Foto: hag
Bola som ešte dieťa, keď som ostatnýkrát zažila varenie lekváru v kotli na dvore. Keďže naše deti a kamaráti milujú moje "hájoše" so slivkovým Zobraziť celý popisBola som ešte dieťa, keď som ostatnýkrát zažila varenie lekváru v kotli na dvore. Keďže naše deti a kamaráti milujú moje "hájoše" so slivkovým lekvárom, rozhodla som sa pripraviť si slivkový lekvár po starom - v kotli. Aby som mala dosť na celú zimu. Po rokoch to bolo príjemné "dobrodružstvo", na ktorom sa mi najviac páčilo to, že sa nemusím pariť v kuchyni. Môjmu zákonitému sa najviac páčilo to, že po varení nemusí oškrabávať lekvár aj zo steny a nemusí maľovať kuchyňu ;)
Postup
-
1
Pripravíme si umyté slivky a kotol. My sme ho vytiahli po dvadsiatich rokoch, obúchali hrdzu, vyčistili a pripravili na použitie. V tieni stromov rozložili "nádobíčko" a pustili si k tomu tíško obľúbenú hudbu.
-
2
Slivky odkôstkujeme a pomelieme alebo rozmixujeme.
-
3
Nalejeme do kotla.
-
4
Zapálime oheň (máme aj propan butan, ale klasika sa nám páčila viac).
-
5
...A miešame, miešame, miešame...
-
6
Nepridávame žiadne iné suroviny. Ani ocot, ani cukor, ani želírovacie prípravky. Len miešame, aby neprihorel a čakáme, kedy sa z materiálu odparí toľko vody, až zhustne a nadobudne krásnu slivkovo-perleťovú farbu.
-
7
Potom už len stačí horúci lekvár dostať do pohárov a viečkami starostlivo uzavrieť. Miešali sme jedno popoludnie do večera a pokračovali sme na druhý deň dopoludnia. Po dvadsiatichštyroch hodinách sme mali 18 pohárov lekváru a čakalo nás len umývanie nádob a pomôcok.
-
8
Miešali sme statočne, nič neprihorelo. Na budúci rok si to s radosťou zopakujem. Pretože takýto lekvár v obchode nekúpim :)
a ja teraz rozmyslam, ako je mozne, ze sa vobec nepokazil ten lekvar za cely cas, kym sa minul,ked bol iba v spajzi ?
ale vynikajuci, ani cukriky nechybali :-)
Mne ho nebolo treba rozvárať, krajček takého tuhého len tak do ruky mi nahradil všemožné sladkosti, ani za čokoládu by som ho nevymenila....
Pripomenula si mi krásne časy, ďakujem.
Ja sa este snazin o jednu rodinnu udalost ,,,,o zimnu zabijacku,,,
Na zdravie!
Ako by som to... Ja by som to nevedela predať. Mám rodinu a kamarátov, ktorým to nepredávam :)