Foto: ancicka
Tento receptík je so stých babičkovských receptov.Je to fajné čajové pečivo.Už dlhší čas som sa chystala ,že ho urobím.Tu je!!!Tým chcem ukázať,že aj naše Zobraziť celý popisTento receptík je so stých babičkovských receptov.Je to fajné čajové pečivo.Už dlhší čas som sa chystala ,že ho urobím.Tu je!!!Tým chcem ukázať,že aj naše babky a prababky boli kreatívne a vedeli tiež piecť a to veľmi dobré.Dúfam,že bude aj inšpiráciou pre niektoré varecháčky.
príprava
Postup
-
1
V rozpise je základ surovín,z ktorých sa odvíja potom postup všetkých koláčikov.Pri jednotlivých koláčikoch pripíšem aj váhu navyše,alebo menej.
- 2
1 koláčik:Vyšľahám si do tuhá bielka a pridám pr. cukor.Vyšľahám ich aby boli bielka poriadne tuhé.
- 3
Potom zašľahám žltky,
- 4
a nakoniec pridám 1/2 dl olej a múku.Jemne ju vmiešam do piškoty.Teraz idem robiť biskupský chlebík,tak pridám 1 čl kypriaceho prášku.
- 5
Na biskupský chlebík pridám kandizované ovocie,posekané orechy,hrozienka a nakrájanej čokolády.Zamiešam a vylejem do dobré vymastenej a múkou vysypanej formy.Pečieme pri 180 °C asi 20 min.Každý si musí teplotu regulovať podľa seba,lebo každá rúra pečie inač.
- 6
Upečený nechám vychladiť na mriežke.Chlebík môžme po vychladení pocukrovať,alebo poliať čokoládou.
- 7
Chlebík pokrájaný.
- 8
2 koláčik:Z toho istého cesta /základ/,je upečený Veľkonočný baranček.Lenže do cesta som nepridávala nič iné,lebo cesto sa aj tak nezje.Bude ako dekorácia počas sviatkov.Barančeka som piekla pri 180 °C 35 minút v hlinenej forme.
- 9
3 koláčik:do základu pridám 400 g múky , 1/2 čl kypriaceho prášku a 1 čl Aníz mletý.Vznikne mi tuhšie cesto,ktoré potom vo veľkosti orecha poukladám na dobré vymastený plech a nechám 12 hodín stáť.Najlepšie od večera až do rána.Ráno upečiem.Pečiem pri 180°C 15 min.
- 10
Po upečení vzniknú voňavé Anizové makronky.
- 11
4 koláčik:základ,3 vajcia,250 g cukru vyšľahám a pridám 12 dkg maslo mäkké.Vyšľahám a zamiešam 1/2 kg múky, 1 čl prášku do pečiva a pár kvapiek rumovej aromy.Zhnetiem,vznikne tuhšie cesto a nechám aspoň 2-3 hodiny v chlade postáť.Potom na pomúčenej doske prepracujem a rozvaľkám na 1/2 cma pokrájam.
- 12
Na vymastenom plechu upečiem asi 15 min pri 180 °C.Sú to výborné kekxiky ku kávičke.
- 13
5 koláčik:je roláda.Základ stejný,iba múky a cukru dáme menej,t.j. po 200 g./Citát s knihy a samozrejme,že som to tak isto robila ako sa písalo/vyšľaháne cesto som vyliala na pomastený a múkou vysýpany plech a upiekla .Po upečení zviniem v navlhčenej utierke asi 10 min. a potom som naplnila ribezľovým lekvárom a ozdobila čokoládou.
- 14
6 koláčik:základ,ale menej cukru,t.j. 200 g. Na vymastený ,múkou vysypaný plech malou čajovou lyžičku v dostatočnej vzdialenosti kladiem cesto .Ono sa trošku rozleje a upečiem pri 180 °C ,asi 10 minút.Tiež sú výborné ku kávičke.
- 15
Tu je dôkaz,že je to tak.
- 16
Túto kuchársku knižku som zdedila po mojej babke.je z roku 1948 a to už 8 vydanie.Ja som už z nej robila viac receptov,ktoré som aj pridala a môžem povedať,že sú to výborné recepty.No nie sú tam iba koláče,ale všetko čo v takej kuchárskej knižke má byť.Od polievok,cez mäsá,kysnuté,zákusky,pudingy,kompoty až po výrobu vín a likérov.
- 2
EXCELENTNÉ na druhú. Nemám žiadne pochybnosti o tom,že naše babičky boli umné a kreatívne.Ale hlavne nepoznali toľko E-čiek ako mi dnes.Prajem ti pekný deň
@mesiar50 ,to máš pravdu,že nepoznali toľko ečiek,stravovali sa zdravšie.Dakujem !
@ancicka - Prosim o odpoved: Hodi sa tento druh masloveho cesta na tvorbu keksikov pomocou vykrojovatka ... Vdaka ;).
@ola111 ,no vidím,že nás je viac takých čo také poklady majú doma.Len my sme si už zvykli na recepty a kucharské knižky čo sú z obrázkami,napr,@mra čik9,@goe ,@sonulienka ,a isto mnohé iné.Ja v poslednom čase tieto knížky,no už mladšie ,tak prezerám a značím recepty,ktoré sa mi páčia.Ja tých knižiek mám neurekom.
Dakujem za povšimnutie.
@evanaa ,jerica,tatranka,vdaka.
pripájam sa ku gratulantom, ako píšu už predo mnou, výhra je v Tvojom prípade ozaj zaslúžená, nielen obdivujem, ale aj využívam Tvoje recepty a najmä skúsenosti ...Nech mixér dlho a dobre slúži .....