Slivkovo-pistáciový koláč (fotorecept)
Autor receptu: adkas
Dnes vam ponukam jeden vyborny slivkovy kolac s pistaciami. Kolac je dochuteny
kardamonom, ktory posuva uroven chuti minimalne o jeden level vyssie a s pridanym
kopcekom vanilkovej zmrzliny chuti priam bozsky. Cesto je vlacne a pistacie okrem
jemneho sfarbenia obohacuju chut tohoto skveleho kolaca. Velmi doporucujem
vyskusat ho.
12 porcií |
20 minút príprava |
40-50 minút na 180 °C |
Postup
-
Slivky umyjeme, odkostkujeme a pokrajame na mensie kocky. Odlozime stranou. V maziariku si potlcieme kardamonove struky. Supky odstranime a zrniecka pridame k presiatej muke. Maslo vymiesame s praskovym cukrom. Po jednom zaslahame vajcia.
- Pridame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva, kardamonovymi semiackami a mletymi pistaciami. Premiesame, kym sa nam obe hmoty nespoja. Ak je cesto velmi huste, mozno pridat 2-3 PL mlieka. Ja som nepridavala.
- Dno tortovej formy ( priemer 20 cm) vystelieme papierom na pecenie. Polovicu hmoty rozotrieme do formy. Ulozime na kocky pokrajane slivky a prikryjeme druhou polovicou cesta.
- Na vrch ulozime rozpolene slivky ( vnutornou stranou hore). Pecieme vo vyhriatej rure pri 180 stupnoch C 40-50 minut. Kontrola spajlou. Cesto a nesmie lepit na spajlu. Vyberieme z rury a nechame mierne ochladit.
- Kolac vyberieme z tortovej formy, prelozime na mriezku a nechame uplne vychladit.
- Odstranime papier na pecienie a prelozime na podnos, na ktorom kolac (tortu) budeme podavat.
Mozno dozdobit cukríkami masrhmallow mini namocenych v roztopenej bielej cokolade ( asi 3 male kocky) a obalene v mletych pistaciach ( stopky), 8 ks matovych listkov, 1 PL mletych pistacii na posyp ( tuto ozdobu mozeme vynechat, staci, ak upeceny kolac jemne poprasime s praskovy cukrom). Vyborne sa k tomuto kolacu hodi creme fraiche alebo kopcek vanilkovej zmrzliny.
- Prajem vam dobru chut!