Rýchlá zapražená polievka

bozulka - fotkabozulka, 12. apríla 2010
Rýchlá zapražená polievka
Foto: bozulka

Túto polievku varievam keď keď sa vrátime domov /napr.od lekára/ a už zvonia poľudnie a treba obedovať.U nás polievka musí byť hoci aj takáto.Máme Zobraziť celý popisTúto polievku varievam keď keď sa vrátime domov /napr.od lekára/ a už zvonia poľudnie a treba obedovať.U nás polievka musí byť hoci aj takáto.Máme ju však radi. Sáčkové polievky by u nás nepochodili.

4-5
porcie
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2  lyžice
1-2  lyžice
1  lyžica
1/2  lyžičky
2  ks
1  lyžica
2-3  strúčik
2-3  ks
aspoň 2  lyžice




Postup

  1. 1

    Na olej dáme hl.múku a urobíme zásmažku do ktorej pridáme drvenú rascu a opražíme.Pred dokončením pridáme lyžicu papriky,trošku chilli,zamiešame a zalejeme studenou vodou asi 1-1 1/2 litra,keď začne vrieť pridáme bujon a opatrne pridáme lyžicu hrubej krupice.Varíme asi 10 -15 min.Pred dokončením pridáme vajcia vylejeme celé a len mierne rozhabarkujeme /nie ako sa podarilo mne a rozšlahala som ich/.Polievku vypneme,pridáme roztlačený cesnak,petržlenovú vňaťku,dochutíme a tak na 5 min.necháme odstáť.Môžeme podávať. Polievku určite každý pozná,ale možno ju robí trošku ináč.

Diskusia k receptu

hanina
Áno poznám, len bez chilli. Voláme ju zapražená.
slnieckosom
Milá bozulka, frankfurtskú polievku mám doma v popise práce často, takže ti za recept opätovne ďakujem - aj za môjho syna - a touto "zapražaničkou" si ulahodila mne.. :-))) Varievala mi ju /len bez chilli a cesnaku/ svokra, keď som kojila, aby som mala "dobré mlieko" :-)
Dávno mi vravievala jedna múdra starenka, že vždy musím mať na stole polievku, lebo vraj polievka je grunt a mäso je špunt.. :-))))
honestka
pridavam sa, aj ja ju varievam stale a naucila som ju aj moju nevestu, teraz cakame babatko, tak sa uz tesi, ako ju denne bude pit.
Toez sme verili tomu, ze je dobra pri kojeni aj preto, lebo uvolnuje "pufky" dietatka a nema potom koliku...
MNAM, hned by som sa dala ponuknut z takeho krasneho tanierika!
frezia68
Bozulka:tiež robím bez cesnaku a chilli a len vtedy,keď mi už fantázia nepracuje,ako Ty-rýchlovku.
bozulka
Som rada,že som sa Vám trafila do chuti,cesnak a čili je už moje dochucovadlo.Lebo ja som už niekde povedala.že čili by som dala aj do torty,samozrejme sladkej.Nakoniec prečo nie,keď môže byť čokoláda s čili...?
@slnie čkosom,ta starenka bola veľmi múdra,čo hovorila o polievkach.To ma učila aj moja starenka.Preto sa toho celý život držím.
Na túto polievku mám peknú spomienku,bolo to moje prvé jedlo čo som uvarila.Keď som mala 9 rokov/necelých/narodil sa mi brat.Otec bol na 3 týždňovom školení tak som ho musela zastúpiť.Maminka mi radila ako nato,ale podarila sa mi až na tretí krát lebo som vždy pripálila zásmažku,potom mi vyhaslo v šporáku,no bolo to strašné,ale hrdinne som maminke polievku aby mala mlieko pre brášku uvarila a pamätám si dodnes ako ma pochválila hoci je to práve 61 rokov.Len dodnes neviem či je to pravda alebo povera, že to pomáha na tvorbu mlieka, ale určite to bude pomáhať dieťaťku pri "pufkách" ako pekne sa vyjadrila @honestka.
@frezia oprobuj to s tým cesnakom uvidíš,že ti zachutí a je to aj zdravé.Čili nemusíš keď nemáš rada ostré.
frezia68
Vyskúšam,Božulka,lebo máme radi ostré,len nie do všetkého.A nikdy nezabudnem,keď k nám prišiel môj nebohý Krstný otec aj s dcérou,vždy si doniesli štíplavé papričky( my sme tomu neholdovali) a počnúc polievkou,do všetkého si dŕvili a pri jedení aj slzička vyšla od pálivosti,ale veľmi im chutilo a my sme to obdivovali.Teraz každý rok pestujem na okne trojaké,ale užívame s mierou.
bozulka
Môj otec to tak mal rád a ja som celá poňom,ale nielen ja ale aj moji bratia.
Vraj sa aj po pálivom chudne,že vraj sa urýchluje metabolizmus.No ja bysom musela byť už ako prútik,ale ako vyzerám vidíš na fotke!!!
frezia68
Nuž gény sa nezaprú,hlavná vec-je to zdravé a ešte keď aj chutí
sovka62
Skvelé. A predstav si, že keď nám v školskej jedálni navarili "zapraženú polievku s vajcovou hmlou" (nebola taká pekná ako tvoja), polovica spolužiakov ju odmietala jesť. Nechápala som a nechápem doteraz. Ja ju milujem.
evas13
Dievčatá už ste napísali všetko čo som chcela napísa aj ja a a tak len skonťatujem, že som ju dlho nevarila, lebo tá moja polovička ju nechce jesť, vraj nepotrebuje mlieko.
evas13
Božulka ďakujem ti za priazeň a pozdravujem.
bozulka
@evaska nič nehovor vzácnej polovičke a urob ju ako ja a uvidíš,že spapá.Vajíčka daj celé len mierne popichaj a môžeš urobiť krutonky na cesnaku,do jeho taniera daj kapku čilli a to by v tom bol čert...! Prepáč,niekedy som trošičku "zlomyselná".
evas13
To je v poriadku, lebo s čilli by som ho vôbec nenahnevala. On si ho dáva ráno, naobed a večer.
bozulka
Bude chutiť aj keď nebude štiplavá.Držím palce aby to bolo čo najdlhšie a miminko prospievalo...:-)
bozulka
@pedrobn , nemám námietky,každý podľa svojej chuti.Ja bujony používam celý svoj bohatý /na skúsenosti/ život.Je pravda,že posledné roky používam viac čerstvých,prírodných surovín,od známych farmárov-mäso,zeleninu,ovocie,mlieko,koreniny...Ale som už sama tak tomu vareniu sa už veľmi nevenujem...
vincent
Bujony pouziva amater a lenivec, btw je to cista rakovinka :)
bozulka
@Vincent (27.12.2017 11:07)

Prvý krát som varila ako 9 ročná,keď maminka po pôrode môjho brata musela ostať ležať v posteli a otec bol služobne na mesiac mimo domova.Varenie sa mi zapáčilo a pri chuti ostalo celých 60 rokov,no aj tak sa počítam medzi amatérov.A ver mi varila som výborne lebo mám rada dobré a chutné jedlo.A lenivec tiež nie som hoci zdravotný stav mi nedovoľuje venovať sa mojej ešte stále záľube.7 rokov som sama a v mojom veku by som si mohla dovoliť vybaviť donášku hotového jedla,ale nechuti mi,preto si stále varím,ale jedlá aby boli pokiaľ možno do 30 - 45 min. hotové na stole,to ako tak zvládam.Keď sa dá vývary mávam v chladničke alebo v mrazáku.Nie som verejná kuchyňa kde sa varia denne veľké hrnce vývarov...
Toľko k tej lenivosti !!!
Čo sa týka hotových bujónov,mám aj trošku zdravotné vzdelanie tak sú mi mnohé veci známe.Existujú aj BIO bujóny...tiež ich beriem s rezervou.Poviem len jedno - moja maminka pridávala občas do jedla "vita kocky"alebo ako sa to volalo,keď sa u nás objavila vegeta,pridávala vegetu alebo slepačí,zeleninový bujón a chvála bohu dožila sa v podstate v zdraví 94 rokov...Tak neviem čo ešte dodať.Tvoj názor Ti neberiem.Chápanie a tolerancia sú mi dané!!!
Vidím,že si sa prihlási včera,ak Ti nechýba odvaha a chuť môžeš mi niečo napísať o sebe.Si výnimka kedy som odpovedala mne neznámemu varecháčovi
Želám Ti všetko dobré v Novom roku 2018 !!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia