Foto: evusik
raz som tu na Vareche napísala v komentároch, že som nachladnutá a liečim sa zelinkovým... jedna milá varecháčka mi odpísala že to nepomáha, nech Zobraziť celý popisraz som tu na Vareche napísala v komentároch, že som nachladnutá a liečim sa zelinkovým... jedna milá varecháčka mi odpísala že to nepomáha, nech si do toho zelinkového čaju nalejem radšej slivovice :-) tak som jej musela vysvetliť, že zelinkové nie je čaj ale pálenka do ktorej sa naložia zelinky-bylinky a nechajú sa vylúhovať... a domáca medecína je na svete...
príprava
Postup
-
1
postup je úplne jednoduchý: v prvom rade potrebujete kvalitnú domácu pálenku, môj muž najradšej používa dobrú domácu jabĺčkovicu značky "Moja" tá naša, alebo jeho? je z roku 2013, vtedy bola fakt dobrá úroda... na jeden liter pálenky dáme pol deci vody a dve malé lyžičky cukru, vylejeme do fľašky a pridáme bylinky - mäty môžeme pridať aj 3 veľké byľky ale ruty len 2-3 maličké... dáme do komory a za pár dní môžeme popíjať... bylinky z fľaše neodstraňujeme, ale necháme ich namočené v alkohole až do úplného vypitia...
-
2
Mäta pieporná: využíva sa v potravinárstve, likérnictve i cukrárenstve. Používa sa do omáčok, jahňacích a baraních mias, zemiakov, zeleniny a zeleninových šalátov, nápojov a pod. Mäta zvyšuje telesnú kondíciu, chuť do jedla a posilňuje celú nervovú sústavu. Jej prvoradé liečebné uplatnenie je pri všetkých druhoch žalúdočných ťažkostí. Aktivizuje vylučovanie pečene a pankreasu, utišuje bolesti žlčníka a žalúdka. Podporuje tvorbu tráviacich štiav a žlče a uvoľňuje svalstvo čriev. Pomáha pri hnačke a uvoľňuje kŕče v hrubom čreve. Zastavuje zvracanie, uvoľňuje kŕče žalúdku, lieči koliky a choroby čriev. Zmierňuje plynatosť a nadúvanie. Zdroj: ujo Gúgl
-
3
Ruta voňavá: používa sa v lekárnictve (na získavanie silice, rutínu atď.), vo voňavkárstve, v likérnictve aj gastronómii... v malých dávkach sa sušené a drvené listy pridávajú do bylinkového masla, šalátov, syrových a tvarohových nátierok a omáčok. Žutie čerstvých listov odstraňuje z úst zápach po cesnaku a cibuli. Čaj z ruty by sa nemal variť. Pripravujeme iba vlažný macerát, ktorý je účinný pri liečbe cievneho systému, pri zvýšenej krehkosti, lomivosti a priepustnosti kapilár, zlepšuje obeh krvy - tým napomáha pri regulácii krvného tlaku. Ruta voňavá má silný vplyv na ženský organizmus. Prekrvuje maternicu pri oneskorenej menštruácii, pomáha pri nepravidelnej a bolestivej menštruácii a odstraňuje menštruačné kŕče. POZOR!!! Vnútorne vo väčších dávkach spôsobuje otravu. Prekrvuje malú panvu a preto je nebezpečná pre tehotné ženy!!!! Zdroj: ujo Gúgl
-
4
Zelinkové pálené je príjemná jemne chladivá pálenka, je takej jemnej zelenkavej farby a u nás ju používame pri žalúdočných problémoch alebo len tak keď máme chuť na kalíštek :) veď prevencia, no nie? :-)
-
5
Na zdravie!
hlásim sa do zelinkárskeho klubu..budem slušná..poslúchať..držať hubu..:-)
máme hádam zo 20 takýchto macerátov..nedávame cukor..v čistej domácej..na jar začneme medvedím cesnakom..teraz bazu..pokračujem dľa času byliniek..veľmi dobrá je kapucínka-prírodné antibiotikum..
i plody dávame:aronia..drienky..
na trávenie palina..horec..zemežlč..
tu si ma chytila do siete..
už mlčím..:-)
Na zdravíčko..!!
tá voda je len 50ml ? ďakujem , pekný víkend .
@tiginko to poznám ja tiež občas neviem čo zo zelinkami...
@radost vidím, že si fajnšmaker... môj svokor bol na toto tiež expert, tiež robieval rôzne kombinácie a teraz to isté robí môj muž ... ja skôr tie čajíky preto si aj pestujem a suším bylinky na zimu... teraz práve suším jahodový list...
@jerica to nie je pohár to je taká baňatá fľaša a má asi 1,5 litra a áno ide tam len pol deci vody
@klaudia968 ďakujem :)
@dr ty by si nedala, my dávame a môj muž hovorí, že bez vody a cukru to nie je ono... vyskúšaj, porovnaj a potom napíš...
@manya rascovku aj zubrovku robievame aj my :)
môj názor:
výluh-alkohol bylinkový vyliať..??nikdy..bylinky vyhodiť..??jasné..
niekedy bylinky zmenia farbu-asi to závisí od slnka..ja si myslím-že to nie je podstatné..dôležitý je výluh..bylinkový extrakt..
mam radost, ze sa rozmaha "liecenie" domacimi vyrobkami.
@jerica lepšie urobíš ak nebudeš pridávať vodu ani cukor počas macerovania bylín,ale ak chceš získať príjemnú chuť medicíny:-)po scedeni pridaj podľa chuti napr.uvareny sirup čiernych ríbeoli,ziskas medicínu s pozvolnym uvolnovaniRobím veľa maceratov napr.z Ginko biloba ,zelených orechov a mnohých iných....vždy sa niekomu zídu:-)
fľašu držať v tme.ak chceš pre efekt nehat byliny vo fľaše,vôbec nepridavaj cukor .Ak vsak chceš chutnú
Medicínu:-) naried si ju prevarenym sirupom,napríklad z čiernych ríbezle,alebo aronie,ziskas liecivo s postupným uvoľňovanim.
Robim pravidelne tieto maceraty aj z Ginko biloba, skorocel,smrekovy sirup/ med, zelene
Nepridávam cukor do vylúhov na odporucenie jedného starého bylinkara,vraj práve cukor spôsobuje sfarbenie bylín,reakcia .
Ak sa Ťa to dotklo,ospravedlňujem sa,určite nie som ta,ktorá by spochybňovala,alebo chcela niekoho urazit :-)