„Smržová“ praženica fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 24. apríla 2016
„Smržová“ praženica (fotorecept)
Foto: gordonko

.... pre hubárov jedny z najlepších húb, ktoré rastú ako jedny z prvých ...... dnes som ich jedol 1x, chutili a rozvoňali celú kuchyňu.

5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    .... najskvôr musíme nájsť takýchto krásavcou

    „Smržová“ praženica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    huby si opláchneme a pokrájame na drobno

    „Smržová“ praženica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pokrájané huby nasypeme na panvicu s trochou oleja a podlejeme troškou vody - ozaj máličko a huby vydusíme

    „Smržová“ praženica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ak máme vodu vyparenú - huby vydusené pridáme vajíčka ,osolíme a podla vlastnej chuti urobíme riedkú ,alebo hustú praženicu

    „Smržová“ praženica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    nakoniec posypeme trochou petržlenovej vnaťky ... DOBRÚ CHUŤ

    „Smržová“ praženica (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

smejkad
no, ked prestane prsat, asi pojdem hladat, chute robis, tiez som este nejedla :-)
v akych podmienkach zvyknu rast?
haji
Krásné smrže, bezva jednoduchá úprava a s čerstvým chlebíkem to nemá chybu!!
jozka2
Jaaaj,pipky,nadherne,hned by som si z nich ukradla.Najlepsie s vajickom.Robin ich aaak mam moznost na slaninke s pridanim masla.
mijaita
Vždycky jsem toužila najít smrže nebo kačenky, ještě se mi to nepodařilo. Když vidím, jak s nima plýtváš do smaženice, úúúúpím ! :-) Já bych je dala pod maso, nebo jen na máslo. No co, určitě ti přeju dobrou chuť!
1x hubata
vvivienn
Asi pred tyzdnom som ich jedla prvy krat, su vyborne, krasne vonaju a pouzila som ich na polievocku, ale este trochu nam v mrazaku, tak spravim prazenicku.
sracz
Pravdu rečieš, @gordonko starý bard od A÷Z. Je to 5* dobrota nad dobroty nevídaná_neslýchaná. Smrže (morel mushrooms), sú jediné huby v prírode rastúce, ktoré Iowčania zbierajú a jedia. Keď ma videli jesť a aj za surova pred nimi ochutnávať napr, tanečnicu lúčnu, alebo pečiarku ovčiu, tak sa s vytreštenými očami a s krikom prežehnávali a hodiny (dokonca aj na druhý deň) ma chodili kontrolovať, či som ešte nažive. Takúto praženicu robievam aj ja a 9. septembra 2014 som tu uverejnil aj svoj rcp:  varecha.pravda.sk/recepty/lahodna-smrzova-prazenica-s-med...
IX/9/2014 Ja ju podľa chutí a okolností doplňujem, okrem soli a čMČK, aj čerstvo mletým jalovcom (borievkou) a zeleným trojbojom (petržlen, zeler, ligurček) a keď mám, tak aj medvedím cesnakom! Želám Ti pevné zdravie a hubárčeniu zdar!
monty469
Ešte nejaké smrže máme, urobím teda praženicu. Tvoja vyzerá dobre :-)
bystro
Už idem aj ja hľadať smrže. Takéto praženice môžem je to paráda.
hubata
Hríby môžem v každej úprave, je to dobrota. Krásne smržulienky si našiel, aj recept je krásne jednoduchý, a kvôli tebe mi prihorela ovsená kaša. Ale aj tak ti dávam päť hviezdičiek ako sa patrí dať hviezde takého formátu ako si ty. Vďaka za receptík.
používateľ nemá avatar
mb
mb
Palec hore, moja spravila zo smrzov macanku, hubovu omacku, a bola vynikajuca.
gordonko
@Mb (25.4.2016 21:10) .... máčanka ???? ... môže byť len na ňu asi treba viacej húb ..... ked budú BUDE