Torta George Hamilton

monika456 - bez fotkymonika456, 29. mája 2013
Torta George Hamilton
Foto: monika456

Na obrázku to nie je torta, lebo som to piekla vo forme koláča, ale pôvodný recept je v tvare torty. Je výborná a jemná. Zobraziť celý popisNa obrázku to nie je torta, lebo som to piekla vo forme koláča, ale pôvodný recept je v tvare torty. Je výborná a jemná. Týmto ďakujem za inšpiráciu, ktorú som našla na internete na blogu "Praktikák sok gyerekhez".

12
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
100 g
100 g
4 ks
125 g
1/2 bal.
Bielková poleva:
4 ks
120 g
1 čl
Plnka:
1/2 l
2 ks
2 ks
500 g alebo džem z jahôd




Postup

  1. 1

    Pripravíme si piškótové cesto. Vyšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme vanilkový cukor, rozpustené maslo, múku a PDP. Dostaneme tuhšiu hmotu, ktorú rozdelíme na 2 časti. Bielka vyšľaháme so štipkou soli, pridáme cukor a podľa chuti citrónovú šťavu. Jednu časť žĺtkovej hmoty dáme do tortovej formy, na ňu natrieme 1/2 bielkovej peny a upečieme korpus. To isté spravíme aj s druhou polovicou žĺtkovej hmoty s bielkovou penou. Dostaneme 2 korpusy. Ten, ktorý pôjde hore, tak hneď po upečení rozrežeme asi na 12 častí, kým je to ešte vlažné a mäkké.

  2. 2

    Kým nám chladnú korpusy, tak si vyšľaháme smotanu so stužovačmi a vanilkovým cukrom. Primiešame nadrobno pokrájané jahody, ale dá sa aj s jahodovým džemom, ktorým pokvapkáme smotanu, aby sa džem dostal skoro všade.

  3. 3

    Dolný korpus vrátime do tortovej formy, ak sme ho odtiaľ vybrali a natrieme plnkou. Položíme na ňu pokrájaný horný korpus. Necháme vo forme trocha odstáť, aby sa chute spojili. Ja som ho spravila večer a ráno bol výborný, lebo chuť čerstvých jahôd prešla celou plnkou a mierne kyselkavá chuť plnky bola príjemným protikladom k sladkému cestu.

Diskusia k receptu

klaura
ukladám si ... vyzerá veľmi dobre ...
@evakoszikova práve aby sa bielková upečená hmota nerozdrvila keď sa bude torta porcovať aj s krémom ... takto si to predznačíš ... myslím... :)
elysa
je to zaujímavé a tiež by som rada vedela, prečo treba korpus krájať...
monika456
je to lepšie si to preto rozkrájať, lebo keď sa upečie bielková pena, tak trocha stvrdne a drobila by sa. Torta je pomerne vysoká, plnky je tam dosť, tak by sa to zle krájalo, ale takto keď je nakrojený vrchný plát, tak sa to krája veľmi šikovne :) presne ako napísala @klaura....
odporúčam vyskúšať, torta je aj na pohľad krásna a je ľahučká, príjemné osvieženie :)
radost
a ja sa priznám-až po niekoľkonásobnom prečítaní som pochopila...:-))nuž čo-útlm...asi má vplyv počasie..teda určite...:-))))
môže to byť lahodná cesta k plus kilám...dobrotka...
medovnicek
podľa surovín a postupu to vyzerá ozaj na výbornú tortu, recept si ukladám
babkamt
Zaujímavá tortička .Tiež si ukladám recept do kk .
denyany
niečo nové, jahodové...mňam! vyskúšam a možno cez leto, keď bude aj iné ovocie, urobím s marhuľami alebo malinami.
monika456
ja som robila len s jahodami, ale čítala som, že je výborný aj s malinami, aj s broskyňami..... každý si vyberie čo mu najviac chutí, aké ovocie :)
marika21
Ak budú zrelé jahody vyskúšam. KK5* zaujímavý zákusok, tortička.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia