Postup
-
1
Na prípravu spišských párkov je najvhodnejšie mäso z tretieho až štvrtého dňa po zabíjačke. Mäso každé zvlášť nakrájame na 5 cm kocky. Soľ premiešame s paprikou a zmes rozdelíme na 2 časti. Polovicu zmesi soli a papriky premiešame s chudým mäsom, druhú polovicu s mastnými kockami. Osolené mäso oddelene natlačíme do smaltovaných alebo drevených nádob a necháme do nasledujúceho dňa odležať.
- 2
Na druhý deň mäso (každé zvlášť) zomelieme na mlynčeku s otvormi 3 – 4 mm. Zomleté chudé mäso vložíme do nádoby a premiešame s vodou v množstve 1/4 – 1/3 hmotnosti mäsa. Pridaním vody získajú párky šťavnatosť. Do dobre rozmiešaného chudého mäsa potom zamiešame zomleté mastné mäso.
- 3
Hotovú zmes plníme do ovčích čriev a ak ich nemáme, tak do tenkých bravčových čriev. Párky neoddeľujeme a vytvoríme z nich veniec. Po naplnení párky údime asi hodinu vo vyhriatej udiarni, potom oheň zasypeme a doúdime ešte hodinu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
cca 20-25 minút.Následne sa varí a to buď v pare pri
75C.alebo vo vode .Stred výrobku musí dosiahnuť 70C.
Po uvarený sa chladia studenou sprchou prípadne v studenej vode.Nerád som ich robil. Keď sa tie baranie črevá trhajú..ide tam o nervy.Preto sme tuším začali používať tie kolagénové črievka.Chuťovo by mali byť jemne pikantné.Doma si ich
lahko spravíte na kuch.robote,alebo ponorným mixérom
Postup je ten istý ako pri mojej sekanej.
cca 20-25 minút.Následne sa varí a to buď v pare pri
75°C.alebo vo vode .Stred výrobku musí dosiahnuť 70°C.
Po uvarený sa chladia studenou sprchou prípadne v studenej vode.Nerád som ich robil. Keď sa tie baranie črevá trhajú..ide tam o nervy.Preto sme tuším začali používať tie kolagénové črievka.Chuťovo by mali byť jemne pikantné.Doma si ich
lahko spravíte na kuch.robote,alebo ponorným mixérom
Postup je ten istý ako pri mojej sekanej.