Vtáčie mlieko

daniella9 - fotkadaniella9, 29. januára 2013
Vtáčie mlieko
Foto: daniella9

Sladkosť môjho detstva...;-)

4-5
porcie
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500  ml
100  g
1  bal.
3  ks




Postup

  1. 1

    Oddelíme žltka od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh a žltka zmiešame s cukrom*, vanilínovým cukrom a trochou mlieka.

    Vtáčie mlieko - obrázok 1
  2. 2

    Mlieko zohrejeme a postupne doň dávame obláčiky snehu, po chvíľke ich obrátime, vyberieme a dáme do hlbšej misky alebo na tanier. žltka zmiešané s cukrom prilejeme do mlieka, pridáme hrozienka a po chvíli odstavíme z ohňa.

  3. 3

    Servírujeme do misiek, navrch dáme snehové obláčiky a posypeme hrozienkami. HoTovo, dobrú chuť:-) * Množstvo cukru závisí od vás:-)

Diskusia k receptu

fiby
Bože na toto som úplne zabudla. Ďakujem za pripomenutie. Urobím to vnukom som zvedavá aký to bude mať ohlas.
hubata
íííha, voľakedy som ho robievala často ..... tiež som na tento krásny receptík pozabudla.
beatrice
môj syn to zbožňuje. Robievam mu to z 1 litra a aj tak mu to nestačí. No ja dávam aj zlatý klas.
evusik
a ja som to jedávala u mojej tety kde som chodila na prázdniny...
radulienka
Aj mne to môj ocko varieval, keď som bola chorá a nemohla som jesť. Najprv bola slepačia polievočka a potom vtáčie mlieko. Potom som sa rýchlo uzdravela a lietala ako tie vtáčky...
janealli
U nás sa vtáčie mlieko nosievalo okrem iných dobrôt mladej mamičke po pôrode "postieľkyni". Už som to veeeeeeeľmi dávno nerobila ani nejedla.
violetacamorova
Ja som to tusim este nejedla, doma sme to nerobili, alebo uz nepamatam? Ale ako spomina @janealli viem, ze aj u nas sa to nosievalo mamickam po porode. Vyskusam niekedy.
daniella9
U nás robilo, ked som bola malá appotom dlho dlho vôbec, až sa naň zabudlo a potom veľmi veľmi zriedka, tak teraz oprašujem...:-)
elysa
robila som ho v nadeľu,synovia fičia na pudingoch a krupici...
alexdidi
Páni,toto je tiež sladkosť môjho detstva a ja ju zbožňujem,ale už nerobím,lebo moje deti ani vnúčatá to nemajú radi,žiaľ.....
bouadjenak
Ja dávam namiesto hrozienok na každý obláčik zo snehu kúsok džemu.Z chladničky nám chutí najviac.
radost
raz za "sto" rokov robievam ako @Ancicka-so zlatým klasom...
toto je maškrtka aj pre bezzubých!!! :-)))
judinka
Krásné vzpomínky na prázdniny u babičky........na takovou dobrotu se nedá zapomenout...:O)))
anina6
no veru spomienky na detstvo, tak si ho priblížime vtáčim mliekom.
marijanka712
maškrta pre malých aj veľkých pre mladých aj starých maškrta pre všetkých...... už dávno som ju nerobila dakujem za pripomenutie
danapa
dakujem za pripomenutie ☺, ako dieta som ho milovala ☺☺☺
sonijamt
už som ho veru dááávno nerobila, ale ja robím zo Zlatého klasu, mňam:-)
valeri
Bóooooooože už som skoro naň úplne zabudla a ako radi sme to mali, koľkokrát človek nevie čo vymyslieť za maškrtu :-)), ĎAKUJEM ZA PRIPOMENUTIE
stacy77777
o tomto stále sníva moja polovička,musím mu to už konečne urobiť...
marcy
na tom sme vyrastali,maminka 8 x po pôrode taktiež jedávala okrem rascovej polievky :-) ....deti nemajú radi bielok vo varenej forme,snáď nad parou vyšľahaný alebo v rúre zapečený ,kto by sa s tým babril .... retro jedlo,ktoré ma vrátilo do detstva,ďakujem :o)))
siesta
dakujem za recept, vyzera to skvele! Neviem, co nam na tom so sestrou nechutilo, mamina vravela, ze nam to spravila ako malym, ale ze sme ohrnali nos, a to mamina vari najlepsie na svete :-) Ja to spravim priatelovi. A iste si dam aj ja :-)
enge149
je to chutné,zdravé diétne jedlo,ak sa pridávajú žltka,nemusí isť zlatý klas,ak sa varí viacej,môže sa pridať 1 žltok a zlatý klas,aby sa zahustilo mlieko,má mať polohustú konzistenciu,menej husté ako puding,ale každému podľa chuti,žltok sa pridáva hlavne domáce vajce na zvyšenie biologicke j hodnoty jedla a pri výživných diétach...
afataga
tak toto som naposledy jedla v skolke :-) len sme nevedeli, z akeho je to vtaka :-) ktovie ci to aj dnes davaju detom v skolke, dost o tom pochybujem, lebo vsak z polosurovej bielkovej peny by isto vsetky deti pomreli :-)))
smulpaapje
Krása, tiez som to naposledy mala v skole. A preco sa to vlastne vola vtácie mlieko?? Ja by som ale cukor vymenila za med, a namiesto vanilkoveho cukru by som pouzila pravu vanilku. Hned si to aj idem vyskusat + ukladám a dakujem za tip!!
evanaaa
Nám to mama robievala, vtedy sme to volali - madártéj- asi to bol pôvodne maďarský recept ( žeby?), niekedy do mlieka zavarila bobule hrozna, a tiež dávala na snehové halušky lekvár. Tie žĺtka rozhabarkovala v mlieku, ale nie som si istá, či tam nedala doň aj trochu maizeny ( asi nebol Zlatý klas?), alebo len bez nej. Ale my sme to mali radi.
mesiar50
@evanaaa
Pravdu máš v tom,že madártej je maďarské slovo
čo v preklade znamená vtáčie mlieko.
Recept pochádza z francúzka.
Pozdravujem ťa z Holandska.
mesiar50
Je to velmi chutné jedlo.Dodnes si ho robievam.
Tvoje vyzerá úchvatne a naservírované je na 1*
Aj tebe pozdrav z holandska
aleni
Už som dávno nerobila naposledy ked boli deti maličké ale je výborné.
rybarik2
Občas robievam a pred servírovaním pokvapkám citrónovou šťavou
evanaaa
@mesiar50 , vďaka za pozdrav, asi je to medzinárodná maškrta, dávno som nerobila, mala by som, chýba mi sladké.
daniella9
fíha, že koľko komentov:-) no veru, vanilku by som dala aj ja, ale nemám doma, tak šiel vanilínový cukor...a žeby deti pomreli z polosurových bielkov? hádam nie, aj ked tie kupenské...:-P niet nad domáce vajíčka...:-)
prazdniny
mnamko, dnes je nedela, tak mam cas vyvarat, a ja zboznujem vtacie mlieko, som zvedava, ako bude reagovat moja vnucka
mrazkova01
Tak toto je výborné moje maminka nám to též vařila a měli jsme to velmi rádi,ale ona do toho přidávala ještě vanilkový lusk:-)
valeria21
Tuto mnamku som robila pred 10 timi dnami.My to zboznujeme,takze z pol litra mlieka to u nas nehrozi.Ja som robila zo 7 l. mlieka,16 vajicok atd.