Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/

marianna76 - fotkamarianna76, 23. októbra 2012

Názov preto taký, lebo som nenašla na jednom mieste potrebné info.,keď som ešte nemala žiadne skúsenosti s výrobou tohto skvelého produktu. Chcela som to tu takto pripraviť, aby druhí nemuseli toľko hľadať a vypytovať sa ako ja. Verím, že dakomu pomôžem. Veľa som sa pýtala i Alenky /alena45/ a pripájam svoje foto so skúsenosťami.

Suroviny

  tvrdé
  podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    potrebné náradie: malý nožík, sítko bežnej veľkosti, sítko jemnejšie. Myslím, že na šípky je vhodné dobré počasie. Ak už budeme dodriapaný od šípok, tak by nám aspoň nemalo byť moc zima. Šípky sme našli rôzne. Ale podľa čistenia som zistila, že lepšie sú väčšie - lepšie sa držia medzi prstami pri čistení. Šípky netrháme, ale lámeme po jednej - aspoň nám to tak ide najlepšie.

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Nazbierame takéto pekné a pevné šípky bez poškodení ...

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Čistíme okvetný koniec, špinky a druhý koniec od stopky. Prekrojím každú šípku na polovičku. Mám škrabku na zeleninu a s tou, s tým koncom vyškarbujem zrniečka. Pichá to, je to jemné, robím to po trochách a raz za čas si idem umyť ruky a pokračujem.

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    skúšala som to i priamo vo vode skúšať, i tam to ide, hlavne keď je daktorá mäkšia

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    načistené polovičky šípok

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Zalejem vodou, dobre, dobre popremývam a pozlievam z vody. Vodu si vymieňam aj 5 - 7 x, aby bola čo najčistejšia

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    takto keď už je voda z väčšej časti zbavená chĺpkov, šípky zalejem asi 2 - 3 cm nad šípkami a nechám do druhého dňa oddychovať

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Prelejem do hrnca, alebo môžme dať i priamo do hrnca, premiešame a jemné chĺpky, ktoré ešte vidíme na hladine, môžme stiahnuť z kuchynskou papierovou utierkou. myslím, že nejde z hocijakou, táto je pevná z tesca. Namočím na hladinu, napije sa ihneď vodou a jemne hneď vytiahnem tak opatrne.

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    Varím asi 20 - 30 minút, aby boli šípky zmäknuté.

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    Nechám vychladnúť

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 10
  11. 11

    mixnem ponorným mixérom - dobre a keď sa mi ďalej nechce nechávam odstáť aj do druhého dňa

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 11
  12. 12

    a pasírujem na takom normálnom sítku . Dakedy ihneď po mixnutí... a potom nechám oddychovať - keď sa mi nechce druhýkrát hneď pasírovať. Ak budete chcieť... hneď môžte pasírovať cez jemné sítko. Možno si i ja zaobstarám.

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 12
  13. 13

    ostanú mi šupky, ktoré vyhadzujem

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 13
  14. 14

    prepasírovanú zmes odvážim

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 14
  15. 15

    a znovu pasírujem cez jemnejšie sítko do širšieho hrnca. /ak budem mať väčšie jemnejšie - budem len raz pasírovať/

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 15
  16. 16

    zvážime prázdny hrniec, odrátame , zistíme koľko máme čistého pretlaku

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 16
  17. 17

    prisypene na kilo pretlaku 500 g kryštálového cukru

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 17
  18. 18

    ohrievame, miešame, lebo to prská, kým sa cukor nerozpustí... nevarím dlho aby to bolo super husté, nám to takéto stačí. Mladší syn nemá rád lekvarové chleby, tak môžem pridávať po lyžičkám do čaju.

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 18
  19. 19

    Plním do pohárkov a sterilizujem pre istotu, aby sa mi nepokazil. 85 stupňov/ 15 minút, vypnem a v tej vode nechám i vychladnúť.

    Šípkový džem (sirup) s potrebnými informáciami /fotorecept/ - obrázok 19

Diskusia k receptu

alena45
no ale si sa namakala, Marianka. Druhí majú možno iný postup, robím to trochu jednoduchšie, pasírujem len raz, a odstáť nechám po uvarení. Nie že by to bolo potrebné, ale väčšinou potrebujem oddychový čas. Je to makačka, ale ak si nájdeš čas, tak ten džem stojí za to ! Mám už vyše 20 pohárikov, myslím, že na tento rok stačí.
A tá farba - krása !
jerica
keby mal kto nazbierať šípky, poznám tú chuť , je to lahôdka na jazyku, aj bez chleba , len tak nabrať a olizovať:-) Krásne spracované , aj zdokumentované :-)
mijaita
Vidim, ze trpelivost nejen ruze prinasi - a tak se budu muset, pri pohledu na tu nimracku, do konce zivota obejit bez ruzi ! :-)
marianna76
Ďakujem Vám... ak budú vhodné šípky... možno ešte spravím .... práve som dopasírovala čo som v nedeľu čistila...
@Alenka , nechávam aj po uvarení oddychovať. Pasírujem 2 x , lebo asi by som to biele sitko mala mať jemnejšie ale nemám... ešte to potom pichalo. a aká si šikovná? keď máš už toľko pohárikov...
@mijaita ale veď ty iné veci zas robíš... mne hodne pomohlo aj rozprávanie s Alenkou, kým som sa do toho dala...
@jerica ďakujem ti... ale mi to trvalo, kým som to sem dala... možno dakto stihne i tento rok

sjuz
No tak toto je aký recept! Miljuem šípkový džem, ale nemám proste na to trpezlivosť a ani čas. Krásna farba!
izabella929
veľmi pekne opísaný receptík.-) ale u nás nie je obľúbený...ale inak vyzerá skvele a má krásnu farbu,.-))
afataga
no teda, obdivujem tvoju trpezlivost, na toto ja nemam nervy, krasne si opisala aj nafotila, sipkovy dzem je dobrota, ale neuveritelne pracna mnamka
ela77
@marianna76 , nie je škoda tých šupiek, nedali by sa ešte použiť na prevonanie alebo ochutenie čajíka?
ajuschka
jeeej to je super postup :) akurat sa na sipky chystam, ale co som sa poprechadzkovala u nas po okoli tak ich asi velmi vela nebude. neviem ci vobec nazbieram kilo....
hubata
Pridám jednu radu k čisteniu: ja ich čistím pod vodou ostrým nožíkom v hlbšej mise, preložím do druhej misy s čistou vodou a tak to opakujem kým nie je vodička čistá. Keď čistím šípky pod vodou, tak ma neštípu tie chĺpky.
Takto pod vodou čistím aj ostatné ovocie: vyberám kôstky z čerešní, nestrieka mi to kade-tade, nesteká mi po rukách šťava a aj nechty nezájdu od ovocia. V lete mi nie je tak teplo keď sa cákam v studenej vode, ale teraz na jeseň si dávam vlažnú vodu.......
marianna76
@ela77 nevyužívam šupky, lebo sa mi zdajú pichľavé a aj sú pichliačiky pri nich...
@hubata tiež som skúšala vo vode, aj som to odfotila bod č.4, a je pravda, že tak nepichajú... nám sa lepšie koniec škrabky používa, je to taká malá lopatička na tie semienka
@ajuschka u nás v dedine tiež niekde zmrzli ale našťastie sme trochu našli
@izabella929 Izka ďakujem, že sa ti páči recept... a vy by ste to nemali ani kedy jesť, toľko toho veľa doma máte....
fialka49
Podľa popisu práce si musela mať viac trpezlivosti ako šípok. Super, že si to nevzdala. Ocenia to tvoji najbližší. Dobrú chuť!
U nás sú šípky už mäkké. Škoda, svojím receptom si ma však naštartovala, ale už iba na budúci rok.
jurajd
Ďakujem za recept, už som si ho uložil.
elixir
Tiež u mňa to ide do KK. Mám veľmi rada džemy. Rada by som to skúsila. No prvá výzva- kde zohnať šípky... :)
tatranka
Marianka,obdivujem ťa.Poznám prácu so šípkami,že je viac na nej ako sa vraví,ako na kostole.Ale výsledok stojí za to.Je to výborný lekvárik,ktorý nenahradí chuť žiadneho iného.
pachola
ja si myslím,že to vydlabávanie šípok je zbytočná robota,robievam šípkový lekvár roky,/tento rok nie,lebo v hájiku,kde chodíme zbierať sú medvede/ očistené,umyté podlejem v hrnci vodou ,povarím do mäkka,vodou nešetrím,lebo sa potom vyparí,rozmixujem ponorným mixerom, pasírujem na sitku hubkou na riad, tá do seba poberie všetky tie chlpky z vnútra, hubku mením dosť často,lebo je tvrdá z toľkých jadierok ..nemám problém spracovať vaničku šípok
abdul
@pachola : Tento dobrý nápad vyskúšam, molitanu dosť,nastrihám a uvidím. Viem o jednej kolónii šípok na lazoch, ale ešte času dosť. Nech ich mrázik poštípe, nebudú také tvrdé a budú sladšie.
martamm
ja som šípky len opláchla, poriadne zaliala vodou, až po vrch, rozvarila aj s tými stonkami, rozmixovala, prepasírovala a potom klasicky uvarila lekvár, žiadne chĺpky necítiť. tento postup som našla na nete a už ináč nebudem robiť
mamatata2
Krásne si nám predviedla recept. Moja mama robieval tento lekvár a na dôchodku ,ako vdova, si vždy trochu privyrobila, lebo predávala pretlak. A keď som ju napomínala, či jej vyjde aspoň 1 Sk/hod., tak sa len smiala, že radosť z tej práce- v prírode pokoj a jesenná krása, pri čistení si cibrí trpezlivosť a teší sa, keď jej ľudia volajú, či môžu prísť pre pretlak, je vraj na nezaplatenie.
aroooo
Nad týmto lekvárom už uvažujem dávno, ale som si nevedela predstaviť ich čistenie a postup,dík za recept,ukladám a ak nebude pršať,skúsim nazbierať trochu na vyskúšanie.
mariaklara
Krásny postup aj celý recept, nikdy som ho nerobila, ale zaslúži si pochvalu. A je to aj zaslúžené, lebo z takých malých plodov urobiť takú dobrotu. Neviem, či by som mala na to trpezlivosť.
slawi
Konecne to vidim na "vlastne oci".Perfektne nafotene to mas.Ale si sa namakala.No proste super.
jokin
Je naozaj výborný, ale strašne pracný máš moj obdiv za trpezlivosť
marianna76
Ďakujem Vám a som rada, že aj dakomu tento recept pomôže... iný som neskúšala ale nevravím, že tento postup je najlepší... mne sa ale dobre robí, pomaly... ale ide to. Možno z mäkkých vyskúšam celé uvariť a tak pasírovať... keď tvrdých je už málo a zimy je pred nami ešte dosť, tak treba využiť prírodné vitamíny... podľa mňa, lebo až na konci januára cítiť, že nám dačo chýba...
slawi
Mariannka tak si ma navnadila,ze sme boli dnes s muzom na sipky.Ruky mam doskriabane kvalitne.Vela sme nenasli,ale na zaciatok to staci.Prekrajovala som ich a zbavovala sucheho okvetia 3 hodky ale uz nemozem.A to su este plne jadierok.Ruka ma boli od nozika jak slak.Na dnes som skoncila zajtra sa pokracuje.Asi si to zajtra zjednodusim ako dievcata v komentaroch.Klobuk dolu, mas trpezlivost.
jozka2
no nevie si predstavit tuto narocnu robotu ako to dokazes.
jerica
krása :-) ta je veru zaslúžená "makačka"
gabi67
Ja som šípky očistila, nerozkrojila, ale varila v tlakovom hrnci s málo vodou. Tak krásne mi zmäkli, že po uvarení som ich rozmixovala, prepasírovala cez sitko iba raz, a všetky vnútorné semiačka aj chĺpky sa úplne rozmixovali. A keďže som ich varila v menšom množstve vody, pretlak bol hustý a nemusela som potom dlho variť s cukrom.
rulik
z detstva si pamätám ako sme pomáhali mame s čistením, a na pichanie medzi pritami sa zabudnúť nedá, asi by som nemal trpezlivosť, obdivujem a ticho závidím
azza
Ahoj. je to super recept ale na mňa trochu zložitý . Potreboval by som jednoduchší.
alena45
@azza , bohužiaľ, šípkový džem je asi najprácnejší. Robila som roky z celých šípok, ale pasírovanie išlo ťažko. Radšej som po dva večery šípky čistila, tak ako Marianka, a potom to už išlo raz-dva. Keď očistené dobre poumývaš, vyplavia sa zvyšné chlpky a dáš variš, mne stačilo prepasírovať len raz. Ale tento džem naozaj stojí za to.
jozka2
Marianne,supku NEVYHADZUJ-usus a budes mat vyborny cajik,tak ostava mnozstvo dobrot.
bubu
Velmi sa mi to paci tento recept, mam na plane tento rok robit lekvar zo sipok. Len ten vyraz {mixnem}, to je po slovensky? Ak uz tak rozmixovat.....
marianna76
@bubu ano... presne... MIXNEM .... veď po slovensky sa píše sdlžňami a mäkčeňmi, ktoré ty nepoužívaš... no nie? keď už k tej slovenčine dačo....
inak,... ja sa tiež znova tento rok teším na šípky !