Špenát a jeho uskladnenie (fotopostup)
Autor receptu: evusik
Odkedy mám malú záhradku špenát patrí k mojim každoročným favoritom. Každým rokom ho sadím viac a viac. Vždy sa dosýtosti nadžgáme mladého, čerstvého špenátu, ale keď už ide do kvetu treba ho rýchlo zakonzervovať... ja ho mrazím a netuším či vôbec existuje nejaký iný spôsob uchovania špenátu na zimu.... Postup- Každý z nás si pamätá tohtoročnú jar. Najskôr teplo, potom sneh, dažde.... všade sa hovorilo o tom, čo takéto počasie narobí s úrodou... v TV som videla jedného farmára ktorý tvrdil, že netreba zbytočne lamentovať, že príroda si určite poradí.... a mal pravdu! dôkazom je aj náš špenát... v roku 2012 sme zbierali a uskladňovali špenát presne 1.6. - vediem si fotodokumentáciu :-)
- no a v roku 2013 sme definitívne likvidovali špenát 2.6. a bolo ho oveľa, oveľa viac ako v roku 2012. Aj keď sme špenát kvôli počasiu sadili oveľa neskôr, on to proste dobehol... no a toto je časť mojej tohtoročnej úrody... dve takéto isté debničky a dve malé čierne sú už spracované v mrazáku...
- Špenátové listy dobre popreplachujem v studenej vode, preberiem a vyhodím všetko čo sa mi nepáči, potom si ho rozdelím na tri časti. Najskôr vyberiem tie najkrajšie lístky, bez hrubých stoniek, zalejem ich vriacou vodou, nechám minútu postáť, zlejem a ihneď ochladím studenou vodou. Na sitku nechám odkvapkať, naporcujem do sáčkov po asi 250g a dám zamraziť.
- z ostatného špenátu zase povyberám ten krajší (akože II.trieda) ten nasekám...
- sparím vriacou vodou, po jednej minúte prudko ochladím, zlejem a na sitku nechám odkvapkať, prípadne jemne vyžmýkam, trocha vody nie je na závadu...
- a ponorným mixérom len tak prebehnem a rozmixujem na hrubo. Takýto špenát používam pod mäso, ako prílohu, ako plnku na slané koláče...
- z tejto várky, čiže s tých dvoch debničiek hore, som spravila 1kg špenátových listov (sáčky vľavo) a 2kg sekaného špenátu, ktorý si dávam do sáčkov po 500g (sáčky vpravo)
- no a z toho čo mi zostane, teda listy aj stonky, ktoré sú síce hrubé, ale zato šťavnaté si spravím špenátové pyré. Všetko rozmixujem ponorným mixérom úplne na jemno
- špenátové pyré si dávam zamraziť do malých formičiek na muffiny, ale použiť sa dajú aj misky z paštét
- po zamrazení špenát vyberiem z formičiek a dám do sáčku, alebo do plastovej nádoby naspäť do mrazáku. Takéto pyré používam všade tam kde potrebujem len malé množsto špenátu napr. na špenátové cestoviny, halušky, do cesta a pod.
- napríklad aj takéto výborné domáce špenátové cestoviny so syrovou omáčkou :-)
|