Slivkový lekvár (fotorecept)
Autor receptu: hag
Bola som ešte dieťa, keď som ostatnýkrát zažila varenie lekváru v kotli na dvore. Keďže naše deti a kamaráti milujú moje "hájoše" so slivkovým lekvárom, rozhodla som sa pripraviť si slivkový lekvár po starom - v kotli. Aby som mala dosť na celú zimu. Po rokoch to bolo príjemné "dobrodružstvo", na ktorom sa mi najviac páčilo to, že sa nemusím pariť v kuchyni. Môjmu zákonitému sa najviac páčilo to, že po varení nemusí oškrabávať lekvár aj zo steny a nemusí maľovať kuchyňu ;)
Postup
- Pripravíme si umyté slivky a kotol. My sme ho vytiahli po dvadsiatich rokoch, obúchali hrdzu, vyčistili a pripravili na použitie. V tieni stromov rozložili "nádobíčko" a pustili si k tomu tíško obľúbenú hudbu.
- Slivky odkôstkujeme a pomelieme alebo rozmixujeme.
- Nalejeme do kotla.
- Zapálime oheň (máme aj propan butan, ale klasika sa nám páčila viac).
- ...A miešame, miešame, miešame...
- Nepridávame žiadne iné suroviny. Ani ocot, ani cukor, ani želírovacie prípravky. Len miešame, aby neprihorel a čakáme, kedy sa z materiálu odparí toľko vody, až zhustne a nadobudne krásnu slivkovo-perleťovú farbu.
- Potom už len stačí horúci lekvár dostať do pohárov a viečkami starostlivo uzavrieť.
Miešali sme jedno popoludnie do večera a pokračovali sme na druhý deň dopoludnia. Po dvadsiatichštyroch hodinách sme mali 18 pohárov lekváru a čakalo nás len umývanie nádob a pomôcok.
- Miešali sme statočne, nič neprihorelo. Na budúci rok si to s radosťou zopakujem. Pretože takýto lekvár v obchode nekúpim :)