Špenát a jeho uskladnenie (fotopostup)

Autor receptu: evusik

Odkedy mám malú záhradku špenát patrí k mojim každoročným favoritom. Každým rokom ho sadím viac a viac. Vždy sa dosýtosti nadžgáme mladého, čerstvého špenátu, ale keď už ide do kvetu treba ho rýchlo zakonzervovať... ja ho mrazím a netuším či vôbec existuje nejaký iný spôsob uchovania špenátu na zimu....

Postup

  1. Každý z nás si pamätá tohtoročnú jar. Najskôr teplo, potom sneh, dažde.... všade sa hovorilo o tom, čo takéto počasie narobí s úrodou... v TV som videla jedného farmára ktorý tvrdil, že netreba zbytočne lamentovať, že príroda si určite poradí.... a mal pravdu! dôkazom je aj náš špenát... v roku 2012 sme zbierali a uskladňovali špenát presne 1.6. - vediem si fotodokumentáciu :-)
  2. no a v roku 2013 sme definitívne likvidovali špenát 2.6. a bolo ho oveľa, oveľa viac ako v roku 2012. Aj keď sme špenát kvôli počasiu sadili oveľa neskôr, on to proste dobehol... no a toto je časť mojej tohtoročnej úrody... dve takéto isté debničky a dve malé čierne sú už spracované v mrazáku...
  3. Špenátové listy dobre popreplachujem v studenej vode, preberiem a vyhodím všetko čo sa mi nepáči, potom si ho rozdelím na tri časti. Najskôr vyberiem tie najkrajšie lístky, bez hrubých stoniek, zalejem ich vriacou vodou, nechám minútu postáť, zlejem a ihneď ochladím studenou vodou. Na sitku nechám odkvapkať, naporcujem do sáčkov po asi 250g a dám zamraziť.
  4. z ostatného špenátu zase povyberám ten krajší (akože II.trieda) ten nasekám...
  5. sparím vriacou vodou, po jednej minúte prudko ochladím, zlejem a na sitku nechám odkvapkať, prípadne jemne vyžmýkam, trocha vody nie je na závadu...
  6. a ponorným mixérom len tak prebehnem a rozmixujem na hrubo. Takýto špenát používam pod mäso, ako prílohu, ako plnku na slané koláče...
  7. z tejto várky, čiže s tých dvoch debničiek hore, som spravila 1kg špenátových listov (sáčky vľavo) a 2kg sekaného špenátu, ktorý si dávam do sáčkov po 500g (sáčky vpravo)
  8. no a z toho čo mi zostane, teda listy aj stonky, ktoré sú síce hrubé, ale zato šťavnaté si spravím špenátové pyré. Všetko rozmixujem ponorným mixérom úplne na jemno
  9. špenátové pyré si dávam zamraziť do malých formičiek na muffiny, ale použiť sa dajú aj misky z paštét
  10. po zamrazení špenát vyberiem z formičiek a dám do sáčku, alebo do plastovej nádoby naspäť do mrazáku. Takéto pyré používam všade tam kde potrebujem len malé množsto špenátu napr. na špenátové cestoviny, halušky, do cesta a pod.
  11. napríklad aj takéto výborné domáce špenátové cestoviny so syrovou omáčkou :-)