Foto: monika456
Na obrázku to nie je torta, lebo som to piekla vo forme koláča, ale pôvodný recept je v tvare torty. Je výborná a jemná. Zobraziť celý popisNa obrázku to nie je torta, lebo som to piekla vo forme koláča, ale pôvodný recept je v tvare torty. Je výborná a jemná. Týmto ďakujem za inšpiráciu, ktorú som našla na internete na blogu "Praktikák sok gyerekhez".
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
100 g |
|
100 g |
|
4 ks |
|
125 g |
|
1/2 bal. |
|
Bielková poleva: | |
4 ks |
|
120 g |
|
1 čl |
|
Plnka: | |
1/2 l |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
500 g alebo džem z jahôd |
|
Postup
-
1
Pripravíme si piškótové cesto. Vyšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme vanilkový cukor, rozpustené maslo, múku a PDP. Dostaneme tuhšiu hmotu, ktorú rozdelíme na 2 časti. Bielka vyšľaháme so štipkou soli, pridáme cukor a podľa chuti citrónovú šťavu. Jednu časť žĺtkovej hmoty dáme do tortovej formy, na ňu natrieme 1/2 bielkovej peny a upečieme korpus. To isté spravíme aj s druhou polovicou žĺtkovej hmoty s bielkovou penou. Dostaneme 2 korpusy. Ten, ktorý pôjde hore, tak hneď po upečení rozrežeme asi na 12 častí, kým je to ešte vlažné a mäkké.
- 2
Kým nám chladnú korpusy, tak si vyšľaháme smotanu so stužovačmi a vanilkovým cukrom. Primiešame nadrobno pokrájané jahody, ale dá sa aj s jahodovým džemom, ktorým pokvapkáme smotanu, aby sa džem dostal skoro všade.
- 3
Dolný korpus vrátime do tortovej formy, ak sme ho odtiaľ vybrali a natrieme plnkou. Položíme na ňu pokrájaný horný korpus. Necháme vo forme trocha odstáť, aby sa chute spojili. Ja som ho spravila večer a ráno bol výborný, lebo chuť čerstvých jahôd prešla celou plnkou a mierne kyselkavá chuť plnky bola príjemným protikladom k sladkému cestu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@evakoszikova práve aby sa bielková upečená hmota nerozdrvila keď sa bude torta porcovať aj s krémom ... takto si to predznačíš ... myslím... :)
odporúčam vyskúšať, torta je aj na pohľad krásna a je ľahučká, príjemné osvieženie :)
môže to byť lahodná cesta k plus kilám...dobrotka...