Foto: evusik
Odkedy mám malú záhradku špenát patrí k mojim každoročným favoritom. Každým rokom ho sadím viac a viac. Vždy sa dosýtosti nadžgáme mladého, čerstvého špenátu, Zobraziť celý popisOdkedy mám malú záhradku špenát patrí k mojim každoročným favoritom. Každým rokom ho sadím viac a viac. Vždy sa dosýtosti nadžgáme mladého, čerstvého špenátu, ale keď už ide do kvetu treba ho rýchlo zakonzervovať... ja ho mrazím a netuším či vôbec existuje nejaký iný spôsob uchovania špenátu na zimu....
Postup
-
1
Každý z nás si pamätá tohtoročnú jar. Najskôr teplo, potom sneh, dažde.... všade sa hovorilo o tom, čo takéto počasie narobí s úrodou... v TV som videla jedného farmára ktorý tvrdil, že netreba zbytočne lamentovať, že príroda si určite poradí.... a mal pravdu! dôkazom je aj náš špenát... v roku 2012 sme zbierali a uskladňovali špenát presne 1.6. - vediem si fotodokumentáciu :-)
-
2
no a v roku 2013 sme definitívne likvidovali špenát 2.6. a bolo ho oveľa, oveľa viac ako v roku 2012. Aj keď sme špenát kvôli počasiu sadili oveľa neskôr, on to proste dobehol... no a toto je časť mojej tohtoročnej úrody... dve takéto isté debničky a dve malé čierne sú už spracované v mrazáku...
-
3
Špenátové listy dobre popreplachujem v studenej vode, preberiem a vyhodím všetko čo sa mi nepáči, potom si ho rozdelím na tri časti. Najskôr vyberiem tie najkrajšie lístky, bez hrubých stoniek, zalejem ich vriacou vodou, nechám minútu postáť, zlejem a ihneď ochladím studenou vodou. Na sitku nechám odkvapkať, naporcujem do sáčkov po asi 250g a dám zamraziť.
-
4
z ostatného špenátu zase povyberám ten krajší (akože II.trieda) ten nasekám...
-
5
sparím vriacou vodou, po jednej minúte prudko ochladím, zlejem a na sitku nechám odkvapkať, prípadne jemne vyžmýkam, trocha vody nie je na závadu...
-
6
a ponorným mixérom len tak prebehnem a rozmixujem na hrubo. Takýto špenát používam pod mäso, ako prílohu, ako plnku na slané koláče...
-
7
z tejto várky, čiže s tých dvoch debničiek hore, som spravila 1kg špenátových listov (sáčky vľavo) a 2kg sekaného špenátu, ktorý si dávam do sáčkov po 500g (sáčky vpravo)
-
8
no a z toho čo mi zostane, teda listy aj stonky, ktoré sú síce hrubé, ale zato šťavnaté si spravím špenátové pyré. Všetko rozmixujem ponorným mixérom úplne na jemno
-
9
špenátové pyré si dávam zamraziť do malých formičiek na muffiny, ale použiť sa dajú aj misky z paštét
-
10
po zamrazení špenát vyberiem z formičiek a dám do sáčku, alebo do plastovej nádoby naspäť do mrazáku. Takéto pyré používam všade tam kde potrebujem len malé množsto špenátu napr. na špenátové cestoviny, halušky, do cesta a pod.
-
11
napríklad aj takéto výborné domáce špenátové cestoviny so syrovou omáčkou :-)
ja som takéto miniporcie začala mraziť pri hríboch, nezaberie to veľa miesta, nepotrebujem kopec sáčkov, stačí mi jeden veľký alebo plastová krabica, keď potrebujem len trochu pod mäso stačí mi jedna porcia, keď je nás viac tak zoberiem viac porcií... tiež tak mrazím ovocné drene, mäsový vývar...
@janger tak zaváraný v obchode u nás asi tiež nepredávajú, teda ja som o tom ešte ani nechyrovala :-) ja som zástanca toho, že človek sa má najesť sezónneho ovocia a zeleniny cez sezónu vtedy je to najlepšie a keď zvýši tak zamraziť a zakonzervovať..... u nás je proste ten zvuk ešte zo socíku hlboko zakorenený mať plnú komoru, keď obchody boli prázdne...obchody už nie sú prázdne ale komory chceme mať plné :-)))
Len rada re tých, ktorí nemajú záhradu: zeleninu a ovocie pokiaľ ho nedostanete nemrazte - nech vám ho mrazí obchod, lebo elektrina je drahá.
Neviem či sa podarí pridať obrázok, ale včera som podľa návodu zamrazila mangold a urobila guličky, rozložené predmrazila a vyšiel aj jeden sáčok mangoldového pyré.
No, nič proti tvojmu prispeniu, ale ku koncu komentáru sa zdá ako by si "urážal" mrazenie v mafinkách. Asi si ešte nerobil recept kde treba iba trochu špenátu a preto nevieš oceniť tento výborný nápad. Predstav si že si zamrazíš všetko na "cihličky" a potom zistíš že by si potreboval len kúsok z nej. Čo urobíš, prácne urežeš kúsok z mrazenej tehličky a zbytok dáš naspäť do mrazničky, alebo vytiahneš z mrazničky podľa potreby 2-3 mufinky...? :-))) ;-)))
máš pravdu, že zubatý nôž zvládne všetko... ja to tiež tak robím keď potrebujem menší kúsok napr. špenátu a malé mufinkové porcie mi už došli... ale rada by som zdôraznila, že toto je len inšpirácia, každý si môže robiť ako sa mu páči a ako mu vyhovuje, mne to vyhovuje takto
do mufinkových formičiek mrazím napr. domácu zmrzlinu, keď zamrzne, obaly odoberiem a mufinky dám do krabice celkom na vrch mrazáku a keď prídu vnúčence len si zoberú na akú majú chuť - jedna mufina, jedna porcia, pre mňa je to veľmi praktické, nič netreba krájať ani naberať, keď sa minie spravím druhú :)
prajem ti nech sa ti darí :)