Šuhajdy fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 21. novembra 2010
Šuhajdy (fotorecept)
Foto: dorisa

Tieto šuhajdy robím vždy na sviatky, takže 3x do roka. Strašne nám chutia.

50
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Poleva:
250 g, - kvalitná
90 g, (Cera)
Plnka:
150 ml
150 g
100 g
100 g
1 ks
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny a pomocky na prípravu šuhájd.

    Šuhajdy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V nádobre si rozpusíme stužený tuk a čokoládu- pripravíme si polevu.

    Šuhajdy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mlieko s cukrom sa zvarí na niť, pridajú sa orechy vlašské mleté, pokrmový tuk, hrozienka, vajce a rumová príchuť. Všetko miešame, aby sa vajce nezrazilo na praženicu. Necháme vychladnúť.

    Šuhajdy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si na plech,alebo dosku košíčky na šuhajdy. Začíname tak, že na spodok košíčka dáme trocha čokolády.

    Šuhajdy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po stuhnutí dáme do každého košíčka vychladnutú orechovú zmes.

    Šuhajdy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    . Nakoniec znova doplníme čokoládovú polevu. Každý košíček ozdobíme polovicou vlašského orecha, lentilkou, alebo farebnými cukríkmi na zdobenie.

    Šuhajdy (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

117 komentárov k receptu
@jerica , @evanaaa Moja vnučka ich volá "jánošíky" lebo vždy zabudne,ako sa volajú. Urobila som ich pre ňu, ako skúšku na vianočné pečenie, dievčatá, dobrú chuť, a dakujem za komentáre
Vdaka za pripomenutie.Kedysi davno sme na ne chodili do cukrarne,teraz ich urobim k sviatkom podla tvojho receptu ;-) .
@kuchti čka, a keby si dala len maslo do čokolády?, to sa aj tak robieva, ale neviem, čo by so spravilo v plnke,tá by tiež mala stuhnuť.Možno menej mlieka a masa z orechov bude hustejšia. Skús. Ďakujem za komentáre.
@marianne69 , dneska, keď som vnučke čítala vaše komentáre, tak mi poverdala, aby som neprovokovala. Zrejme zas by si dala, poviem ti boli zas výborné, a také, ako vždy. Ďakujem.
@dorisa nie som moc skúsený v pečení a tak neviem ako sa zvaruje mlieko s cukrom "na niť"? Vopred ďakujem za odpoveď, lebo sa mi tento recept páči a rád by som to urobil a nepokazil :-)
Tak toto som si robila keď som mala sedemnásť, úplne som zabudla na receptík. Aj keď ja som mala trochu iný, zmiešavala som všetky suroviny priamo s čokoládou. Ukladám si a urobím teraz na sviatky...dík za pripomenutie..:-)
@altyn , to ked mlieko s cukrom povaríš, tak keď potom z varešky nazad do hrnca vylievaš,tak sa to má trocha natahovat,ale ty si nerob nič z hoto, to len pekne povar tie ingrediencie, potom odstav zo sporáka a rýchlo vmiešaj vajičko rozšlahané,aby sa nezrazilo.(MALÉ KUSOČKY, AK VZNIKNÚ Z BIELKA, NEVADIA)
Všetkým vam dakujem za komentáre, to bola sprška, velmi ma to potešilo, som naozaj aj hrdá na tieto moje šuhajdy, lebo doma sa po nich hneď zapráši. Táto kombinácia chutí mi najviac vyhovuje,a to som jedla veľa druhov.
@sonijamt , šuhajdy som piekla asi pred 4 dňami, len som mala veľa receptov, tak som si to rozdelila aj na tento týždeň a potom ma napadlo, že by ma mohol aj niekto"predbehnuť," haha, ale nie, nič by sa nestalo
Šuhajdy sú skvelé pridala som si ich do KK lebo aj u nás nesmú chýbať na žiadne sviatky ja robievam plnku z kondenzovaného mlieka, ktoré sa varí dve hodiny ale tieto sviatky budú určite aj s orechovou plnkou.
dorisa, viete ako sa hovorí: "kto neskoro chodí..." Ja som si včera pozerala koláčiky, čo ideme piecť na sviatky a tak som si na dnes pripravila šuhajdy, že hodím na stránku, no skoro som odpadla a ešte aj tie isté suroviny :-))))))))) mne osobne s BB pudingom nechutia a jedla som už aj iné, ale tento recept sa u nás pečie hádam aj vyše 30 rokov a nevymenila by som :-)
Robím rovnaké, rovnakým postupom, ale bez hrozienok a vajíčka. Aj tie moje sú vynikajúce. Nechápem, prečo sa tam dáva vajíčko, ktoré môže ohroziť pretože sa dáva surové ich trvanlivosť. Ja ich mám z jednej dávky 55 takže vydržia cez celé Vianoce až do Nového roku.
@sonijamt , ani ja nemám rada napr. s karamelom a tie s bb pudingom som asi ani nejedla.@zornicka5 , nedáva sa surové, zavarí sa do plnky, ale nie na priamom ohni, potom ked sa nezrazí,atk už aj prevrieť na sporáku. Mne tiež vydržia v poriadku aj do Nového roka, pokial sa ovšem nespapaju,ale väčšinou urobím nové. Všetkým ešte raz ďakujem za komentáre, vážim si to.
ja ak stihnem z nich odobrať, tak pár aj zamrazím:-) a v januári-februári akoby sme na víkend ku kávičke našli, sú ako čerstvé. Inak v pohode vydržia až do Nového roku, ale musím pár schovať, lebo by nevydržali ani do Vianoc:-) Myslím si že je to vďačný koláčik, u nás kolegyne prinášali šuhajdy robené na rôzne spôsoby, ale tieto nerobieval nikto iba ja a boli prvé, po ktorých sa behom pár minút "zaprášilo":-)))
@sonijamt , ja som tak na "lad" dala kokosové grilážky a nepečenú roládu, potom som ich vybrala aspoň na fotenie k receptu(viď.moje recepty) ale ja mám čas, nech spapajú moji, ja urobím nové.
Všetkým dakujem za komentáre, nevedela som že to bude mat taký veľký ohlas, ja naozaj varím tradične jedlá a väčšinou aj tradičné múčniky. Naozaj,dakujem :))))))
vcera som si to vajicko ani nevsimla. Miesto tuku davam maslo, a tiez davam rum nie prichut. Niekady ich robim aj s oprazenych a postruhanych liesk. orieskov. Tie su hadam este lepsie.
@kuchticka , @jarunka , ja mám toľko vlašských orechov (škoda by ich bolo ) že treba ich pomínať a lieskovce možu tam byt tiež vynikajúce, ale práve túto chuť,klasickú mame radi. Liskovce(drahé) kupujem, aj polkilový sáčok dokážem spapať za pár dní.
no tento rok by som aj ja prvy krat v mojom zivote chcela robit suhajdy moja mamina ich zboznuje... ale nema rada vlasske orechy... citam ze sa mozu pouzit aj lieskovce to ma velmi tesi... hmm niekde som citala aj recept na suhajdy so salkom ... viete niekto aj taky recept?
raz som bola taká nenásytná na ten rum, aby som ho tam mala čo najviac - :)), až mi plnka tak zredla, že sa vôbec nedala dať do košíčkov...:)), poučila som sa, už nie som taká - radšej si líznem na chuť z ploskačky:))
@sjuz , vidíš vidíš, vraví sa, že netreba šetriť! ale v takomto pripade radšej šetri a potom tak urob,ako píšeš. Bude aj šuhajda, aj drink.
vcera som ich odkusala, su vynikajuce....vdaka. Som velmi rada lebo zijem v zahranici a do receptu ktory som mala na suhajdy isiel BB puding, ktory tu nemozem zohnat...Aj tak, tieto suhajdy su ovela lepsie...chutili celej rodine aj kolegom v praci...
Ešte jednu otázku ti chcem dať :))) Koľko by vydržali, keby sa nezjedli? :)) Keby som začal teraz, vydržali by do Vianoc? A kde by sme ich mohli skladovať? Stačí v špajzi? :) ďakujem :)
@kucharronald , vieš, ja mám veľmi studenú špajzu, vydržia, aj tak by mali by v chlade, teraz aj na okne. Ale v teple ich nenechávaj,zmäkli by. Inak, nemá sa v nich čo pokaziť, čokoládaje trváca a plnka je prevarená. Takže, vydržia,len daj do chladu.
Ja šuhajdy zbožňujem, ale najradšej ich mám s kokosovou plnkou, ktorú robí moja mamka. Na vrch dávame namiesto lentiliek take malé jahodové cukríky, také trochu kyslaste. Sú fantastické.
zbožňujeme šuhajdy, tiež ich rada robievam ale s karamelovou plnkou a vyskúšam aj tvoje s orechovou, vyzerajú supér
:)
@cica2 , @tragedianaentu , ja tiež zbožňujem šuhajdy, u nas sa prvé zjedia z vianočného pečenia a ja mam takýto recept ešte od mojej maminy a stale len tieto robím, nakoľko su s orechovou plnkou a orechom navrchu, tak aj miniem zasoby orechov. Moja rodina je na tieto zvyknuta a ja nechcem experimentovať. ĎAKUJEM ZA ZAUJEM A KOMENTÁRIKY.
ja zboznujem tie od babky, ako som to tu citala teraz, no budem jej musiet zajtra zavolat a vypytat si recept :)) mozno ho aj pridam ak ich budem robit a nafotim to :)
ja som asi 10x citala, ze mlieko s cukrom zvarit na nit :D hned som sla na komenty, ci sa uz niekto na to nepytal... tento rok mam v plane robit moje prve suhajdy, tak tlacim tento recept a som na ne velmi zvedava
@andulicek , na niť, to znamená, že keď zdvihneš varešku s tou zmesou, tak sa bude troška naťahovať, ale niekedy sa to ani mne nepodarí a postupujem ďalej podľa receptu:) jednoznačne plnka nemá byť veľmi riedka, a nechaj ju vychladnúť,pred plnením. Tieto šuhajdy sú mňam. Ďakujem za komentár.
Tento rok som sa rozhodla okrem Ježibabkiných "šišaniek" obhatiť stôl aj tvojími šuhajdami, lebo práve tieto sú presne také ako ich robievala moja mamka .-)
@andulicek : daj si do Hladaj: varit cukor na nit.... bolo tu uz vela dikusii /najdes to aj v receptoch/ ako na to a ako sa lahko tento cukrovy sirup uvari ci uz mas teplomer alebo bez neho;
ak nenajdes, napis mi-dam ti vediet.
@ dorisa: ja tiez robievam len taketo varene suhajdy s rozdielom, ze krem slaham ako na zakusky.
su ozaj vyborne, nabuduce skusim tvoj system. vdaka.
Ja mám presne tento recept, len sa tam nedáva vajíčko, skus ho tam nedat, aspon sa ti to nezrazi ... nebudeš to riskovať, su super, robim len tieto, ale bez vajíčka.
aj ja mám tento recept po mame, ale u nás je mlieko vymenené za silnú kávu... my sme taký kávoholici,máme radi kávove zákusky...
šuhajdy patria k Vianociam, robím ich každý rok ale....recept od starkej sme stratili a tak sme skúšali z časopisov, od susedov, s Bb pudingom a všelijaké , žiaľ ani jedny neboli ako tie čo robievala starká, až teraz som natrafila na tvoj recept....vďaka....dnes som ich skúsila a tieto Vianoce po dlhých rokoch budeme mať šuhajdy ako od starkej...ešte raz ďakujem!!!
@iva2111 , je veľa obmien týchto skvelých čokoládiek. Ja som verná len týmto, iné mi naozaj nechutia, aj keď sa u kamošky ponúknem inými šuhajdami, vždy sa len vrátim k starému osvedčenému mamičkinmu receptu. Žiadny ma zatiaľ neočaril. Dvakrát do roka mi Cera nezaškodí.....xixixi. Ďakujem za záujem a komentár.
Tak jsem právě nalila do košíčků a čekám, ale nějak nemůžu uvěřit tomu, že by to mohlo ztuhnout... ??? Asi jsem někde udělala chybu :-(
Ahoooj, prosím poraď. Už drohýkrát som orbila šuhajdy podľa tvojho receptu, chuťovo paráááda..len mne vždy ta "čokoláda" stuhne. Najskor som dala maslo Liptov namiesto cery, dnes som už dala ceru a vytesovala sa,že koonečne je tekuta a ked som pridala za lyžicu rumu, bum a bolo to zase huste na akoby rumové gulicky. Je problem v tom,ze som to cele robila na pare az do konca a uvaril sa mi BBpuding. Normalne som na pare rozpustila tuk a potom pokracovala akurat som to neodstavila z pary.. :-( ako daju sa jest,ale vobec niesu take pekne ako tvoje.. :-(
Dobry den chcem sa spytat vcera som robila vase suhajdy a skoncili v kosi...plnka mi vobec nestuhla mozte mi poradit co som robila zle?dakujem za odpoved milujem suhajdy a som zifala ze skoncili tam kdeskoncili
@x5bambulax5 , a dala si ceru? Ja mám niekedy redšiu tú plnku,ale aj tak stuhne. Nechápem, kde si urobila chybu, ja podľa tohoto receptu ich robím už asi aj 20 rokov, vždy sa podaria. Zatiaľ nik nepísal,žeby sa im nepodarili.

prosim vas ako velmi "dopredu" sa daju pripravit pred vianocami? aby nestvrdli (neviem ci zvyknu..), alebo nieco podobne :) da sa uz aj teraz? :) dakujem
ďakujem veľmi pekne za odpoveď:) až neskôr som si všimla, že príspevok je staršieho dáta, o to viac ma odpoveď potešila :) Prajem príjemné sviatky!
Pozdravujem a krásnu predvianočnú pohodu želám. Tvoje šuhajdy sú pekné ,aj ja som po rokoch skúsila spraviť šuhajdy,predtým som ich robila podobné ako Ty,no teraz som vyskúšala nový recept,kde sa do čokolády pridáva maslo-čokoláda 82 % a plus varová,aj do orechov ide maslo a um,chcela som skúsiť bez stuženého tuku,ta Cera mi tam vadila.Je ich menej,ale sú mňamkové. Pekné vianočne sviatky želám.

Pridaj komentár k receptu: