Kurací vývar
Kurací vývar

Vývar s macesovými knedličkami fotorecept

kiritos - bez fotkykiritos, 30. septembra 2018
Vývar s macesovými knedličkami (fotorecept)
Foto: Kiritos

Dobrý vývar nikdy nie je zlý. Po dlhšom uvažovaní som sa rozhodol skúsiť urobiť vývar s macesovými knedličkami. Išiel som do toho s veľkým Zobraziť celý popisDobrý vývar nikdy nie je zlý. Po dlhšom uvažovaní som sa rozhodol skúsiť urobiť vývar s macesovými knedličkami. Išiel som do toho s veľkým rešpektom a s pokorou, keďže knedličky som robil prvýkrát. Keďže pred varením dosť veľa googlim; a čítam si o pôvode receptov, tak som si až neskôr uvedomil, ako vysoko som si nastavil latku :) Výsledok bol však skvelý a určite tento recept budem opakovať v pravidelných intervaloch :)

6
porcií
260 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
1 ks
3 ks
1 ks
1 ks
2 ks
1 ks
1 ks
2 ks
1 ks
1/2 ks
1 ks
5 ks
15 ks
3 ks
Macesové knedličky:
250 g
štipka (alebo čerstvý)
štipka
3 PL
3 ks

Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny. Koreňovú zeleninu očistíme a umyjeme. Cibuľu som ošúpal len do polovice (starý trik od babky). Kuracie nožičky taktiež dôkladne umyjeme a ostriháme pazúre z koncov :)

    Vývar s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kurací chrbát spolu s nožičkami a koreňovou zeleninou dáme do veľkého hrnca. Pridáme všetky koreniny, cibuľu, papriku a všetky suroviny, ktoré sme mali na stole. Zalejeme vodou (skoro až po okraj hrnca) a dáme na slabší stupeň, aby sa vývar varil pomaly. Spolu som varil cca 3,5 až 4 hodiny.

    Vývar s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak sme nastavili nízky stupeň varenia, tak polievka sa začne variť (prvá slabšia pena) až niekedy po 50 minútach. Tento recept je skôr pre trpezlivých :)

    Vývar s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa nám vývar pomaly varí, pripravili sme si ingrediencie na prípravu macesových knedličiek. Na obrázku je krabica jedného macesu (180 g), ale musel som použiť + cca 70/80g ďalšieho macesu.

    Vývar s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Maces si rozdrvíme a namočíme do cca 0,2 l vody, tak aby trošku nasiakol vodou a necháme chvíľu odpočívať (cca 2 minúty).

    Vývar s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si tri vajíčka. Bielky oddelíme od žĺtkov. Žĺtky dáme na spodok misky a z bielkov osobitne vyšľaháme slabší sneh. K žĺtkam pridáme maces, ktorý dobre vyžmýkame tak, aby všetka prebytočná voda stiekla. Pridáme na drobno nakrájanú petržlenovú vňať a tri lyžice roztopenej husacej masti. Pridáme soľ, čierne korenie, muškátový orech a zázvor a jemne vyšlahané bielky. Všetko spolu dobre vymiešame, aby guľky pri tvarovaní neboli ani príliš tvrdé ani mäkké.

    Vývar s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ručne klasickým tvarovaním vytvoríme takéto guľky, o niečo väčšie ako orech. Ak je zmes príliš hustá môžeme pridať vajíčko, ak riedka tak pridáme maces (ja som musel práve maces). Mala by nám vzniknúť takéto pekná "munícia" :)

    Vývar s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Macesové knedličky (guličky) varíme tak, že z polievky, ktorá sa nám varí odoberieme vývar do osobitného hrnca a necháme zovrieť. Vložíme guličky do vývaru a zakryté varíme 12-15 minút. Pre skúšku môžeme najskôr uvariť cca 2 kusy. Malo by nám vzniknúť niečo takéto :)

    Vývar s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vývar je po 3,5 hodinách uvarený, knedličky sú hotové a tak môžeme stolovať a popriať si dobrú chuť :)

    Vývar s macesovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

mijaita
Vyvar delam uplne jinak, ale knedlicky se mi libi. Urcite nekdy vyzkousim. Hezky zpracovany recept.
finczi
Macesové knedličky poznám, robila som z macesovej múky. Je to chutné. Recept pekný,zaujímavá zmena.
farbuska
Macesové knedličky som občas robievala - sú chutné. Do vývaru vtedy pridám aj kôprovú vňať.
Vďaka za precízne spracovaný recept, ktorý mi pripomenul túto variáciu. Zasa niekedy urobím.
sovka62
Rozdrvený maces zalievam horúcim vývarom, len toľko, aby navlhol a nemusel sa žmýkať a muškátový orech strúham čerstvý, veľmi málo, tak dva-tri razy potiahnuť po strúhadle. Inak ich robím rovnako.
bubaya
Veľmi pekne spracovaný recept a krásny číry vývar. Recept za sto bodov a jednotku s hviezdičkou.
kiritos
@Radox1 (1.10.2018 09:15)
Ahoj, domáce bohužiaľ neboli keďže nechávame nič :( :). Zohnať ich v Maďarsku na trhoch a keďže známy chodia na nákupy práve tam, tak si zvyknem od nich doniesť :) U nás som to predávať vôbec nevidel este.

mraveci
Dobrú polievočku si navaril. Tie knedličky sú pre mňa nové a moc zaujímavé.
petomaces
Ahojte, do diskusie som sa zapojil až po zhliadnutí receptu na macesové knedličky do polievky, ktoré som považoval za patent mojej babky, starý minimálne sto rokov. Celý život sme nimi prekvapovali svojich známych a rodinu, nikto to nepoznal, ale každí sa na ne u nás tešil. Ochutenie je na každom z vás; ale podstata je tu:

Macesovú múčku získate pomletím macesu na mäsovom mlynčeku, to je tá správna konzistencia. Do misky dáme vajce a také isté objemové množstvo tuku (olej, masť, maslo). Vyšľaháme s pochutinami (korenia, bylinky). Prisypeme macesovú múčku tak, aby vzniklo stredne husté cestíčko (ako na krupicové halušky), z ktorého tvarujeme guľky. Zavaríme do odobratej polievky, kým sa nenafúknu a nevyplávajú. Dobrú chuť!