Spišské párky

redakcia - fotkaredakcia, 2. decembra 2009

Suroviny

5,5 kg
4,5 kg
150 g
200 g




Postup

  1. 1

    Na prípravu spišských párkov je najvhodnejšie mäso z tretieho až štvrtého dňa po zabíjačke. Mäso každé zvlášť nakrájame na 5 cm kocky. Soľ premiešame s paprikou a zmes rozdelíme na 2 časti. Polovicu zmesi soli a papriky premiešame s chudým mäsom, druhú polovicu s mastnými kockami. Osolené mäso oddelene natlačíme do smaltovaných alebo drevených nádob a necháme do nasledujúceho dňa odležať.

  2. 2

    Na druhý deň mäso (každé zvlášť) zomelieme na mlynčeku s otvormi 3 – 4 mm. Zomleté chudé mäso vložíme do nádoby a premiešame s vodou v množstve 1/4 – 1/3 hmotnosti mäsa. Pridaním vody získajú párky šťavnatosť. Do dobre rozmiešaného chudého mäsa potom zamiešame zomleté mastné mäso.

  3. 3

    Hotovú zmes plníme do ovčích čriev a ak ich nemáme, tak do tenkých bravčových čriev. Párky neoddeľujeme a vytvoríme z nich veniec. Po naplnení párky údime asi hodinu vo vyhriatej udiarni, potom oheň zasypeme a doúdime ešte hodinu.

Diskusia k receptu

Vymazať
zaitoshi
To je akurat tak recept na klobasu ma to paru chyb zlozenie masa creva sa pouzivaju vyhradne len baranie a nie br tenke to je blud a udia sa ale len 15 minut a a15 minut sa chladia v ladovej vode .
Vymazať
mesiar50
Zloženie spišských párkov spočíva v hovedzom a bravčovom mese.Meso sa kutruje pridaním korenín a suchého ladu alebo ladovej vody.Plní sa do baraních prípadne kolagénových tenkých čriev.Údi sa pri 65-68C
cca 20-25 minút.Následne sa varí a to buď v pare pri
75C.alebo vo vode .Stred výrobku musí dosiahnuť 70C.
Po uvarený sa chladia studenou sprchou prípadne v studenej vode.Nerád som ich robil. Keď sa tie baranie črevá trhajú..ide tam o nervy.Preto sme tuším začali používať tie kolagénové črievka.Chuťovo by mali byť jemne pikantné.Doma si ich
lahko spravíte na kuch.robote,alebo ponorným mixérom
Postup je ten istý ako pri mojej sekanej.

Vymazať
mesiar51
Zloženie spišských párkov spočíva v hovedzom a bravčovom mäse.Mäso sa kutruje pridaním korenín a suchého ladu alebo ladovej vody.Plní sa do baraních prípadne kolagénových tenkých čriev.Údi sa pri 65-68°C
cca 20-25 minút.Následne sa varí a to buď v pare pri
75°C.alebo vo vode .Stred výrobku musí dosiahnuť 70°C.
Po uvarený sa chladia studenou sprchou prípadne v studenej vode.Nerád som ich robil. Keď sa tie baranie črevá trhajú..ide tam o nervy.Preto sme tuším začali používať tie kolagénové črievka.Chuťovo by mali byť jemne pikantné.Doma si ich
lahko spravíte na kuch.robote,alebo ponorným mixérom
Postup je ten istý ako pri mojej sekanej.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia