Strapačky s kyslou kapustou pre Tatuša fotorecept

sracz - fotkasracz, 16. októbra 2015
Strapačky s kyslou kapustou pre Tatuša (fotorecept)
Foto: sracz

Nikdy sa nestretli; dokážem si moje krajšie a lepšie JA, dcérku Angeliku, otca Tatiho a dedka Tatuša, živo predstaviť ako sa veľkými lyžicami „ládujú“ Zobraziť celý popisNikdy sa nestretli; dokážem si moje krajšie a lepšie JA, dcérku Angeliku, otca Tatiho a dedka Tatuša, živo predstaviť ako sa veľkými lyžicami „ládujú“ haluškami_strapačkami s kyslou kapustou, zušľachtenými kockami pečeného mäsitého bôčika, so spoločného „vajndlinga“. Chlapi s takými obrovskými rukami, nohami a kosťami, aké mal náš dedko, sa dnes už nerodia. Preto aj porcie boli „statočné“! Halušky sa vo vachtárni robili zo zemiakov, strúhaných na „syrovej“ lište strúhadla. Preto boli „strapaté“!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 - 333 g
120 - 150 g (cibuľa)
1500 - 1750 g
podľa chuti
1200 - 1500 g
1 ks
500 - 600 g (Krupczatka)
3 - 4 PL
1000 - 1200 g (pliecko)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    pokrájanú údenú prerastenú slaninu som vypražil na červeno_hnedo a orestoval na nej pokrájanú šalotku (ale spravidla používam červenú cibuľu)

    Strapačky s kyslou kapustou pre Tatuša (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a na tomto základe som udusil asi poldruhého kila domácej kyslej kapusty s troškou soli a čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK)

    Strapačky s kyslou kapustou pre Tatuša (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ja, natrénovaný rodinnými tradíciami, dávam do strapačiek (halušiek, trepaniek, hičkošov, gúz … /ak niekto pozná aj ďalšie pomenovania tejto slovenskej špeciality, veľmi pekne prosím pridať v komentároch/)

    Strapačky s kyslou kapustou pre Tatuša (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    dva zemiaky som postrúhal na „syrovej lište“, zasypal na dva razy polohrubou múkou (našťastie sa tu dá „zohnať“ Dolnošlaska muka krupczatka), KL soli, vklepol jedno čerstvé vajíčko a všetko vymiešal na požadovanú konzistenciu; vodu som nemusel pridávať; tretí zemiak som pokrájal na kocky

    Strapačky s kyslou kapustou pre Tatuša (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a vložil ich do osolenej vody, v ktorej budem variť strapačky

    Strapačky s kyslou kapustou pre Tatuša (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    výbornou pomôckou v mojej kuchyni je aj tento „haluškátor“

    Strapačky s kyslou kapustou pre Tatuša (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pretlačené strapačky som nechal vyvariť a po „treťom zdvihu peny“,

    Strapačky s kyslou kapustou pre Tatuša (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    scedené, bez premývania, ich pridal k udusenej kyslej kapuste, zalial prepraženým maslom, vymiešal, dochutil

    Strapačky s kyslou kapustou pre Tatuša (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a podával s pečenými kockami prerasteného bôčika; takto pre moju sladkú ½

    Strapačky s kyslou kapustou pre Tatuša (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a takto, na panvici, pre mňa; príprava bravčovej „korunky“ je jednoduchá, samostatný rcp spracujem a pridám. Kocky (50÷60 mm) mäsitého bôčika (pliecka)) som posypal soľou, oeMČeKoval, pridal drvenú rascu a 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, pokvapkal olejom, premiešal a na noc uložil do chladničky; na 2. deň rýchlo orestoval na troške oleja, podsypal postrúhanou cibuľou, pridal KL mletej papriky, po premiešanú asi 60´ podusil a potom ešte ¼ hodinku, posypané drvenou rascou, nechal dopiecť v rúre vyhriatej na 200 °C (400 °F). V jednom z košických supermarketov môžete halušky s kyslou kapustou ochutnať s poľským bigosom!

    Strapačky s kyslou kapustou pre Tatuša (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Náš dedko, alebo Tatuš, ako sme ho volali my „smarkatí kotňaci a vozgri“, bol starý vachtár pod Šarišským hradom. Funkciu zodpovedne plnil až do svojej smrti na jar 1965, v strážnom domčeku pri trati medzi zástavkami Šariš hrad (dnes už neexistujúcej) a Šarišské Michaľany. Vyučený bol ako čižmár a obuvník. Okrem toho, že vynikajúco varil, krájal tie najtenšie rezance do polievok, bol aj super majster mäsiar na porážku a spracovanie všetkého čo lietalo vo vzduchu, behalo v prírode i po dvore, či plávalo v blízko tečúcej Toryse. Vachtáreň už bola dávno zbúraná, ale Tatušova betónovokamenná pivnica, suchá hlboká jama po studni, košatá lipa, stará hruška a zvyšky babkinej predzáhradky s podnes kvitnúcimi irismi ostali svedkami a pamätníkmi zašlej slávy. Z vlaku na trati Prešov_Čirč ich môžete vidieť aj Vy. Ja som tam bol v júli 2002, keď sme so študentami VLA analyzovali náletový smer Prešov_Sabinov_Stará Ľubovňa. Nadosmrti si budem pamätať aj jeho riekanky, ktorými nás, obrovský kŕdeľ vnučiek a vnukov, ním nadovšetko milovaný, vyzbrojoval vtedy ešte len do rozbiehajúceho sa života. "Abi sce znaľi, že največše toky v Evrope sú Dunaj, Tisa, Šomský jarek i Torysa a največše varoše Londýn, Paríž, Veľký Šariš!" Tieto strapačky sme jedli na jeho svetlú pamiatku!

    Strapačky s kyslou kapustou pre Tatuša (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

janealli
Hneď skoro ráno slintám ako pavlovov pes - halušky sú skvelé. Pridám aj ja jeden názov na toto chutné jedlo, samozrejme bez pridanej hodnoty (pečeného bôčika): sadzanky pomedzi grule s kyslou kapustou.
patroveckypitrs
Tak toto som mal často na stole, ako mládenec aj keď som v horách robil. Je to jedlo ktoré naše vnúčence už nepoznajú. Som rád že niekto aj v zahraničí prezentuje naše jedlo a je hrdý naň. Milý @sracz máš u mňa 5* a veľké uznanie za národné cítenie. Ďakujem.
garanco
Ako písali "predrečníci", až mi slinky tečú z Tvojho receptu. Varievam ich tiež, ale najviac ma dostali tie Tvoje staré slová: smarkatí kotňaci, vachtár, a ďalšie, z nich až tečie láska . Tvoje recepty sú vždy veľmi milé, pokračuj!
stipkarka
Ako dieťa som bývala neďaleko, v Sabinove. Vajíčka boli u nás vzácne a preto sme aj kapustové halušky robili bez vajec. A k bandurkom sme dávali hladkú múku, polohrubá i hrubá boli iba na pečenie. Skúsim to podľa tohto receptu, ale počkám, kým mi vykysne kapusta. Už sa mi slinky zbiehajú. Myslím, že by boli chutné aj s pečenou klobáskou.
45678
Chvalim recept:-) prosim ta,nepostrehla som,kde sa podeli tie, na kocky nakrajane zemiaky,varili sa spolu so strapackami?
venusa
Chcem vidieť, koho by toto jedlo nechalo hladným. Takto robím aj ja prerastené slaninu s cibuľou, ale žltou. Červenú používam často, len surovú. A kapustu zvlášť sparim tj v troche vody. Švédmi az ked sa halušky zdvihnú 3x. To robíš dobre-:) a potom všetko zmiesam a nechám trochu z tych oskvarkov na posyp uz na tanieri. Kapusta znesie dosť tuku a preto ju v tom výseku nedusim, zdá sa mi táto varianty trocha ľahšia. Ale chválim ta.
venusa
Aaaaa opravujem vypek a spájam az ked.....
izabella929
@sr ácz, kto by už len dokázal takému jedlu odolať...mi tečú slinky o sto/dvesto.-) parádne a mäskom som to naposledy jedla v Miskolci..usilovný manžel...ach, jaj...
sracz
Ďakujem Vám všetkým za milé slová! Ste milí, ste úžasní, ste moji!
jozka2
45678,tam je napisane,ze dal ich varit do vody,kde sa budu varit halusky,vlastne ich predvaril.
igorc
Odporucam aj variantu kde sa namiesto kapusty pouzije bryndza, buocik ostava, posypat pazitkou, k tomu uz len zincica alebo zakvas.
no nedaj si! amen dieta :-)
dobru chut!
45678
Dakujem @sracz , az teraz som sa dostala k odpovedi, co mi nebranilo k tomu,ze som strapacky podla teba ,teda s pridanim drobnych zemiakov,aj uvarila.Paci sa mi tento sposob a vobec sa nemusim premahat aj ked som pridala bocik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia