Slivkový lekvár fotorecept

hag - bez fotkyhag, 1. septembra 2015
Slivkový lekvár (fotorecept)
Foto: hag

Bola som ešte dieťa, keď som ostatnýkrát zažila varenie lekváru v kotli na dvore. Keďže naše deti a kamaráti milujú moje "hájoše" so slivkovým lekvárom, rozhodla som sa pripraviť si slivkový lekvár po starom - v kotli. Aby som mala dosť na celú zimu. Po rokoch to bolo príjemné "dobrodružstvo", na ktorom sa mi najviac páčilo to, že sa nemusím pariť v kuchyni. Môjmu zákonitému sa najviac páčilo to, že po varení nemusí oškrabávať lekvár aj zo steny a nemusí maľovať kuchyňu ;)

Suroviny

veľa

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si umyté slivky a kotol. My sme ho vytiahli po dvadsiatich rokoch, obúchali hrdzu, vyčistili a pripravili na použitie. V tieni stromov rozložili "nádobíčko" a pustili si k tomu tíško obľúbenú hudbu.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slivky odkôstkujeme a pomelieme alebo rozmixujeme.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nalejeme do kotla.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zapálime oheň (máme aj propan butan, ale klasika sa nám páčila viac).

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...A miešame, miešame, miešame...

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nepridávame žiadne iné suroviny. Ani ocot, ani cukor, ani želírovacie prípravky. Len miešame, aby neprihorel a čakáme, kedy sa z materiálu odparí toľko vody, až zhustne a nadobudne krásnu slivkovo-perleťovú farbu.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom už len stačí horúci lekvár dostať do pohárov a viečkami starostlivo uzavrieť. Miešali sme jedno popoludnie do večera a pokračovali sme na druhý deň dopoludnia. Po dvadsiatichštyroch hodinách sme mali 18 pohárov lekváru a čakalo nás len umývanie nádob a pomôcok.

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Miešali sme statočne, nič neprihorelo. Na budúci rok si to s radosťou zopakujem. Pretože takýto lekvár v obchode nekúpim :)

    Slivkový lekvár (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Celkom ako u mojej starkej, akurát tá neplniii poháriky (lebo kde by ich boli vzali?). Krabice od margarínu (moje rovesníčky presne vedia ako vyzerali, bol to fenomén všestranne využiteľný) sa vyložili "pergamenovým" papierom, lekvár sa nalial a nechal stuhnúť. Po stuhnutí bol taký hustý, že sa musel odkrajovať ostrým nožom a mama si ho pred použitím rozvárala s trochou vody.
Mne ho nebolo treba rozvárať, krajček takého tuhého len tak do ruky mi nahradil všemožné sladkosti, ani za čokoládu by som ho nevymenila....
Pripomenula si mi krásne časy, ďakujem.
tradicia varenia slivkoveho lekvaru v nasej rodina siaha hlboko do mojho detstva, a urcite aj prv a to uz mam viac ako 6 krizkov. Musim sa preto aj ja pripojit k ,,,,varicom,,,, domaceho slivkoveho lekvaru. U nas sa toho roku urodilo vela sliviek a slivovica nie je u nas ,,NO.1,, , ale lekvar, cela rodina sme rozhodli, ze den ,,D,, bude prveho septembra. Mame kotol, brat ,,,zdedil,,, kvalitny medenny kotlik aj miesacimi veslami, vecer sme ho pripravili, nachystali drevo, obrali slivky, bolo ich neurekom, odkvoskovali, rano o piatej ,,,ostry start,,, aby sme vsetko stihli do vecera, u nas je to celorodinna udalost, kazdy clen chcel aspon chvilu tocit vesla, veru sa kazdemu uslo, nie trochu, ale poriadne, ved to bol celodenny maraton, oplatilo sa. 36 poharov husteho vysoko kvalitneho lekvaru (bude na buchty, kolace). Caro tejto udalosti bolo aj v tom, ze prvy, cerstvy lekvar, najmladsi ochutnali na chlebe a boli, ako my pred mnohymi rokmy, ,,,od ucha k uchu zapatlani lekvarom,,,, ako tu trefne napisala pani ,,sovka 62,, Pripomenula si mi krásne časy,
Ja sa este snazin o jednu rodinnu udalost ,,,,o zimnu zabijacku,,,
Na zdravie!
Obdivujem @Hag tu trpezlivosť. Je to veľmi prácne. Keď ho moja babka varila tedy som to nemal rád. Prečo, lebo sme mali služby cez noc na miešanie a prikladanie do kotla. No cez zimu som veru dobre si z neho ujedal. Chválim takých ľudí, že s tým majú trpezlivosť. 5*****.
2x hag, milo60