraz práve suším jahodový list...
@jerica to nie je pohár to je taká baňatá fľaša a má asi 1,5 litra a áno ide tam len pol deci vody
@klaudia968 ďakujem :)
@dr ty by si nedala, my dávame a môj muž hovorí, že bez vody a cukru to nie je ono... vyskúšaj, porovnaj a potom napíš...
@manya rascovku aj zubrovku robievame aj my :)
tak už sa lúhuje aj medovka aj bazový kvet, mám ešte otázku, či ti bylinky zostanú zelené, lebo keď som lúhovala vo vodke, tak mi tak zhnedli, že som to vyliala, teraz som použila domovinu;
@manya
môj názor:
výluh-alkohol bylinkový vyliať..??nikdy..bylinky vyhodiť..??jasné..
niekedy bylinky zmenia farbu-asi to závisí od slnka..ja si myslím-že to nie je podstatné..dôležitý je výluh..bylinkový extrakt..
@manya ruta ostane krásna zelená, ale mäta zostane také úplne tmavá zelená, ale vždy to môžeš precediť a bylinky vyhodiť... ostane ti čistý výluh a ten je podstatný presne ako píše @radost
@radost malo to hnusnú farbu niečo medzi zelenou a hnedou a bolo toho asi 3 dl, podľa mňa tá vodka mala s vodkou len spoločný názov, a možno aj byliniek bolo veľa, teraz si to odsledujem, ďakujem @evusik ak sa vydarí budem experimentovať aj ďalej s čerstvými bylinkami, lebo trošku z takéhoto alkoholu ti na bolesť zaúčinkuje rýchlejšie ako čaj;
Ja som uz zaliala kvalitnou vodkou skorocel, cakam na kapucinku (stale nie je dost rozrastla) a zacnem medovkou a matou skoricovou, alebo jablkovou.
mam radost, ze sa rozmaha "liecenie" domacimi vyrobkami.
ďakujem za odpoveď, pýtala som sa preto, mám svoju marhuľovicu, svoje bylinky, videlo sa mi, že ten pohár kde sú byliny je troj litrový, nič to za to, určite vyskúšam.


@jerica lepšie urobíš ak nebudeš pridávať vodu ani cukor počas macerovania bylín,ale ak chceš získať príjemnú chuť medicíny:-)po scedeni pridaj podľa chuti napr.uvareny sirup čiernych ríbeoli,ziskas medicínu s pozvolnym uvolnovaniRobím veľa maceratov napr.z Ginko biloba ,zelených orechov a mnohých iných....vždy sa niekomu zídu:-)



fľašu držať v tme.ak chceš pre efekt nehat byliny vo fľaše,vôbec nepridavaj cukor .Ak vsak chceš chutnú
Medicínu:-) naried si ju prevarenym sirupom,napríklad z čiernych ríbezle,alebo aronie,ziskas liecivo s postupným uvoľňovanim.
Robim pravidelne tieto maceraty aj z Ginko biloba, skorocel,smrekovy sirup/ med, zelene
@ubka toto je rokmi osvedčený postup, takto robil môj svokor a takto robí aj môj muž... ja nikomu tento postup nevnucujem preto nechápem ten tvoj dôraz na "lepšie urobíš ak nedáš vodu a cukor" len si zabudla napísať, že prečo... mňa osobne by to zaujímalo...

@jerica takéto a aj iné bylinkové pálenky robí môj muž a on to robí viacmenej od oka - zarobí, ochutná sem tam čosi doplní, ja sa o to nestarám ja už len koštujem :-) ale čo sa týka marhuľovice bojím sa, že tá má výraznú chuť, aby sa to nepobilo s tými bylinkami...
@evusik , prepáč,až teraz som otvorila koment.Určite som nemala v úmysle dotknúť sa Ťa,aj ked to možno tak cítiš.
Nepridávam cukor do vylúhov na odporucenie jedného starého bylinkara,vraj práve cukor spôsobuje sfarbenie bylín,reakcia .
Ak sa Ťa to dotklo,ospravedlňujem sa,určite nie som ta,ktorá by spochybňovala,alebo chcela niekoho urazit :-)

Pridaj komentár k receptu: