Zázračné pečivo fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 13. marca 2013
Zázračné pečivo (fotorecept)
Foto: ancicka

Tento receptík je so stých babičkovských receptov.Je to fajné čajové pečivo.Už dlhší čas som sa chystala ,že ho urobím.Tu je!!!Tým chcem ukázať,že aj naše Zobraziť celý popisTento receptík je so stých babičkovských receptov.Je to fajné čajové pečivo.Už dlhší čas som sa chystala ,že ho urobím.Tu je!!!Tým chcem ukázať,že aj naše babky a prababky boli kreatívne a vedeli tiež piecť a to veľmi dobré.Dúfam,že bude aj inšpiráciou pre niektoré varecháčky.

30 minút
príprava

Suroviny

3 ks
1/4 kg (alebo hladká)
1/4 kg




Postup

  1. 1

    V rozpise je základ surovín,z ktorých sa odvíja potom postup všetkých koláčikov.Pri jednotlivých koláčikoch pripíšem aj váhu navyše,alebo menej.

  2. 2

    1 koláčik:Vyšľahám si do tuhá bielka a pridám pr. cukor.Vyšľahám ich aby boli bielka poriadne tuhé.

    Zázračné pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom zašľahám žltky,

    Zázračné pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a nakoniec pridám 1/2 dl olej a múku.Jemne ju vmiešam do piškoty.Teraz idem robiť biskupský chlebík,tak pridám 1 čl kypriaceho prášku.

    Zázračné pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na biskupský chlebík pridám kandizované ovocie,posekané orechy,hrozienka a nakrájanej čokolády.Zamiešam a vylejem do dobré vymastenej a múkou vysypanej formy.Pečieme pri 180 °C asi 20 min.Každý si musí teplotu regulovať podľa seba,lebo každá rúra pečie inač.

    Zázračné pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečený nechám vychladiť na mriežke.Chlebík môžme po vychladení pocukrovať,alebo poliať čokoládou.

    Zázračné pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chlebík pokrájaný.

    Zázračné pečivo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    2 koláčik:Z toho istého cesta /základ/,je upečený Veľkonočný baranček.Lenže do cesta som nepridávala nič iné,lebo cesto sa aj tak nezje.Bude ako dekorácia počas sviatkov.Barančeka som piekla pri 180 °C 35 minút v hlinenej forme.

    Zázračné pečivo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    3 koláčik:do základu pridám 400 g múky , 1/2 čl kypriaceho prášku a 1 čl Aníz mletý.Vznikne mi tuhšie cesto,ktoré potom vo veľkosti orecha poukladám na dobré vymastený plech a nechám 12 hodín stáť.Najlepšie od večera až do rána.Ráno upečiem.Pečiem pri 180°C 15 min.

    Zázračné pečivo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po upečení vzniknú voňavé Anizové makronky.

    Zázračné pečivo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    4 koláčik:základ,3 vajcia,250 g cukru vyšľahám a pridám 12 dkg maslo mäkké.Vyšľahám a zamiešam 1/2 kg múky, 1 čl prášku do pečiva a pár kvapiek rumovej aromy.Zhnetiem,vznikne tuhšie cesto a nechám aspoň 2-3 hodiny v chlade postáť.Potom na pomúčenej doske prepracujem a rozvaľkám na 1/2 cma pokrájam.

    Zázračné pečivo (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na vymastenom plechu upečiem asi 15 min pri 180 °C.Sú to výborné kekxiky ku kávičke.

    Zázračné pečivo (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    5 koláčik:je roláda.Základ stejný,iba múky a cukru dáme menej,t.j. po 200 g./Citát s knihy a samozrejme,že som to tak isto robila ako sa písalo/vyšľaháne cesto som vyliala na pomastený a múkou vysýpany plech a upiekla .Po upečení zviniem v navlhčenej utierke asi 10 min. a potom som naplnila ribezľovým lekvárom a ozdobila čokoládou.

    Zázračné pečivo (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    6 koláčik:základ,ale menej cukru,t.j. 200 g. Na vymastený ,múkou vysypaný plech malou čajovou lyžičku v dostatočnej vzdialenosti kladiem cesto .Ono sa trošku rozleje a upečiem pri 180 °C ,asi 10 minút.Tiež sú výborné ku kávičke.

    Zázračné pečivo (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Tu je dôkaz,že je to tak.

    Zázračné pečivo (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Túto kuchársku knižku som zdedila po mojej babke.je z roku 1948 a to už 8 vydanie.Ja som už z nej robila viac receptov,ktoré som aj pridala a môžem povedať,že sú to výborné recepty.No nie sú tam iba koláče,ale všetko čo v takej kuchárskej knižke má byť.Od polievok,cez mäsá,kysnuté,zákusky,pudingy,kompoty až po výrobu vín a likérov.

    Zázračné pečivo (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

ariela6
Anička to je fakt zazračne cesto tolko kolačikov sa s neho da napiect až si neviem vybrat ktore je najlepšie ty si to už teraz všetko napiekla
martina34
... pred Veľkou nocou len uvítam zmenu, v poslednej dobe pečiem len moje zaužívané...
hahaias
Anička, milujem staré kuchárske knihy a recepty overené časom. Vďaka za pekné recepty ukladám...
douglas
@ancicka - Dakujem, taketo nieco som hladala ;). Ten barancek je ukazkovy...Nech sa ti dari!
mesiar50
Vidím,že sa sviatky blížia.Škoda,že budem za hranicami sk,o takom som vždy rád experimentoval v kuchyni resp.z jedlami.
EXCELENTNÉ na druhú. Nemám žiadne pochybnosti o tom,že naše babičky boli umné a kreatívne.Ale hlavne nepoznali toľko E-čiek ako mi dnes.Prajem ti pekný deň
tatiana1777
Tak toto je úžasné!!! Navyše, potešilo ma, keď som tu zbadala fotografie z knihy - mám ju aj ja, je po mojej maminke. Tá moja je VI. vydanie z roku 1944, opatrujem si ju a veru občas aj využívam.
frezia68
Myslím,že naše babičky boli kreatívnejšie,ako my.Bol nedostatok a to ich nútilo vymýšľať aj " z ničoho" niečo dobré urobiť.Dnes je dostatok všetkého,kúpiť sa dá naozaj všetko,len času je nedostatok :-( Lacné cesto a mnohoraký výsledok s trochou úpravy :-) pekný recept.
mracik9
Ancicka,už niet čo nové vymyslieť,ale tie staré recepty majú niečo do seba,aj ja čerpám zo starej truhlice :))
ancicka
Dakujem dievčatá,je to všetko pravda.
@mesiar50 ,to máš pravdu,že nepoznali toľko ečiek,stravovali sa zdravšie.Dakujem !
izabella929
Anička , máš úplnú pravdu...skláňam sa pred umum a šikovnosťou našich babičiek.-)boli šikovné, lebo dokázali z málo peňazí vytvoriť v kuchyni zaujímavé a veľmi chutné veci.-) mám mnoho receptov, ktoré som zdelila po babičke a sú klenotom mojej kuchyne.....krásne pečivko a veľmi sa ti pekne vydarilo.-)))
sonulienka
naozaj výborný receptík aj ja som zdedila staré kuchárske knižky musím ich znovu oprášiť a poprezerať.Ďakujem za receptík.
soncya
Veľmi sa mi všetky pečivká páčia. Podobnú knižku mám aj ja, je z roku 1942 a zdedila som ju po mojej babičke. Sviatky sa blííížia! :o)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Vďaka za recept. Aj ja mám starú kuch. knihu Zlatá kniha kuchárska z roku 1948 a musím aj ja popozerať z nej nejaké recepty. Potom ich dám na varechu.
mracik9
Aj ja mám zlatú knihu kuchársku od Márie Dúbravskej,ktorú dostala moja mamka od svojej sestry v roku 1947 ako vianočný darček,och tam vám je dobrotiek
douglas
4 koláčik:
@ancicka - Prosim o odpoved: Hodi sa tento druh masloveho cesta na tvorbu keksikov pomocou vykrojovatka ... Vdaka ;).
ola111
@ancicka ,toto pečivo som chcela už veľakrát skúsiť,robievala ho moja svokra,nevedela si ho vynachváliť,ja som po nej zdedila tiež asi podobnú knihu,toto je r.1947 a 7 vydanie,ale toto zázračné pečivo je aj tu,už len urobiť :)
ancicka
@douglas ,áno,to cesto je také,že sa dá z neho aj vykrajovať.
@ola111 ,no vidím,že nás je viac takých čo také poklady majú doma.Len my sme si už zvykli na recepty a kucharské knižky čo sú z obrázkami,napr,@mra čik9,@goe ,@sonulienka ,a isto mnohé iné.Ja v poslednom čase tieto knížky,no už mladšie ,tak prezerám a značím recepty,ktoré sa mi páčia.Ja tých knižiek mám neurekom.
Dakujem za povšimnutie.
evanaaa
@ancicka , dala si sem úžasný poklad, totiž, ja žasnem, aké univerzálne cesto, ihneď si dávam do KK, len hľadaj a pridávaj podobné.....ty si šikovná, hneď aj pečieš.
marienka44
@Ancicka , ked je v zaklade 250 g muky a v ukazke este 400 g muky, takze treba muku zratat? Alebo tych 250 g muky je nahradenych tymi 400 g muky a celkove je muky len 400 g ? Nerozumiem tomu. Dakujem za vysvetlenie.
aroooo
k r á s a, ďakujem, putuje do rubriky recepty starých materí, mojej obľúbenej.
danda3
No tak to je super recept, teraz, keď nás je doma pomenej, sa zíde.♥
medovnicek
tento recept ma hneď zaujal, odkladám si ho, takéto babičkovské milujem:)
akeber
Anička paráááda , niet nad recepty našich babičiek ...už je v kk.
iva63
fajnové aj chutné...robila som ich...Anička mám tiež tú istú knižku po babičke ako Ty-:)
ancicka
Ivka pozdravujem,Máme také poklady,ktoré treba oprašiť.
juliana
Aj ja si často listujem v starých kuchárskych knihách. Niektoré som si ich dala znovu zviazať. Je to hmatateľný poklad po mojej mamičke i babičke. Hladkám si ich ako ich výšivky.
kata50
Raz darmo, kto vie , ten vie:-) Si naša šikovnica. Tento recept patrí medzi VIP-recepty.
janoko
Dobrý deň, nie je to náhodou kuchárska kniha "Sandtnerka"? Moja mamka ju má doma od otcovej mamy, z roku 1950 tuším... Skvelé receptíky, asi vyskúšam...
ancicka
Je to "Slovenská ľudová kuchárka,na každý stôl".
jozka2
prosim ta skade si tu knizku vyhrabala,zasmiala som sa lebo kde pridem zberam vyhodene kuchar.knizky aj ja
ancicka
Jožka,túto som zdedila,tá je najstaršia,no ale v mojej zbierke mám asi 10 a to z čias socializmu.
hannah22
až dnes som sa dopracovala k receptom a vidím .... ukladám do babičkyných a vyskúšam, tiež zbieram "kuchárky" a potom skúšam, je to zrejme osvedčené a preto stojí za vyskúšanie.... :))
ancicka
vidím ,že je nás tu viac takých,čo zbierajú staré kuchárské knižky.
havino
zaslúžená výhra, blahoželám, pekne dôsledne spracovaný recept, s rôznymi variáciami pečenia
dorisa
Blahoželám k výhre, vyskúšala som tvoje recepty....sú skvelé.
francuzska1
Srdecne blahozelam k vyhre, nie kazdy tu da taky starodavny recept a ty si sa s nami podelila a oplatilo sa!!! Bravoooooooo!!! Nech vyhra padne na uzitok;-)
pivonka
@ancicka , blahoželám k výhre za výborný recept. Dúfam, že ti bude mixér dlho a dobre slúžiť.
coldbery
úžasne pečivo...niet čo dodať...tu výhru si si naozaj zaslúžila....ja mám veľmi rada recepty naších babičiek :)
marie5

pripájam sa ku gratulantom, ako píšu už predo mnou, výhra je v Tvojom prípade ozaj zaslúžená, nielen obdivujem, ale aj využívam Tvoje recepty a najmä skúsenosti ...Nech mixér dlho a dobre slúži .....
ancicka
teším sa,že ,že kolače sa vám pačia a ešte raz dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia