Vývar s macesovými knedličkami fotorecept

Foto: Kiritos
Dobrý vývar nikdy nie je zlý. Po dlhšom uvažovaní som sa rozhodol skúsiť urobiť vývar s macesovými knedličkami. Išiel som do toho s veľkým Zobraziť celý popisDobrý vývar nikdy nie je zlý. Po dlhšom uvažovaní som sa rozhodol skúsiť urobiť vývar s macesovými knedličkami. Išiel som do toho s veľkým rešpektom a s pokorou, keďže knedličky som robil prvýkrát. Keďže pred varením dosť veľa googlim; a čítam si o pôvode receptov, tak som si až neskôr uvedomil, ako vysoko som si nastavil latku :) Výsledok bol však skvelý a určite tento recept budem opakovať v pravidelných intervaloch :)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6 ks |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1/2 ks |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
5 ks |
|
15 ks |
|
3 ks |
|
|
|
Macesové knedličky: | |
250 g |
|
štipka (alebo čerstvý) |
|
|
|
|
|
štipka |
|
3 PL |
|
3 ks |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny. Koreňovú zeleninu očistíme a umyjeme. Cibuľu som ošúpal len do polovice (starý trik od babky). Kuracie nožičky taktiež dôkladne umyjeme a ostriháme pazúre z koncov :)
-
2
Kurací chrbát spolu s nožičkami a koreňovou zeleninou dáme do veľkého hrnca. Pridáme všetky koreniny, cibuľu, papriku a všetky suroviny, ktoré sme mali na stole. Zalejeme vodou (skoro až po okraj hrnca) a dáme na slabší stupeň, aby sa vývar varil pomaly. Spolu som varil cca 3,5 až 4 hodiny.
-
3
Ak sme nastavili nízky stupeň varenia, tak polievka sa začne variť (prvá slabšia pena) až niekedy po 50 minútach. Tento recept je skôr pre trpezlivých :)
-
4
Kým sa nám vývar pomaly varí, pripravili sme si ingrediencie na prípravu macesových knedličiek. Na obrázku je krabica jedného macesu (180 g), ale musel som použiť + cca 70/80g ďalšieho macesu.
-
5
Maces si rozdrvíme a namočíme do cca 0,2 l vody, tak aby trošku nasiakol vodou a necháme chvíľu odpočívať (cca 2 minúty).
-
6
Pripravíme si tri vajíčka. Bielky oddelíme od žĺtkov. Žĺtky dáme na spodok misky a z bielkov osobitne vyšľaháme slabší sneh. K žĺtkam pridáme maces, ktorý dobre vyžmýkame tak, aby všetka prebytočná voda stiekla. Pridáme na drobno nakrájanú petržlenovú vňať a tri lyžice roztopenej husacej masti. Pridáme soľ, čierne korenie, muškátový orech a zázvor a jemne vyšlahané bielky. Všetko spolu dobre vymiešame, aby guľky pri tvarovaní neboli ani príliš tvrdé ani mäkké.
-
7
Ručne klasickým tvarovaním vytvoríme takéto guľky, o niečo väčšie ako orech. Ak je zmes príliš hustá môžeme pridať vajíčko, ak riedka tak pridáme maces (ja som musel práve maces). Mala by nám vzniknúť takéto pekná "munícia" :)
-
8
Macesové knedličky (guličky) varíme tak, že z polievky, ktorá sa nám varí odoberieme vývar do osobitného hrnca a necháme zovrieť. Vložíme guličky do vývaru a zakryté varíme 12-15 minút. Pre skúšku môžeme najskôr uvariť cca 2 kusy. Malo by nám vzniknúť niečo takéto :)
-
9
Vývar je po 3,5 hodinách uvarený, knedličky sú hotové a tak môžeme stolovať a popriať si dobrú chuť :)
Vďaka za precízne spracovaný recept, ktorý mi pripomenul túto variáciu. Zasa niekedy urobím.
Ahoj, domáce bohužiaľ neboli keďže nechávame nič :( :). Zohnať ich v Maďarsku na trhoch a keďže známy chodia na nákupy práve tam, tak si zvyknem od nich doniesť :) U nás som to predávať vôbec nevidel este.
Macesovú múčku získate pomletím macesu na mäsovom mlynčeku, to je tá správna konzistencia. Do misky dáme vajce a také isté objemové množstvo tuku (olej, masť, maslo). Vyšľaháme s pochutinami (korenia, bylinky). Prisypeme macesovú múčku tak, aby vzniklo stredne husté cestíčko (ako na krupicové halušky), z ktorého tvarujeme guľky. Zavaríme do odobratej polievky, kým sa nenafúknu a nevyplávajú. Dobrú chuť!