Rolovaná džigerica

kltko - fotkakltko, 9. augusta 2013

Jednoduché ale chutné srbské (juhoslovanské) jedlo, vhodné ako hlavný chod alebo ako malé zahryznutie. S výhodou možné urobiť do zásoby a zamraziť. Pripravený polotovar Zobraziť celý popisJednoduché ale chutné srbské (juhoslovanské) jedlo, vhodné ako hlavný chod alebo ako malé zahryznutie. S výhodou možné urobiť do zásoby a zamraziť. Pripravený polotovar je veľmi elegantným východiskom pri nečakanej návšteve alebo rozšírenej párty, kde je po vybratí z mrazáku pripravený bez väčšej práce.

30 minút
príprava
5-40 minút
na 180 °C

Suroviny

0,5 kg (hydinová, králičia, bravčová)
0,5 kg




Postup

  1. 1

    Pečienku podľa potreby opláchneme, očistíme, poodkrajujeme žilky a podobne. Nakrájame na kúsky objemu menšieho orecha (cca 5-10 cm3, napríklad 3x1,5x1,5 cm, vôbec nemusia byť pravidelné, ale mali by byť približne rovnako veľké)

  2. 2

    Nakrájame slaninu na dlhé tenké ale dostatočne široké plátky (aspoň 4 cm, lepšie 6 cm, dlhé aspoň 10-12 cm). Pokiaľ to robíme z celého pôltu, potrebujeme dobrý ostrý nôž a pomôže slaninu dobre vychladiť (v mrazáku). Oveľa praktickejšie je kúpiť rovno nakrájané plátky u mäsiara. Je možné použiť slaninu čistú, zo samého tuku, ale aj prerastenú (či už typu oravskej alebo anglickej). Osobne mi naljepšie chutí použitie oravskej slaniny, ale vyskúšal som aj iné a je to skôr o konkrétnej slanine, ako o type. Množstvo slaniny v rozpise je orientačné - ako bude jasné z ďalšieho postupu, bude závisieť na tom, ako tenko je nakrájaná.

  3. 3

    Na každý plátok slaniny položíme kúsok pečienky a zatočíme. Aby sa rolka nerozbaľovala, spichneme špáradlom (stačí napriamo prepichnúť skrz rolku).

  4. 4

    Úpravu v malom množstve robíme na panvici, kde za občasného otočenia na strednej teplote opečieme potrebný počet roliek. Úpravu vo veľkom robíme v pekáči vhodnej veľkosti, kde rolky naskladáme natesno na výšku a pekáč vložíme vo rúry s teplotou 160 - 180 °C. Do panvice / pekáča môžeme maximálne podliať dve - tri lyžice vody. Nepridávame žiadne koreniny, žiadnu soľ, žiaden tuk - všetko poskytne slanina. Pečieme kým pečienka nie je kompletne tepelne upravená. Čas je ťažko povedať, podľa toho, či pracujeme s čerstvým, alebo zmrazeným výrobkom a s akým množstvom v pekáči. Od 5 minút na panvici do 30 - 40 minút s veľkým a naplneným pekáčom vo rúre. Proste keď si nie sme istí, vyberieme jednu rolku a prekrojíme. Pečienka by nemala byť vnútri krvavá (ružová).

  5. 5

    Pokiaľ je to hlavný chod, príloha akú máme chuť (ryža, tarhoňa, varené/opekané zemiaky, zeleninový šalát, chlieb...) Ak podávame ako chuťovku, tak môže byť aj bez prílohy, alebo len s chlebom / pečivom. Pokiaľ použijeme pekáč, výpek určite vytrieť chlebom!

  6. 6

    Aj keď ide o jednoduchý postup, a dá sa pripraviť pre okamžitú potrebu aj za chvíľu, doporučujem ho robiť vo väčšom množstve a časť výrobku zamraziť ako polotovar na nečakané príležitosti, alebo na rýchlu večeru / obed. Pokiaľ ide o suroviny, jednoduchá a dostupná je kuracia pečeň, ale boli odskúšané aj kačacia, či bravčová, komu aká chutí a má poruke.

Diskusia k receptu

spetkasoli
toto robievam ako chuťovky k vínu, je todelikatesa a výborná je aj sušená slivka zatočená v anglickej /oravskej, tú ale v čr nezoženiem/ slaninke a postup je stejný ako máš ty. Je to naozaj dobré. Pekný deň:)
kltko
Ďakujem, skutočne je to dobré.
Aj len z dvoch základných surovín je možné spraviť veľa variáciácií (druh pečienky, druh slaniny), podľa chuťovej obľúbenosti autora.
No a spomenutá delikatesa k vínu - ako som písal, či k plánovanej, alebo nečakanej párty je to ideálna zásoba. Na dve minúty zmiznete v kuchyni, kde vyberiete z mrazáaku zmrazený blok, preklopíte ho do pekáča, vložíte do rúry, zapnete a o trištvrte hodinu vyberáte nečakanú chuťovku a ste kráľom večera :o)
alex37
Doporučujem naozaj je to výborné, zvyknem pečienky poprášiť čiernym korením :)
miloslavw
V Blave je jeden mini bar, kde túto neskutočnú obžierku robia. Ď za recept. je to mňamka
kltko
aby som zistil o ktorý minibar ide, a ak recept použili odo mňa, nechal si naložiť miesto licenčného poplatku aspoň dvojitú porciu :o) Inak samozrejme, nie je to vlastný vynález, ak sa niekto dlhšie vyskytoval na Balkáne, určite ho stretol a napodobenie nie je komplikované.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia